Soarta Complexului Energetic Oltenia se află în mâinile Ministerului Energiei şi a sindicatelor din Târgu Jiu, însă a venit timpul pentru o schimbare radicală, iar singura soluţie este oprirea devalizării companiei, a declarat, vineri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Domnia sa a menţionat: "Este timpul să recunoaştem unde am greşit. Ministerul Energiei trebuie să recunoască faptul că a stat ani de zile impasibil la ce se întâmpla acolo şi acum trebuie să îşi asume greşelile, indiferent de cine a fost ministru. Sindicatele trebuie să recunoască şi ele că uneori s-au lăsat purtate de orgolii sau au fost influenţate de grupuri de interese care nu aveau de-a face cu interesul celor pe care îi reprezentau".
În opinia domnului ministru, situaţia se poate repara punând interesul companiei mai presus de orice altceva: "Într-o companie cu o pierdere financiară-record oamenii, riscă să îşi piardă locurile de muncă. Singura soluţie este oprirea devalizării companiei. Celor care gândesc că e nevoie de o schimare radicală le spun că au dreptate. Este exact momentul unei schimbări radicale. Dar nu una în stradă, ci una care să recunoască greşelile făcute şi care să pună capăt furtului din companie".
• Angajaţii CE Oltenia care vor să plece din companie vor primi şase salarii compensatorii
Complexul Energetic Oltenia a demarat o schemă de plecări voluntare, în cadrul căreia salariaţii care vor să părăsească societatea vor primi şase salarii compensatorii, au declarat, vineri, reprezentanţii Ministerului Energiei, citaţi de Agerpres.
Potrivit acestora, informaţiile vehiculate în presa locală, potrivit cărora urmează să fie disponibilizaţi 3.000 de angajaţi începând cu luna martie, nu sunt adevărate.
Ministrul de resort, Victor Grigorescu, a mers joi noapte la Târgu Jiu pentru a discuta cu cei aproximativ 15 angajaţi care se află în greva foamei.
"Greva foamei este o măsură de protest extrem şi o pot înţelege în contextul stresului generat de situaţia financiară a companiei. A fost o noapte lungă, dar am avut un dialog bun şi lămuritor. Am discutat şi cu conducerea companiei şi am primit asigurări că se caută soluţii consensuale pentru rezolvarea neînţelegerii care a dus la acest protest", a spus ministrul. El a subliniat că este nevoie de solidaritate din partea tuturor părţilor implicate pentru că adevărata problemă este situaţia extrem de dificilă în care se găseşte Complexul Energetic Oltenia. Asupra acestui lucru trebuie sa ne concentrăm cu adevărat.
"Vreau să fie clar că există deschidere către dialog din partea Ministerului Energiei şi îi încurajez pe toţi cei care se simt nemulţumiţi să aleagă soluţia dialogului înaintea oricărui protest care le poate pune în pericol sănătatea", a completat Grigorescu.
Un număr de 15 sindicalişti din cadrul complexului au intrat marţea trecută în greva foamei, protestând faţă de intenţia autorităţilor de a muta la Bucureşti sediul companiei.
La începutul săptămânii trecute, Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a decis să propună Adunării Generale a Acţionarilor mutarea sediului social al companiei la Bucureşti, în urma unei analize realizate la nivelul conducerii executive şi administrative.
"Nimeni nu trebuie să se teamă de venirea Complexului Energetic Oltenia în Bucureşti. Este un lucru bun, care trebuia făcut mai demult, care dă o şansă reală Complexului să-şi asigure un viitor şi să păstreze cele peste 15.000 de locuri de muncă", a declarat ministrul de resort, Victor Grigorescu. În urma acestor anunţuri, tot miercurea trecută, peste 3.000 de persoane, politicieni, mineri, energeticieni, reprezentanţi ai administraţiilor locale din judeţ şi simpli cetăţeni, au protestat, timp de o oră, în faţa sediului Diviziei Miniere a Complexului Energetic Oltenia împotriva deciziei de a muta sediul social al companiei la Bucureşti.
• Clubul Pandurii Târgu-Jiu rămâne fără finanţare de la CEO
Programele de sponsorizare ale Complexului Energetic Oltenia vor fi suspendate, conform unei postări publicate, vineri, pe Facebook, de către Victor Grigorescu, ministrul Energiei. Domnia sa a menţionat: "În urma rezultatelor financiare care prevăd o potenţială pierdere record, consider de la sine înţeles că programele de sponsorizare ale Complexului Energetic Oltenia să se suspende. Clubul Sportiv Pandurii Târgu Jiu, un club profesionist de fotbal, nu face excepţie de la această regulă. Vom avea grijă ca la aprobarea bugetului companiei să nu avem surprize neplăcute în care să descoperim posibile sponsorizări ascunse la categoria «Şi alte plăţi»".
Narcis Răducan, preşedintele Pandurilor, a declarat, vineri, la Dolce Sport, că fără banii de la Complexul Energetic Oltenia, clubul nu poate rezista: "CEO ne dă 2 milioane de euro. Ce e frustrant pentru noi e că am reuşit cu acest buget să aducem echipa în cupele europene, în play-off şi să avem patru jucători la echipa naţională. Eu sunt de acord să încercăm să ieşim de sub tutela CEO, chiar dacă în această zonă minieră, se întorc bani către sport. Am rugat conducerea CEO să ne sprijine în acest sezon, pentru că mai avem şi datorii. E o lovitură directă. Mai greu de atât nu se poate. Avem două luni întârziere la salarii şi bonusurile restante din noiembrie. Este deja prea mult pentru nişte oameni care au muncit pentru acest oraş. N-avem cum să rezistăm fără aceşti bani. Suntem singura echipă din Oltenia pe un loc din play-off şi ar fi păcat să mai dispară o echipă în plin campionat". Cu două etape înainte de finalul sezonului regulat, Pandurii se află, potrivit Mediafax, pe locul cinci în clasamentul Ligii 1, cu 43 de puncte, la patru puncte în spatele liderului Astra.