Centralele nucleare constituie o "ţintă interesantă" pentru terorişti, a declarat ministrul de interne belgian Jan Jambon, aflat la Summitul securităţii nucleare desfăşurat la Washington, precizând că, deocamdată, nu există "ameninţări directe" la adresa instalaţiilor nucleare din ţara sa, scrie cotidianul Le Soir, în ediţia online de vineri.
Securitatea a fost întărită în jurul centralelor nucleare belgiene în urma atentatelor din 22 martie care au lovit capitala ţării, Bruxelles.
'Terorişti pot utiliza material nuclear pentru a construi bombe. Şefii de stat (prezenţi la summit) vor evitarea unei catastrophe", a afirmat Jambon, într-o intervenţie la postul Bel RTL.
Ministrul a vorbit despre riscul unor "atentate nucleare", dar şi despre cel de "atentate asupra materialului nuclear", citând, de exemplu, spitalele care deţin astfel de materiale.
"Riscul de atentat în aceste locuri este evaluat de Ocam", a indicat responsabilul belgian.
Chiar dacă analiza Ocam - organismul ce evaluează ameninţarea teroristă în Belgia - nu indică "ameninţări indirecte deocamdată", ministrul Jambon a cerut acestei instituţii să întreprindă o analiză mai aprofundată asupra riscurilor posibile, în vizor aflându-se în special identificarea eventualilor angajaţi radicalizaţi ai centralelor nucleare.
"Am cerut să fie analizată această problemă îndeaproape. Ştim că pot exista persoane radicalizate peste tot. Procesul de radicalizare poate decurge rapid", a explicat Jambon, declarându-se încrezător în procesul de verificare a personalului, chiar dacă acesta, implicând "factorul uman", nu poate "garanta securitatea în procent de 100%".