Relansarea industriei autohtone de apărare se poate realiza prin retehnologizarea fabricilor existente, a afirmat, ieri, ministrul Apărării, Gabriel Leş.
Domnia sa a participat la inaugurarea unei noi unităţi de producţie de sisteme de apărare a companiei Elbit Systems, în Măgurele.
Ministrul de resort a declarat: "Este important să ajutăm la retehnologizarea şi revitalizarea industriei de apărare care trebuie să răspundă cerinţelor actuale. Discutăm de ameninţări destul de diferite în ultima perioadă, respectăm procedurile legale din UE, dar m-aş bucura să se dezvolte cât mai multe astfel de facilităţi, pentru că nu discutăm de o capacitate care va deservi doar zona militară, ci sunt foarte multe componente şi foarte multă tehnologie care se pot utiliza inclusiv în zona civilă. O astfel de facilitate la noi în ţară asigură, totuşi, nişte beneficii majore (şi mă refer la mentenanţă, la capacitatea de upgrade şi de dezvoltare a produsului etc.) pentru industria noastră, miza fiind şi exportul. Chiar dacă am ajunge, astăzi, să acoperim toate nevoile pe care le are MApN, ceea ce ar fi imposibil, o astfel de industrie nu va putea sta în picioare doar cu comenzile pe care le dă ministerul".
Gabriel Leş a mai spus că trebuie ca armata să fie înzestrată cu tot ceea ce are nevoie, după mult timp în care a fost subfinanţată, adăugând: "Îmi doresc să înzestrăm armata cu tot ceea ce e nevoie. A fost subfinanţată o perioadă extrem de lungă, iar acum avem o asumare guvernamentală şi parlamentară pentru cei 2%, ceea ce este o veste foarte bună. Nevoia este extrem de mare. Industria românească de apărare, atât în zona privată, cât şi cea de stat, nu au fost pregătită să deservească nevoile extrem de mari şi dificile ale Ministerului Apărării Naţionale. Îmi doresc să se deschidă cât mai multe astfel de facilităţi. Este necesară o revitalizare a industriei noastre de apărare, astfel încât peste cinci ani, acest procent de 2% din PIB să însemne mult mai mult".
Elbit Systems, companie internaţională high-tech, care derulează proiecte în domeniul apărării, securităţii, dar şi în domeniul civil, a inaugurat, ieri, cea de-a patra unitate a sa de la noi din ţară, la Măgurele, a declarat, ieri, Yehuda Vered, director general al diviziei de sisteme terestre şi C4i, din cadrul companiei.
Compania operează pe piaţa din România de 25 de ani, deschizând în acest timp două alte facilităţi la Bacău şi o alta la Măgurele. În facilitatea inaugurată ieri vor lucra între 100 şi 150 de angajaţi, compania având, deja, aproximativ 500 de salariaţi în ţara noastră, în celelalte trei fabrici.
Potrivit Elbit Systems, noua unitate va funcţiona ca centru de producţie şi integrare pentru turelele şi staţiile de luptă contractate de companie în cadrul unor programe locale, dar şi ca hub regional conceput să acopere cererea de astfel de sisteme pentru alte ţări.
Investiţia nu este foarte mare, de câteva milioane de dolari, însă mai importantă este investiţia în know-how, în trainingul angajaţilor, a precizat reprezentantul companiei.
Domnul Vered a adăugat: "Sunt bucuros să anunţ că noua fabrică îşi va începe activitatea imediat şi va livra, atât conform contractelor actuale şi viitoare cu Ministerul Apărării Naţionale din România, cât şi pentru a acoperi comenzi deja contractate de clienţi internaţionali".
Compania este un furnizor tradiţional al Ministerului Apărării Naţionale, având o strânsă colaborare şi cu alte companii locale din domeniul apărării, derulând în tot acest timp, programe ample dedicate forţelor terestre române.
Un comunicat al companiei notează: "Amplasată în cadrul platformei industriale Măgurele din imediata apropiere a Bucureştiului, noua fabrică se întinde pe aproape 1.000 de metri pătraţi. Noua unitate va extinde activitatea de producţie, cercetare şi dezvoltare, va mări numărul de angajaţi şi va permite continuarea transferului de know-how tehnologic în România".
Reprezentantul Elbit Systems a mai spus, ieri, că România este prima ţară în care compania a realizat un transfer de tehnologie şi a deschis unităţi de producţie, urmând apoi state precum SUA, Australia sau Brazilia.
"Noua fabrică este încă un pas prin care strângem legăturile cu România. Este un privilegiu să putem furniza sisteme operaţionale avansate tehnologic forţelor terestre din cadrul armatei române. Suntem mândri că putem extinde activitatea de producţie pe care o avem deja în România şi putem folosi experienţa dobândită la nivel global atât pentru a intensifica transferul de tehnologie către România, cât şi pentru a mări baza de angajaţi şi a creşte potenţialul de export al industriei româneşti de apărare", a adăugat Yehuda Vered.
Elbit Systems este o companie internaţională high-tech listată dual pe bursele de la New York şi Tel Aviv, derulând, la nivel global, programe în industria de apărare, homeland security şi în domeniul civil, mai arată comunicatul potrivit căruia, anul trecut, compania a raportat o cifră de afaceri de 3,4 miliarde de dolari şi contracte în derulare de peste 7,5 miliarde de dolari.
Elbit Systems are un total de 13.500 de angajaţi la nivel global.