MINISTRUL RUS DE EXTERNE: "Transformarea Bazilicii Sfânta Sofia în moschee este o afacere internă a Turciei"

A.P.
Internaţional / 13 iulie 2020

"Transformarea Bazilicii Sfânta Sofia în moschee este o afacere internă a Turciei"

Diplomaţia rusă consideră că transformarea în moschee a Bazilicii Sfânta Sofia de la Istanbul este o "afacere internă" a Turciei, după ce Biserica Ortodoxă Rusă a criticat dur această transformare, relatează AFP.

"Noi considerăm că este vorba despre o afacere internă a Turciei şi nici noi, nici alţii, nu trebuie să ne amestecăm", a declarat luni adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Lavrov Serghei Verşinin, citat de agenţia publică rusă de presă RIA Novosti.

"Cu toate acestea, nu putem să nu atragem atenţia asupra importanţei acestui sit din punctul de vedere al culturii şi civilizaţiei mondiale", a adăugat el

Diplomaţia rusă face aceste declaraţii după ce Biserica Ortodoxă Rusă şi-a exprimat regretul faţă de faptul că "îngrijorarea" unor "milioane de creştini" nu a fost auzită de Turcia, după ce cea mai înaltă jurisdicţie administrativă turcă a revocat statutul de muzeu a bazilicii.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a amnunţat ulterior că în fosta bazilică urmează să aibă loc rugăciuni musulmane şi că aceasta redevine moschee de la 24 iulie.

Această decizie a provovat o avalanşă de critici internaţionale, de la Washington la Paris şi de la UNESCO în Grecia, o ţară ortodoxă.

O operă arhitecturală majoră, construită în secolul al VI-lea de către bizantini, care-şi încoronau împăraţii în ea, Sfânta Sofia este un sit care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul, cu aproximativ 3,8 milioane de vizitatori în 2019.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Indiferent daca turcii o vor folosii ca moschee sau nu, Bazilica Sfânta Sofia va ramane vesnic in sufletul popoarelor crestine ortodoxe si, in acest fel va fii a lor, mereu, aici pe pamant si in ceruri. Nimeni, nici turcul nu poate sa ne-o ia din suflet. Dumnezeu, ca este numai unul nu va auzii rugaciunile lor ridicate din lacasul sfant ortodox. El stie ca Bazilica Sfânta Sofia nu-I moschee si nu-I va asculta.

    1. Erdogan asta este batut in cap.Si Putin la fel.

      Asa mai vorbim si noi despre credinta.... Isus a spus ca suntem temple vii ale Spiritului Sfant...! Credinciosii crestini trebuie sa-i iubeasca pe musulmani, sa nu fim violenti si sa nu raspundem cu aceeasi moneda....!

      De iubit n-o sa-i iubim nici cand, ca veacuri intregi ne-au ucis, jefuit, schingiuit, infometat, inrobit, femeile, veacuri si veacuri ne-au rapit copiii si ce avem in suflet, fiecare roman atunci cand ne nastem si nu uitam pana murim, numai iubire fata de turci nu este.

      Si nu va trece mult pana cand vor navalii iar.

      Nu de rusi ar trebuii sa se teama acest popor. Turcii vor fi in curand problema acestei parti a lumii.  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb