Statul nu trebuie să tragă foloase prin creşterea impozitării câştigurilor obţinute pe piaţa de capital, a declarat ieri ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Domnia sa consideră că fiscalitatea din acest domeniu poate fi menţinută redusă pentru că statul poate încasa mult mai mulţi bani din dezvoltarea pieţei de capital decât din impozitarea ei.
Ministrul Vosganian a mai precizat că a semnalat de mai multe ori reprezentanţilor Ministerului Finanţelor să fie extrem de atenţi la deciziile pe care le iau cu privire la piaţa de capital.
Bursele de la Bucureşti şi Sibiu au suspendat tranzacţiile timp de o oră în data de 25 ianuarie în semn de protest faţă de impozitarea cu 16% a câştigului brut şi nu a celui net realizat pe piaţa de capital. Brokerii şi reprezentanţii burselor susţin că ANAF a interpretat greşit Codul Fiscal pentru că solicită investitorilor să declare câştigurile, să plătească impozit pentru ele şi ulterior să fie deduse pierderile.
Impozitul pe câştigul brut a fost comparat de brokeri şi investitori cu obligaţia de a credita statul fără dobândă pentru că acesta se aplică asupra unui portofoliu de credite, ignorând pierderile. Septimiu Stoica, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, declara, pentru ziarul BURSA, că faptul că anul trecut s-a plătit un impozit de doar 1% nu este un argument suficient ca în acest an să se plătească, în avans, 16% din câştiguri.
Tot într-un interviu acordat ziarului BURSA, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a spus că investitorul la bursă nu este mai important decât cel dintr-o cârnăţărie şi că cei care sunt perdanţi pe bursă nu plătesc impozit pentru că, atunci când îşi fac bilanţul, îşi înregistrează taxa de recuperat la închidere. Domnul Vlădescu ne-a precizat că cei care pierd îşi pot recupera acest impozit după trei luni şi că situaţia de excepţie de acum se va regla în cursul anului.