Riscul de apariţie în România a pestei porcine africane este redus, atât timp cât Poliţia de frontieră, vameşii şi autorităţile veterinare îşi fac treaba, dar avem o mare problemă cu porcii mistreţi care pot pătrunde pe teritoriul ţării din Republica Moldova şi Ucraina dinspre Tisa, a declarat, vineri, la Digi24, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
"Am speranţa că, atâta timp cât Poliţia de frontieră, vameşii şi autorităţile veterinare sunt la frontieră şi confiscă tot ce se poate introduce în ţară cu risc, nu există pericol. Avem însă un mare semn de întrebare în ceea ce priveşte porcii mistreţi, pentru că acolo lucrurile sunt mai complicate. Avem Tisa care ţine la distanţă porcul mistreţ ce ar putea pătrunde din Republica Moldova şi Ucraina în România. Totuşi, în zona de uscat există acest risc şi este destul de complicat. Am dispus să se facă extrageri, împreună cu vânătorii şi medicii veterinari. De asemenea, se monitorizează foarte strict zona şi se iau teste la toate cadavrele de porci mistreţi pentru se verifica dacă există viruşi", a spus ministrul Agriculturii.
Întrebat ce măsuri ar trebui să ia autorităţile în cazul în care virusul pestei porcine africane ar ajunge în România, Irimescu a menţionat că animalele afectate vor fi incinerate, iar circulaţia porcilor în târgurile de profil va interzisă, în totalitate.
"Dacă, Doamne fereşte, ar ajunge virusul pestei porcine africane în România şi, având în vedere că nu există vaccin pentru acesta, ca măsuri urgente toţi porcii afectaţi vor fi ucişi şi incineraţi. În această situaţie, în zona respectivă ar trebui să se deplaseze staţii de ecarisare pentru distrugerea cadavrelor cu capacităţi foarte mari, de 15-20 de tone pe oră şi, sigur, trebuie, cu mare atenţie, să se evite ca virusul să ajungă în fermele comerciale. Se interzice orice fel de circulaţie a porcilor în târgurile din zona afectată şi aici un rol extrem de important îl are Poliţia şi autoritatea veterinară", a explicat oficialul.