MINISTRUL ENERGIEI DIN EMIRATELE ARABE UNITE: Preţul ţiţeiului ar fi cel puţin dublu, în lipsa producţiei OPEC+

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 noiembrie 2021

Preţul ţiţeiului ar fi cel puţin dublu, în lipsa producţiei OPEC+

Cotaţia petrolului Brent a crescut cu 62% anul acesta Piaţa de profil va trece pe excedent în primul trimestru al anului viitor

Preţul petrolului ar fi mai mare astăzi, dacă nu ar exista OPEC+ (n.r. Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol plus aliaţii săi din afara cartelului), atrage atenţia ministrul de resort din Emiratele Arabe Unite (EAU), semnalând că grupul va continua să opună rezistenţă presiunilor făcute de SUA în privinţa extragerii unei cantităţi mai mari de ţiţei.

Ministrul Energiei din EAU, Suhail Al-Mazrouei, declară citat de worldoil.com: "Din fericire, avem OPEC+. Datorită alianţei alcătuite din 23 de mari ţări exportatoare de ţiţei nu avem preţuri duble sau triple pe piaţa de profil, iar acest lucru este ceva ce trebuie să apreciem".

Preţul petrolului brut de tip Brent (tranzacţionat în Europa) a crescut cu 62% anul acesta, la circa 84 de dolari/baril, pe fondul redresării economiei mondiale, respectiv al reducerii producţiei OPEC+ în contextul pandemiei de Covid-19, anul trecut.

În prima parte a zilei de ieri, cotaţia futures a ţiţeiului Brent cu livrare în ianuarie a scăzut cu 0,3%, la 84,57 dolari barilul la ICE Futures Europe, iar cea a petrolului brut american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie - cu 0,6%, la 83,64 dolari/baril la Nymex.

SUA, Japonia şi India cer accelerarea creşterii producţiei OPEC+

OPEC+ elimină treptat restricţiile privind producţia, impuse în timpul pandemiei din 2020, majorând cantitatea extrasă cu 400.000 de barili pe zi în fiecare lună. SUA şi alţi consumatori, precum Japonia şi India, le-au cerut Emiratelor Arabe Unite, Arabiei Saudite, Rusiei şi altor membri ai grupului OPEC+ să accelereze creşterea producţiei.

Amintim că OPEC+ a decis, săptămâna trecută, să menţină planurile care prevăd majorarea producţiei de ţiţei cu 400.000 de barili pe zi din decembrie, în pofida solicitărilor din partea Statelor Unite pentru o creştere mai accentuată, cu scopul de a contracara avansul preţurilor.

Al-Mazrouei a spus că decizia OPEC+ a fost unanimă şi niciun membru nu a propus creşterea producţiei zilnice cu peste 400.000 de barili. În opinia sa, Emiratele Arabe Unite şi partenerii din grupul OPEC+ ar putea continua actuala politică până în septembrie 2022, astfel încât nivelul producţiei să ajungă la cel de dinaintea pandemiei de coronavirus.

Planul OPEC+ de a majora producţia cu 400.000 de barili pe zi în fiecare lună ar putea genera un excedent de ţiţei pe piaţă în primul trimestru din 2022, a mai afirmat ministrul Energiei din EAU, estimând că Statele Unite vor continua să folosească până în 2025 petrol din rezervele strategice.

Suhail Al-Mazrouei: "Piaţa petrolului, mai calmă decât cea a gazelor şi a cărbunelui"

Suhail Al-Mazrouei subliniază că piaţa petrolului a fost mult mai calmă decât cea a gazelor naturale şi a cărbunelui, amintind că preţurile gazelor au urcat de peste două ori în Europa şi Asia, în acest an, pe fondul crizei severe, ceea ce a determinat creşterea costurilor cu electricitatea şi a afectat economiile lumii.

"Dacă OPEC+ nu ar exista, am asista la ceva asemănător cu ceea ce s-a întâmplat cu gazul şi cărbunele", afirmă Al-Mazrouei, menţionând: "Lucrăm împreună ca să echilibrăm piaţa".

Grupul OPEC+ ar trebui să rămână precaut, deoarece piaţa petrolului va trece la un excedent în primul trimestru al anului viitor, conform oficialului din EAU, care atrage atenţia: "Acest lucru se întâmplă din cauza diminuării cererii. Încă există focare de Covid în anumite ţări, aşa că trebuie să fim atenţi. Trebuie să echilibrăm producţia şi să ne asigurăm că extragem volumele necesare de ţiţei".

Cu toate acestea, domnia sa menţionează că membrii OPEC+ se pot reuni din nou în câteva zile dacă situaţia se schimbă, fiind posibilă ajustarea politicii viitoare a grupului.

"Suntem doar la un telefon distanţă unul de celălalt", afirmă oficialul EAU, adăugând: "Ţările din grup vor depune eforturi ca să se asigure că nu există o creştere uriaşă a preţurilor, care ar putea trage în jos economia mondială. Emiratele Arabe Unite au capacitatea să livreze pe piaţă volume suplimentare de ţiţei dacă este necesar şi dacă acest fapt este convenit în cadrul OPEC+".

"Preţurile gazelor şi cărbunelui cresc pentru că guvernele descurajează investiţiile în combustibili fosili"

Oficialul EAU susţine că avansul preţurilor gazelor şi cărbunelui este generat de faptul că guvernele descurajează investiţiile în combustibili fosili şi încearcă să facă prea rapid tranziţia la energie regenerabilă.

Emiratele Arabe Unite s-au angajat să neutralizeze emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050, deşi vor continua un proiect de mai multe miliarde de dolari menit să majoreze capacitatea sa de producţie a ţiţeiului la 5 milioane de barili pe zi, de la puţin peste 4 milioane de barili/zi.

"Petrolul şi gazele sunt necesare pentru ca noi să trecem mai repede la angajamentele zero net pentru 2050 şi 2060", mai declară oficialul EAU, concluzionâd: "Creşterile preţurilor energiei vor deveni mai frecvente dacă nu investim suficient".

OPEC+ către Joe Biden: "Dacă vreţi mai mult petrol, pompaţi-l singuri"

OPEC şi partenerii săi producători de petrol au respins apelurile preşedintelui american Joe Biden pentru creşterea producţiei, replicând că, dacă Statele Unite consideră că economia mondială are nevoie de mai multă energie, atunci să apeleze la capacitatea de a majora propria producţie, pentru că o au.

Surse din cadrul OPEC+ au declarat pentru Reuters că Statele Unite au această capacitate de creştere a producţiei.

OPEC+ nu doreşte să acţioneze prea repede în privinţa majorării producţiei, din cauza temerilor că cererea de ţiţei va scădea în urma creşterii cazurilor de Covid.

Amintim că, începând cu luna ianuarie 2017, ţările din OPEC+ au redus producţia ca să susţină preţurile şi să diminueze supraoferta, iar la mijlocul anului trecut au adoptat un acord de reducere (record) a producţiei cu 9,7 milioane barili pe zi, în contextul în care pandemia a afectat cererea de benzină şi combustibil pentru avioane.

Goldman Sachs: Cotaţia barilului de ţiţei Brent va trece de 90 de dolari la finele lui 2021

Banca americană de investiţii Goldman Sachs Group Inc. a apreciat, luna trecută, că redresarea semnificativă a cererii globale de petrol ar putea duce cotaţia barilului de ţiţei Brent peste estimarea sa de 90 de dolari la finele anului curent.

Goldman Sachs se aşteaptă ca cererea de petrol să atingă în curând nivelul de dinaintea pandemiei, de aproximativ 100 milioane de barili pe zi, pe fondul redresării consumului în Asia. În plus, analiştii băncii americane apreciază că problemele din aprovizionarea cu gaze vor duce la creşterea generării de energie din centrale pe bază de petrol, ceea ce ar putea contribui cu cel puţin un milion de barili pe zi la cererea de ţiţei.

"Deşi nu este scenariul nostru de bază, o astfel de persistenţă ar reprezenta un risc crescând la estimarea noastră privind o cotaţie de 90 de dolari a barilului de ţiţei Brent la finalul lui 2021", conform unui raport al Goldman Sachs, citat de Reuters.

Tot luna trecută, OPEC şi-a revizuit uşor în creştere estimarea pentru cererea de petrol în 2021 şi 2022: 27,8 milioane barili pe zi în 2021, respectiv 28,8 milioane în 2022, cu 100.000 de barili pe zi mai mult faţă de estimările din luna anterioară.

De menţionat că, potrivit OPEC, cererea mondială de petrol va fi, în medie, de 96,6 milioane de barili pe zi anul acesta, cu 5,96 milioane de barili pe zi mai mult faţă de 2020 şi cu 140.000 de barili pe zi sub nivelul preconizat în urmă cu o lună. Grupul preconizează că, în 2022, consumul de profil va spori cu 4,15 milioane de barili pe zi, la o medie de 100,8 milioane de barili pe zi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In curând 60 usd crude.Cand toți vorbesc de măriri de preț in contextul actual ,așteptați-vă la un sens invers.

    Orice creștere agresivă are un efect de pendul in sens contrar .Asa functioneaza piața. Restul evenimentelor sunt folosite ca justificare pentru mișcările pe sens.

    Anul 2022 va marca inceputul scăderii cererii petrolului in economiile dezvoltate.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb