Executivul vrea să îmbunătăţească serviciile sociale, dar pentru asta are nevoie de oameni bine plătiţi şi care să se bucure de recunoaştere socială, a declarat, ieri, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.
"Suntem într-un proces de trecere către un sistem social care înţelege nevoile oamenilor şi când venim cu astfel de politici insistăm pe calitatea serviciilor necesare. Dacă Guvernul vrea să îmbunătăţească serviciile, avem nevoie de oameni care să facă asta. Dar sunt aceşti oameni motivaţi? Trebuie să începem cu veniturile acestora, dar şi mai importantă este recunoaşterea socială a acestora. Trebuie să înţelegem că cheltuirea banilor pentru îmbunătăţirea acestor servicii reprezintă investiţii, nu simple cheltuieli. Asta înseamnă prevenţie, care, în final, duce la scăderea cheltuielilor, nu la creşterea acestora", a explicat Pîslaru, în cadrul unei dezbateri pe teme de politici sociale, informează Agerpres. Potrivit ministrului, nu există modalitate mai bună de a dezvolta o ţară, decât atacând problemele de coeziune.
Ministrul Muncii a mai spus: "Dacă România vrea să obţină un viitor strălucit, inclusiv din punct de vedere economic, dacă vrea să recupereze decalajele faţă de ţările Uniunii Europene, una dintre condiţii va fi capacitatea noastră de a lucra împreună".
El a mai atras atenţia că România este o ţară a paradoxurilor, cu o creştere economică "remarcabilă, de aproape 6% în acest an", dar şi cu un grad ridicat de sărăcie. Ministrul Muncii a reamintit, în acest context, că 40% din populaţia ţării se află într-o situaţie vulnerabilă.
Dragoş Pîslaru a subliniat: "Nu mai ţinem lucrurile ascunse! Nu suntem mândri de această situaţie, dar nu mai vrem să o ascundem".
În opinia sa, Guvernul a făcut paşi importaţi în ceea ce priveşte politicile sociale, dar continuarea acestora este mult mai importantă.
1. Excelent
(mesaj trimis de Dorin T în data de 04.11.2016, 13:27)
Problema principala nu este doar veniturile functionarilor, ci pregatirea lor profesionala care in general este foarte slaba. Serviciile sociale nu implica doar consiliere psihologica, iar asta oferita doar in mod teoretic, fiindca persoanele vulnerabile nu de asa ceva au nevoie. Ologii au nevoie de scaune cu rotile moderne, orbii de cititoare de ecran si alte softuri de acces, saracii de oportunitati de a munci *ceva util*...
In Norvegia statul plateste ajutoare de somaj ceva mai mari somerilor care se angajeaza in firme private, fara a fi insa platiti de acele firme. Este un mod foarte bun de a incuraja pregatirea profesionala si recalificarea cu adevarat, nu prin cursuri de calitate slaba organizate de AJOFM, iar Romania ar putea prelua astfel de modele din alte tari europene. Iar statul ar fi bine sa nu mai plateasca degeaba salarii unor asociatii stravechi a caror conducere nu ofera servicii cu rezultate reale publicului pe care pretinde ca il reprezinta. Ar fi bine sa organizeze concursuri de proiecte la care pot sa participe orice fundatie sau asociatie sau chiar persoane fizice care vor sa ofere ceva cu adevarat. Adica cam cum se fac finantarile din fonduri europene, dar nu sa se risipeasca banii pe proiecte de "pregatire", "consiliere" si tot soiul de cursuri care in final nu au nici un rezultat cum a fost cazul proiectelor POSDRU.