MINISTRUL APĂRĂRII: ''Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale''

G.U.
Politică / 18 iunie 2020

Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a subliniat, joi, că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, conform Agerpres.

"De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor faţă de ţară continuă şi după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariaţi. Pe timpul activităţii, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viaţa departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane şi, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituţionale", a scris ministrul Apărării, pe pagina sa de Facebook.

El menţionează că "militarii nu au voie să aibă încă un serviciu sau propria afacere, nu au dreptul să se asocieze în sindicate, nu pot face grevă, iar libertatea lor de circulaţie este restrânsă pentru că au nevoie de aprobări când părăsesc garnizoana sau ţara; spre deosebire celelalte categorii de bugetari, militarii nu beneficiază de libertatea întrunirilor, libertatea de exprimare şi dreptul de a fi ales".

"Militarii sunt pregătiţi să intervină în orice oră din zi sau din noapte în sprijinul populaţiei la pace, pe timp de război sau în situaţii speciale şi dau aici un singur exemplu - situaţia pe care o trăim în prezent, generată de pandemia de COVID-19. Cred că este foarte important să înţelegem că nu putem schimba regulile fără să analizăm nici sistemul în sine, nici implicaţiile, şi nu mă refer aici doar la cele financiare, ci la întreaga funcţionalitate şi particularitate a sistemului, la resursa umană - pentru că specialiştii se formează în timp, cu efort şi costuri - şi, peste toate, impactul bugetar al acestei modificări nu este relevant în tot ansamblul financiar", subliniază ministrul Apărării.

Nicolae Ciucă arată că "fiecare militar este conştient că, atunci când depune jurământul, îşi asumă riscurile, îşi asumă responsabilitatea a ceea ce înseamnă apărarea ţării chiar cu preţul vieţii, ştie care sunt limitările, constrângerile şi, din nou, drepturile restrânse, că va avea o viaţă plină de privaţiuni, pentru că asta este viaţa de militar".

"Militarii înţeleg situaţia dificilă generată de actuala pandemie, dar au încredere că ţara îi respectă pentru sacrificiul lor. După ce am prezentat aceste informaţii, conchid cu o întrebare: dacă trebuie să fim egali la pensionare nu ar fi corect să fim egali şi pe timpul vieţii active?", mai scrie Ciucă.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. De aceea dupa dupa 12,6 ani de cascheta si 7, grupa 1 am pensie de 800 ron. E drept cel care nu a platit nici impozite si nici taxe pentru pensie sa primeasca la 65 de ani 704 Ron? Asta e respect pentru militari dati afara de sistemul comunist pentru rude in strainatate.

    Voi sunteti neocomunistii sau neomarxistii. Voi vota cu UDMR. 

    1. bai tata cum stai cu dorul de munca?

      ce ai muncit cu cascheta pe cap, pe masa sau unde oi fi purtat-o? 

      bai inteligentule, stai tu in front asa o luna si dupa aia vorbeste...

      mai coboara de pe Facebook si sterge -te la gurta si la nas, ca la replici esti tare ...

      daca da Doamne fereste un razboi peste tine esti primul care daca nu da ortul popii o i-a la goana... 

      bai inteligentule el a stat pe front

      tu habar nu ai ce înseamnă  

      Inteligentule, daca e asa simplu, asa usor, sa fi militar, de ce nu ai optat pt o asa cariera? Vb aiurea, imbecilule. Cand va mai ia apa casa, cand va mai inzapeziti, in caz de cutremure...nu chemati armata. In caz de atac, iesiti voi pe front...boule.

    Aveti dreptate Domnule Ministru

    Aceiasi parere si pt colegii de la Interne 

    Am vazut politisti omorâți , bătuți , înjurați , amenințați , masinile lor incendiate , etc, am vazut pompieri decedati , schilodiți în lupta cu focul , etc 

    Ei nu pleaca acasa după 8 ore , în wikend nu stau nepăsatori la pescuit

    Nu stiu în ce an fac revelionul , crăciunul , paștele cu familia 

    1. Care politisti omorati , mai prostovane - in Romania? Cand luau spaga?Dar de medici morti din cauza profesiei , de electricieni morti pe stalpi , de mineri morti in subteran , de soferi profesionisti morti la datorie ai auzit, si aceste categorii n-au speciale. Cand m-am mutat la casa noua , la bloc , intr-un loc mai acatarii , am constatat ca eram singurul fraier care a cumparat , ceilalti erau la poimana , si ghici ce erau ? militari si politisti. Ai facut armata pe timpul lui ceasca? A fost oribil - mancau la popota ,plesneau de sanatate , luau si acasa ,ca era criza - acei ofiteri sunt astazi beneficiarii de speciale.

      Am ajuns rău , toate categoriile sociale , profesiile , sunt învrăjbite

      Nu mai conteaza studiile, specializariile , zeci de ani de învațat... 

      ,,toti avem o burtă" ,e un slogan la persoane cu qi redus....

      Da ,dar avem nevoie neaparat de cap , iar capul face valoarea 

      De ce nu esti militar daca e asa bine?

    respectul, o parte din veniturile militarilor fac parte din categoria "specialelor"! Sunt adevarate motivele d-lui ministru,dar nu spune nimic despre avantajele materiale (pe langa salariu) pe care le au cat sunt activi: bani de hrana, de imbracaminte, etc.etc.

    1. si le ajunge cat cuprinde si pentru carciuma

      iar daca e sa stau in baza lor linistit ma apuca pandemia (de frica) 

      eu zic sa iti fie frica de tine in primul rand ca la ce scoti din tine.....

      Stii cat are solda un militar? 760 lei brut! De aici se incepe calculul. Asta era minimul in 2009 si asa a ramas blocat. Asta in timp ce minimul e de 2000 si ceva. In timp ce militienii locali au solda egala cu minimul...plus toate drepturile militarilor. Nu vrei sa ai o cariera militara? Se fac recrutari...daca chiar crezi ca e asa bine, hai la angajare.

    Cat sunt activi trebuie plătiți conform activității depuse. Pensia se plătește în funcție de contributivitate, altfel apar tot felul de inechitati. Nu e normal sa presteze acum o munca, iar plata completa la pensie după modelul "lasă, muncește tu acum ca vedem noi după cum ne achitam". Lucrurile astea ar trebui sa înceteze în folosul tuturor.

    Domnule general, unele sume platite ca pensii unor fosti militari nu sunt desigur "speciale", (ca a domnului de mai sus cu 800 ron), dimpotriva. Dar unele, ca cele pe care si le-au "tras" in anii 2017 si urm. unii de prin conducere, pensii "militare de 3-4 sau 5 ori mai mari decat cele stabilite prin anii 2000, sunt cu siguranta speciale. Si acestea trebuiesc taxate asa cum a decis Parlamentul.

    Si domnule,venind la problemele noastre, ce spuneti de noi militarii, noi am fost egali in timpul vietii active, ca militari am fost toti. Dar iata ca la pensie, contrar celor reiesite din intrebarea d-vstra, nu mai suntem egali. Unii cu specialele de 10-15 mii, alti cu … 800 - 1500. Si am fost egali.

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb