Decizia prim-ministrului albanez Edi Rama de a bloca TikTok timp de un an, motivată de indignarea cauzată de înjunghierea unui tânăr de 14 ani în urma discuţiilor pe reţelele sociale, a stârnit controverse în rândul opoziţiei şi observatorilor drepturilor omului, iar măsura ar putea atrage atenţia Bruxelles-ului în contextul aderării Albaniei la Uniunea Europeană, transmite POLITICO.
"Este un act pur electoral şi un abuz de putere pentru a suprima libertatea de exprimare în Albania", denunţă Ina Zhupa, deputat albanez de opoziţie.
Ruslan Stefanov, director de programe la Centrul pentru Studiul Democraţiei din Sofia, spune că a acuza TikTok pentru tragedie "este o mişcare populistă tipică". Lipsa unui proces echitabil sau a unor dovezi solide care să stea la baza interdicţiei este emblematică pentru corupţia sistemică şi slăbiciunile instituţionale ale ţării, consideră Stefanov.
Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că nu a găsit "nicio dovadă că autorul sau victima aveau conturi TikTok, iar mai multe rapoarte au confirmat de fapt că videoclipurile care au condus la aceste incidente au fost postate pe o altă platformă, nu pe TikTok.
Interzicerea planificată a TikTok va atrage probabil atenţia Bruxelles-ului, unde oficialii Uniunii Europene evaluează respectarea de către Albania a standardelor UE privind statul de drept şi libertăţile fundamentale. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că executivul UE a "luat act" de planul Albaniei de a bloca TikTok şi a numit-o "o decizie suverană", scrie POLITICO.
"În UE, orice interdicţie a serviciilor digitale poate fi considerată ca ultimă soluţie şi în legătură cu o încălcare a obligaţiilor de transparenţă şi de responsabilitate prevăzute de lege, nu ca răspuns la probleme individuale şi fragmente de conţinut online", a precizat purtătorul de cuvânt. UE desfăşoară propria anchetă în temeiul Legii privind serviciile digitale, "inclusiv în ceea ce priveşte evaluarea şi atenuarea riscurilor pentru bunăstarea fizică şi psihică a utilizatorilor", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Comisia Europeană evaluează în prezent statul de drept şi drepturile civile în Albania în vederea aderării sale la UE - unul dintre cele mai importante obiective politice ale lui Edi Rama. Albania este ţară candidată la UE din 2014 şi şi-a deschis oficial procesul de aderare în 2022, cu o primă rundă de negocieri care a avut loc în octombrie anul trecut. Rama vizează aderarea deplină la UE până în 2030, potrivit POLITICO.
Premierul Edi Rama a insistat asupra faptului că interdicţia TikTok nu a fost provocată de un "incident izolat", că a fost aliniată cu dorinţele marii majorităţi a părinţilor şi că a făcut parte dintr-un plan mai amplu de a face şcolile mai sigure, un plan care a fost elaborat împreună cu şcolile, profesorii şi părinţii.
Biroul lui Rama nu a oferit detalii tehnice cu privire la modul şi momentul în care interdicţia va fi pusă în aplicare. Prim-ministrul a declarat în decembrie că guvernul său a făcut "toate cercetările tehnologice" şi că va avea nevoie de şase până la opt săptămâni pentru a se asigura că TiKTok nu mai este accesibil în Albania. "Libertatea de exprimare şi oportunităţile de marketing nu vor înceta să existe fără TikTok", a declarat Rama pentru POLITICO.
Opinia Cititorului