Ministrul Finanţelor: "Rectificarea bugetară va fi în septembrie şi sperăm să fie pozitivă"

S.A.
Macroeconomie / 4 august 2017

Ministrul Finanţelor: "Rectificarea bugetară va fi în septembrie şi sperăm să fie pozitivă"

Rectificarea bugetară va avea loc în luna septembrie, iar autorităţile speră că aceasta va fi pozitivă, a declarat aseară Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice, potrivit Agerpres.

Domnia sa a precizat, într-o emisiune la Digi24: "Rectificarea bugetară va fi în luna septembrie. Am făcut o evaluare după primele şase luni, am stabilit şi am discutat cu ordonatorii de credite, cu 65 de ordonatorii de credite am purtat deja discuţii. Discuţiile au fost mult mai aplecate şi mai punctuale de această dată, în sensul că am dorit să ştim la nivelul fiecărui minister pentru ce se solicită noi suplimentări de sume sau către ce destinaţii merg alocaţiile bugetare".

Potrivit acestuia, execuţia după primele şase luni a evidenţiat că în cazul unor ministere aceasta este foarte slabă. Oficialul a explicat: "S-a văzut execuţia după primele şase luni, s-a constatat în cazul unor ministere că execuţia este foarte slabă. Am discutat cu colegii noştri să vedem care sunt măsurile pe care ar vrea să le implementeze pentru a avea o execuţie mai bună şi pentru a ne asigura că au capacitatea de a cheltui până la finele anului banii care vor veni prin rectificarea bugetară, pentru că altfel ne vom confrunta cu situaţia că banii vor sta la nivelul unui ordonator de credite în cont în detrimentul altui ordonator care chiar are nevoie de ei, chiar poate să-i investească, să-i bage în economie, să genereze noi locuri de muncă, contracte pentru agenţii economici şi o dezvoltare economică mai bună. Un ban care intră în economie indiscutabil că e mai bun decât unul care stă în bugetul unei instituţii".

El a menţionat că speră că rectificarea să fie una pozitivă şi că "va sta cu ochii" pe Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

"Noi sperăm că va fi o rectificare pozitivă şi sunt cu ochii pe colegii mei de la ANAF şi m-am implicat personal în multe activităţi acolo", a mai arătat ministrul Finanţelor.

Ionuţ Mişa: "Îmi doresc ca ANAF să se implice mai mult"

Ministrul Finanţelor Publice susţine că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să se implice mai mult şi "să arate că se poate face mai mult" în colectarea veniturilor la buget, în condiţiile în care există un deficit pe încasări în primele şase luni ale acestui an.

Ionuţ Mişa a afirmat: "Este adevărat (că nu sunt mulţumit de activitatea ANAF, n.r.). Avem un deficit de încasări pe primele şase luni. Eu am experienţă în ANAF de 18 ani şi ştiu. Eu îmi doresc ca ei să se implice mai mult şi să arate că se poate face mai mult".

El a precizat că în luna trecută TVA-ul de rambursat s-a acordat integral: "În iulie cred că a fost un cumul de factori care au contribuit la această realizare excepţională a încasărilor, o depăşire de plan cu 319 milioane, în condiţiile în care, vreau să menţionez, că TVA-ul de rambursat s-a acordat integral. (...) Eu sunt optimist şi cred că o să recuperăm deficitul realizând planul de încasări".

Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat, pe primul semestru al acestui an, cu un deficit de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,77% din PIB, faţă de deficitul de 3,9 miliarde lei, respectiv 0,51% din PIB, înregistrat la aceeaşi perioada a anului 2016, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Veniturile bugetului general consolidat s-au majorat, în termeni nominali, cu 8,2%, la 117,2, reprezentând 14,4% din PIB, în timp ce cheltuielile au crescut cu 10%, la 123,5 miliarde lei.

Conform MFP, în cazul veniturilor, creşteri s-au înregistrat la încasările din contribuţiile sociale (+16,1%), din impozitul pe salarii şi venit (+11,5%) şi din venituri din capital (+14,2%).

Încasările din impozite şi taxe pe proprietate au scăzut cu 5,2% faţă de perioada similară din 2016, fiind determinată, în principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe construcţii speciale.

Încasările din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii s-au majorat cu 62,1%, creşterea fiind determinată, în principal, de evoluţia încasărilor aferente contribuţiei datorate pentru medicamente, precum şi pentru contractele cost-volum /cost-volum-rezultat finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Tot în primul semestru, veniturile din TVA au înregistrat o scădere cu 4,3% faţă de primele şase luni ale anului 2016, pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2016. Totodată, din februarie 2017 se reflectă în încasări şi efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%.

Pe de altă parte, cheltuielile de personal au crescut cu 19,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, fiind determinate de majorările salariale acordate începând cu a doua parte a anului 2016 şi în 2017, potrivit MFP.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ANAF este o institutie care nu isi face datoria desi are resurse suficiente. Exista in orice domeniu evaziune fiscala, de la frizer pana la taximetrist, doctor, etc., etc. De ce se tolereaza acest fenomen ? Crede cineva ca este de neinlocuit? S-a facut atata galagie ca s-au pensionat generali din MAPN si MAI. Si ce? Sunt de neinlocuit? Sunt altii mult mai competenti care pot sa le ia locul. Asa se intampla si la BNR. Credeti ca guvernatorul BNR si toata mafia de acolo sunt de neinlocuit?

    1. Lucrez in sistem si pot sa garantez ca avem deficit de inspectori. Pentru o mai buna colectare la buget este nevoie de cel putin 4000 de inspectori in plus. Multi colegi s-au pensionat, iar posturile sunt blocate... E jale,,, Resurse suficiente ? Gresit! Lucram cu PC-uri vechi de 10-12 ani si avem instalate programe in Fox Pro pe WinXP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7413
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3047
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9954
Gram de aur (XAU)Gram de aur406.8246

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb