Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, "nu este interesat" de un acord de tranziţie pentru a amortiza efectele ieşirii ţării sale din UE, a anunţat acesta în cursul unei întâlniri private cu reprezentanţii cartierului de afaceri City, scrie publicaţia Financial Times, citând un memo, în timp ce Reuters afirmă că băncile mari din Regatul Unit vor să fie reglementate de normele UE timp de cinci ani după Brexit.
Davis a precizat în cursul întâlnirii din 15 noiembrie că va lua în calcul un astfel de acord numai pentru a fi "amabil" cu UE, potrivit News.ro.
Davis a avertizat că ieşirea bruscă a Regatului Unit riscă să compromită stabilitatea financiară a UE şi a explicat că este dispus să accepte o perioadă de tranziţie cerută de UE.
Oficialul a subliniat şi că, ţinând cont de "abordarea inflexibilă" a UE privind migraţia, înseamnă că este puţin probabil ca Marea Britanie să obţină acces pe piaţa unică.
El a estimat, însă, că un acord comercial similar celui UE-Canada poate fi relativ uşor de obţinut şi nu va ridica probleme semnificative pentru Londra, care ar avea astfel parte de "majoritatea avantajelor".
Ministerul pentru Brexit nu a comentat informaţiile publicate de Financial Times, dar Departamentul pentru Ieşirea din UE a insistat că memo-ul "nu reflectă corespunzător politica Guvernului sau opiniile" lui Davis.
Companiile britanice afirmă că Executivul de la Londra trebuie să ceară o perioadă de tranziţie după Brexit, până la finalizarea noilor acorduri comerciale. În această perioadă, ar urma să rămână în vigoare aranjamentele actuale.
În ultima săptămână, Davis a transmis semnale pozitive în legătură cu posibile aranjamente pentru a susţine un Brexit "blând", spunând că Londra analizează posibilitatea de a face plăţi către UE după ce iese din blocul comunitar, pentru a obţine cel mai bun acces posibil pentru companiile sale pe pieţele europene.
Băncile mari din Marea Britanie vor ca Executivul britanic să le permită să fie reglementate în continuare de normele UE timp de cinci ani după Brexit, potrivit Reuters.
Conform unui document obţinut de agenţia internaţională de ştiri, redactat de companii de avocatură în numele băncilor mari care fac lobby pentru o ieşire în etape din UE, instituţiile bancare vor o perioadă în care să aibă timp să se adapteze noii realităţi.
Documentul a fost transmis Trezoreriei şi este cea mai detaliată cerere de până acum în acest sens. Autorităţile au refuzat să comenteze informaţiile.
Potrivit textului, atât economia europeană, cât şi cea britanică riscă să se confrunte cu şocul pierderii unor servicii financiare critice, dacă băncile nu obţin această perioadă de tranziţie.
Astfel, există riscul ca unele bănci să nu poată să îşi transfere operaţiunile din Regatul Unit în altă parte sau să înfiinţeze subsidiare în Marea Britanie la timp. În aceste condiţii, este posibil ca unele bănci să fie nevoite să îşi suspende brusc activităţile în UE.
În mod normal, unei bănci îi ia până la trei ani să îşi transfere operaţiunile din Marea Britanie în altă ţară, însă pentru că multe companii vor cere acelaşi lucru simultan, procesul va fi cel mai probabil îngreunat.
Premierul Theresa May a anunţat că va invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care declanşează oficial Brexitul, până la finalul lunii martie 2017.
Luna trecută, ea le-a dat asigurări oamenilor de afaceri că nu vor "cădea într-o prăpastie" în 2019, acesta fiind cel mai clar semnal de până acum că se gândeşte la posibilitatea unui acord de tranziţie.