Creşterea pensiilor cu 40% este o iluzie, deoarece România, în nicio etapă a dezvoltării ei, nu este în stare să facă efortul bugetar necesar acestei majorări, de 138 de miliarde de lei, a declarat, luni, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, relatează Agerpres.
"Eu subiectul pensiei aş dori în Guvernul Cîţu să-l scoatem complet din lupta politică şi să spunem foarte limpede următorul lucru: s-a vehiculat foarte mult o majorare de 40% a pensiilor, însă această majorare niciodată nu a fost pregătită şi dorită la modul real. O majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde, pe care România în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar şi în anii de pandemie, nu şi l-ar fi putut permite. Mai mult decât atât, în momentul în care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorări de 40%, era necesară o etapă de pregătire şi de recalculare a tuturor pensiilor, astfel încât, pe o nouă formulă, să crească pensiile cu 40%. Această etapă a fost angajată prin lege în iunie 2019, când era PSD la guvernare, şi în trei luni de zile ar fi trebuit, printr-un singur ordin de ministru, să înceapă această evaluare a tuturor dosarelor de pensie, să fie pregătite pentru ca după ce se stabileşte formula pe noua lege să apeşi un buton şi pensiile să se recalculeze. Evident că lucrul acesta nu s-a întâmplat", a afirmat Raluca Turcan, la B1TV.
Ministrul Muncii a precizat că toate pensiile din România vor fi recalculate, pe baza unei noi legi a pensiilor, iar etapa propriu-zisă de recalculare, care va începe după intrarea în vigoare a noii legislaţii, va dura între un an şi doi.
"Anul acesta planul este următorul, pentru că vreau să lăsăm orice logică politică la o parte şi să le spunem oamenilor cum stau lucrurile: începem procesul de recalculare a pensiilor; în zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu în maxim un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor în România. Procesul (de recalculare - n. r.) este unul laborios şi presupune mai multe etape: una este etapa legislativă, în care trebuie să găsim o formulă prin care, într-adevăr, în sistemul de pensie să aducă echitate, contributivitate şi să privim şi spre pensiile speciale. În paralel, vorbim despre aproximativ 5.000.000 de dosare de pensii, 4,9 milioane aflate în plată, iar 200.000 de dosare intră lunar în plată cu noile pensionări. Pentru asta ne trebuie aproximativ 1.000 de persoane angajate în Casele de Pensii pe perioadă determinată, specialişti care să vină să lucreze în acest proces. Ne trebuie în continuare să fie achiziţionate echipamente, softuri, iar întregul proces este evaluat de către oamenii specialişti din Ministerul Muncii la doi ani, eu i-am rugat să facă acest lucru într-un an de zile", a menţionat Raluca Turcan.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2021, 08:30)
Cucoană, eu pot întelege că majorarea cu 40% e o iluzie, dar să astept 1,5 ani să rezolvi pensiile speciale ar fi greșit! Tragi de timp, vin alții si tot așa! Cine nu poate azi nu va putea niciodată! Sictir si ne întâlnim în stradă la proteste ! Păi pensiile speciale mă fac să visez la 40% si nimic mai puțin!!!
2. Pensiile speciale
(mesaj trimis de George în data de 26.01.2021, 10:31)
Legislatia privind pensiile speciale favorizeaza in mod categoric detinatorii actuali de pensii speciale.
Daca presedintele Iohannis are cat de cat interes pentru rezolvarea pensiilor speciale, este necesar organizarea unui referendum la nivel national.
Este singura cale de a rezolva. Altfel, suntem in aceeasi mocirla si indecizie a politicienilor. Prima daca trebuie rezolvate pensiile speciale si apoi discutat despre cresteri/scaderi de pensii si salarii la stat.
Pensiile trebuie sa creasca sau sa scada doar in corelatie directa cu cresterea sau scaderea economiei nationale .
Astfel, rolul politicienilor, indiferent de partid, se diminueaza si nu mai pot creea dezechilibre in economie.
3. Paradox
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2021, 11:49)
Omul nepotrivit la locul potrivit = kix.
4. La Turcana care-a rasarit!
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 26.01.2021, 16:39)
Tot asa, dupa cum esti si tu o o inchipuire, o iluzie, conform versurilor lui Eminescu: "Era pe când nu s-a zărit,/
Azi o vedem, şi nu e."! E blonda, ce sa-i faci!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2021, 17:07)
Comentariu de kaka
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 26.01.2021, 17:46)
Pai, daca l-ai citit, inseamna ca-ti place! Adevarul e, ca tie iti place tot ce-i maroniu si pute!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2021, 20:14)
Daca noua lege vizeaza doar "stabilirea pensiilor pe baza de contributivitate", este tot o mare pacaleala.
Trebuie sa stabiliti ca dreptul la pensie paltita din fondul public de pensii il au numai participantii, cei care au cotizat.
Numai asa se respecta contributivitatea in sistemul public de pensii.
Si stabiliti apoi ce vreti voi sa faceti cu banii statului. Ce vreti sa faceti cu "specialii:
Da, daca vreti sa faceti ceva, stabiliti prin lege ca fondul de pensii este propietatea exclusiva a celor care au cotizat si ca administrarea lui se face de stat. Creati si un organ de control ales de cotizanti si atunci o sa fie dreptate.
Si asa nu o sa mai fie nici speciali cu 74.000 platiti din acest fond.
6. fără titlu
(mesaj trimis de Ion în data de 26.01.2021, 21:03)
Cucoana cand partidul tau a votat legea cu marirea pensiilor cu 40% tot iluzie era ?
Cum presedintele si-a permis sa promulge o iluzie ?
Sunteti din nou la putere si va plangeti de pensiile normale ale Romanilor ?
Unde sunt promisiunile electorale ? Iluzii in opinia ta, politiciana neispravita !
In campania electorala toti politrucii au denuntat pensiile speciale. Acum la putere nu mai vorbiti de ele; vreti ca ajunsi la putere sa va bucurati de ele, dupa ce veti parasi puterea.
Este nevoie de o noua Revolutie !