Burduja: La această oră, din nou, energia eoliană este cea mai importantă resursă

R.S.
Politică / 18 ianuarie

Burduja: La această oră, din nou, energia eoliană este cea mai importantă resursă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că la această oră, din nou, energia eoliană este cea mai importantă resursă din mixul energetic de producţie, cu aproape 27% şi 2000MW. Ministrul mai spune că faptul că bate vântul ne aduce la o producţie totală de peste 7200MW, ceea ce nu e rău deloc, chiar dacă avem un consum relativ mare, mai ales pentru o zi de weekend, de peste 8000MW, scrie News.ro.

"Una dintre atribuţiile unui ministru este, în viziunea mea, să informeze publicul şi să explice lucrurile. Energia e un domeniu tehnic, dar avem nevoie de ea în fiecare clipă. De aceea, voi continua să explic cu fiecare ocazie cum funcţionează lucrurile, având conştiinţa că există în ţara noastră o majoritate care iubeşte adevărul şi îşi doreşte o viaţă mai bună", scrie Burduja pe Facebook.

El arată că, la această oră, din nou, energia eoliană este cea mai importantă resursă din mixul energetic de producţie, cu aproape 27% şi 2000MW.

"Dar parcă "eolienele nu produc curent"? Aşa zicea senin în campanie "călăreţul fără cap," cel care a concurat pentru cea mai înaltă funcţie în stat, cu finanţări ilegale şi un aparat de propagandă complex. Bine, e doar una dintre multele aberaţii. Faptul că bate vântul ne aduce la o producţie totală de peste 7200MW, ceea ce nu e rău deloc, chiar dacă avem un consum relativ mare, mai ales pentru o zi de weekend, de peste 8000MW (diferenţa o acoperim din import)", spune ministrul Energiei.

Ministrul Energiei mai afirmă că producţia hidro este mică: 1146MW, pentru că am avut un 2024 foarte secetos şi nu avem debite suficiente în hidrocentralele de pe râuri.

"Avem un grad de umplere în lacurile de acumulare foarte bun pentru această perioadă: 57,4%. Deci rezerve de energie pentru următoarele luni, până încep ploile şi se topesc zăpezile. Faptul ca produc eoliene ne permite să conservăm alte surse de energie, ceea ce este înţelept şi prudent", precizează Burduja. "Mai mult, avem şi energie din baterii - 10MW. Relativ puţin, deocamdată, dar proiectele în

lucru, mare parte cu finanţare asigurată de ministerul energiei din fonduri nerambursabile, ne vor duce la 1000MW până in 2027", explică el.

Potrivit lui Sebastian Burduja, "producţia de energie eoliană va fi mai mare în următorii ani, pentru ca am atras finanţări record din PNRR şi din Fondul pentru Modernizare pentru noi parcuri eoliene: PNRR - 300MW (contracte semnate), iar 30MW deja au fost puşi în funcţiune în 2024, la Romcim, la Medgidia; FM - producţie şi autoconsum - aproape 1000MW (apel închis, proiecte în evaluare); Contracte pentru diferenţă: 1100MW (contracte semnate)".

"Totul e să aibă şi România vânt în pânze, azi şi pe viitor, la propriu şi la figurat. Să o ţinem pe drumul corect al democraţiei, dezvoltării şi adevărului. Doar aşa vom atinge independenţa energetică, despre care unii doar vorbesc, în timp ce ne cer să importăm gaz rusesc. Noi facem ceea ce trebuie pentru România la ministerul energiei. Dar viitorul depinde de fiecare român: ce vom alege?", mai spune ministrul.

El explică şi de ce totuşi importăm. "Ţinem de rezerva de apă pentru următoarele două luni (am explicat mai sus), probabil e mai ieftin decât să producem mai mult pe cărbune; România a pierdut 7000MW capacităţi de producţie în bandă între 2009-2022, ceea ce ne aduce destul de des în situaţia de a apela la importuri, dar lucrul acesta se va schimba din 2026, când estimez ca vom avea încă cel puţin 1500-2000MW în bandă (Iernut, Mintia, Năvodari, Răstoliţa, câteva CET-uri noi etc.), deci vom fi net exportatori in majoritatea timpului", menţionează Burduja, potrivit News.ro.

Opinia Cititorului ( 5 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Eolianul ar trebui sa mearga din plin numai din aerele pe care si le dau mujicii analfabeti pe aici:-)...restul e bonus:-)

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Afara nu mai puncteaza pe eolian,....sunt niste mujici analfabeti.Cand intru pe situri romanesti si dau de personalitati marcante ca tine ma felicit de unul singur ca am lasat Romania si astazi am alta cetatenie.Apropo de tine,sper ca nu ai de gand sa te reproduci....

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Ia uite, Trolache, sunt cetățeni care îți urează vasectomie plăcută:))

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Si totusi nu ne spui cetatenia de acum? Sau nu vrei sa vedem ca toti astia cu propaganda mujica aleg sa o faca din Occident si nu din “raiul” mujic:-)

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Estimarile pot fi optimiste deoarece taxa pe constructii speciale (de stalp) introdusa prin Ordonanta Trenulet posibil sa nu fie pe placul investitorilor in productia de energie. De mentionat ca majoritatea eolienelor care functioneaza in prezent au fost construite cand a aparut Legea 220/2008 care promova prin certificate verzi (CV) energia regenerabila, dar prin modificari repetate legislative ( si reducerea schemei de sprijin prin CV) producatorii nu au mai avut interes sa investeasca suplimentar si asa s-a ajuns la situatia actuala sa devenim importatori de energie. “Cei care nu învață din istorie sunt condamnați să o repete”

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb