MINISTRUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI: "Antreprenorii noştri trebuie să profite de oportunităţile pieţelor noi"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii / 9 iulie 2019

"Antreprenorii noştri trebuie să profite de oportunităţile pieţelor noi"

Ştefan-Radu Oprea: "Vrem să eficientizăm actuala configuraţie a reţelei de consilieri economici şi vom redimensiona prezenţa acestora pe zona Americii Latine"

Teodor Meleşcanu, MAE: "Se impune monitorizarea, promovarea şi susţinerea investiţiilor româneşti în străinătate, prin intermediul MMACA"

Antreprenorii români trebuie să profite acum de oportunităţile de afaceri pe care le oferă, atât pieţele tradiţionale, cât şi deschiderea unora noi, precum cele din Asia sau din zona Golfului, a sub­liniat, ieri, Ştefan-Radu Oprea, minis­trul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Oficialul ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a fost prezent la deschiderea reuniunii Zilele Diplomaţiei Comerciale, eveniment organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), în parteneriat cu Academia de Studii Economice (ASE) şi Centrul de Excelenţă în Comerţ Exterior.

În ceea ce priveşte diplomaţia comercială, ministrul de resort a precizat că anul trecut au fost lansate câteva idei, iar una dintre acestea, aceea de a recâştiga pieţele tradiţionale pe parcursul acestui an, a căpătat o foarte mare consistenţă.

Ştefan Radu Oprea a afirmat: "Efectul şi efortul diplomaţiei comerciale depus atât de MMACA, dar şi de Guvern, de prim-ministrul ţării noas­tre, doamna Dăncilă, arată că se des­chid pieţe noi, că există această oportunitate pentru mediul de afaceri din România, de a fi prezenţi în Golf şi în ţările din Asia şi cred că MMACA trebuie să fie în continuare motorul, cel care va genera schimbarea, ieşirea din starea de confort a antreprenorului român care, astăzi se simte foarte comod pe piaţa europeană, unde avem piaţă unică si reguli comune. Totodată, trebuie să ştim să valorificăm aceste oportunităţi generate de acordurile comerciale de liber schimb, care au fost semnate cu ţări precum Coreea de Sud, Japonia - taxe vamale zero pentru foarte multe produse; Singapore, Vietnam - în ultima zi a preşedinţei noastre la Consiliul UE am reuşit semnarea acestui important acord. Sunt oportunităţi şi trebuie să ştim să profităm de ele, astfel că MMACA să le aducă în atenţia antreprenoprilor, prin programele pe care le gestionează şi le pune la dispoziţia acestora".

Domnia sa a mai menţionat că, în noiembrie, o delegaţie a ţării noastre, formată din oficiali ai MMACA şi reprezentanţi ai firmelor româneşti, va fi prezentă la Shanghai, la cel de-al doilea târg de deschidere a pieţei interne a Chinei, adăugând: "Ne dorim ca anul acesta să avem o delegaţie mai numeroasă ca anul trecut şi să arătăm că dialogul cu mediul de afaceri are efect şi reuşim să convingem că oportunităţile pe aceste pieţe sunt reale. Dacă nu profităm de ele acum, anul viitor este posibil să fie prea târziu, ceilalţi competitori nu stau, au prezenţe active pe aces­te pieţe, iar noi, ca urmare a preşedinţiei noastre, avem mari oportunităţi pe aceste pieţe de care trebuie să profităm acum".

În ceea ce priveşte consilierii economici externi ai României, ministrul de resort apreciază că numărul acestora este insuficient, precizând că are în plan o reorganizare a acestora.

"Vom redimensiona prezenţa consilierilor economici pe zona Americii Latine pentru că a fost încheiat acordul cu MERCOSUR (Southern Common Market - formată din Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay), astfel încât să putem să aducem informaţia corectă pentru mediul de afaceri, bazată pe analiză şi să putem prezenta oportunităţile, să fim acel cap de pod pentru mediul de afaceri, acel prim contact, favorabil antreprenorilor. (...) Avem deficit de consilieri economici - astăzi nu sunt 70 la post, iar numărul aprobat este de 86, dar eu cred că nu este suficient, cel puţin prin prisma comparaţiei cu celelalte state membre, mai ales cele din estul Europei. Am reanalizat şi redistribuim reţeaua de consilieri economici pe care o avem acum, vrem să eficientizăm actuala configuraţie, dar formarea unui consilier economic nu e simplă. Totuşi, încă de anul trecut, împreună cu ASE am reuşit, după foarte mult timp, să avem un mas­ter pentru comerţ exterior şi cred că formarea profesională trebuie să încea­pă de aici, ne trebuie din nou acel centru de excelenţă în ceea ce priveşte comerţul exterior, aşa era odată şi aşa va fi din nou".

Oprea, MMACA: "Start-Up Nation şi povestea unor firme noi care au avut succes au schimbat mentalitatea societăţii despre antreprenori, care până acum erau văzuţi drept infractori"

Aproape 6% din PIB-ul României este creat, în prezent, de industria IT şi din acest motiv cred că ar trebui să apreciem antreprenorii, să vorbim des­pre ei, să e recunoaştemcapacitatea de a transforma lucrurile, de a fi într-o zonă de progres al societăţii şi de a ieşi din zona lor de confort, a afirmat, ieri, Ştefan-Radu Oprea.

Domnia sa a mai precizat că Programul Start-Up Nation şi povestea unor firme noi care au avut succes au schimbat mentalitatea societăţii despre antreprenori, care până acum erau văzuţi drept infractori.

Ministrul a declarat: "Trebuie să învăţăm să vorbim despre povestea de succes în România. Înainte, antreprenorul era privit de către o foarte mare parte a societăţii româneşti ca un infractor, ca un îmbogăţit, nu se vedea efortul pe care îl face antreprenorul şi nici partea de inovare, rolul de motor în a determina tendinţe noi în economie. Afacerile se modernizează şi cresc exponenţial, iar altele noi apar cu o viteză uluitoare".

Oficialul MMACA susţine că industria IT a cunoscut această creştere importantă în România şi datorită unor politici publice introduse în urmă cu peste zece ani, explicând: "Poate că politicile publice din 2000-2004, când au fost introduse în licee clasele de matematică - informatică intensiv, îşi spun astăzi cuvântul. Vorbim de 120.000 de IT-işti, coroborat cu ideea că am reuşit să-i ţinem în România prin faptul că nu plătesc impozit pe venit".

Domnia sa a subliniat că aceste informaţii trebuie să fie cunoscute, astfel încât şi alţi tineri care vor să îşi deschidă o afacere să se poată inspira.

Teodor Meleşcanu, MAE: "Consilierii economici ar trebui să aibă în vedere şi posibilitatea implicării în alte activităţi, precum aprecierea tendinţelor şi evoluţiilor economice majore"

România a încheiat, în timpul preşedinţiei sale la Consiliul UE, câteva dosare economice importante, precum: modernizarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului; relaţiile comerciale dintre România şi Statele Unite ale Americii; adoptarea Agendei Maritime Comune la Marea Neagră; cel de-al şaselea Forum de Afaceri al Parteneriatului Estic; încheierea, semnarea sau intrarea în vigoare a unor acorduri de comerţ, de liber schimb şi de investiţii, precum cel dintre UE şi Japonia, Singapore şi Vietnam ori încheierea negocierilor între UE şi MERCOSUR, a afirmat, ieri, Teodor Viorel Meleşcanu, ministru al Afacerilor Externe, prezent la deschiderea reuniunii Zilele Diplomaţiei Comerciale.

Domnia sa a declarat: "Am încheiat acum o săptămână - şi am răsuflat uşuraţi - o primă preşedinţie de succes a României la Consiliul Uniunii Europene. În MAE, ne dorim ca această bună colaborare pe care o avem să ne ajute, şi în continuare, la nivel regional şi global, în situaţii precum conflictele din vecinătatea noastră, cu efecte materializate direct în ceea ce priveşte relaţiile comerciale, mă refer la impunerea de sancţiuni economice şi la alte contramăsuri adoptate de statele membre. (...) MAE va susţine şi în viitor demersurile MMACA pentru a aduce din punct de vedere numeric şi calitativ reţeaua consilierilor economici la un nivel cât mai apropiat de cerinţele evoluţiilor globale şi pentru a le oferi asistenţă de calitate firmelor româneşti care acţionează pe pieţele externe".

Potrivit oficialului Ministerului Afacerilor Externe (MAE), consilierii economici ar trebui să aibă în vedere, pe lângă promovarea intereselor economice directe şi comerciale în mediul de afaceri şi posibilitatea implicării în alte activităţi, precum aprecierea tendinţelor şi evoluţiilor economice majore, care pot influenţa într-o măsură foarte mare activitatea firmelor pe plan extern.

Nu în ultimul rând, domnul Meleşcanu a subliniat faptul că se impune o monitorizare, promovare şi susţinere a investiţiilor româneşti în străinătate, prin intermediul unei structuri specializate a MMACA, întrucât singura instituţie care are, în prezent, o oarecare statis­tică a investiţiilor româneşti este Banca Naţională a României.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. antrepenorii trebuie sa profite de marea coruptie sa trucheze toate contractele cu statul sa poata da zeciuiala cuvenita coruptilor iar apoi economia merge bine

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb