Ministrul ucrainean de Externe a acceptat invitaţia să viziteze România

V.B.
Internaţional / 8 ianuarie 2015

Ministrul de Externe din Ucraina, Pavlo Klimkin, a acceptat invitaţia omologului român, Bogdan Aurescu, să viziteze ţara noastră la începutul acestui an, după o convorbire telefonică avută ieri, la iniţiativa demnitarului de la Bucureşti, informează MAE, într-un comunicat.

Cei doi miniştri au avut un schimb de vederi asupra evoluţiilor privind Ucraina, în contextul crizei din sud-estul ţării şi al negocierilor în curs în formatul "Normandia", precum şi asupra contactelor şi agendei de cooperare bilaterală din acest an.

Bogdan Aurescu a exprimat interesul părţii române, "împărtăşit cu deschidere de omologul ucrainean, pentru perfectarea în acest an a unui calendar substanţial de contacte politice bilaterale", se mai arată în documentul citat.

Oficialul român a evidenţiat sprijinul consecvent al ţării noastre pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, exprimând susţinerea României pentru regimul de sancţiuni al UE impus Rusiei. De asemenea, cei doi miniştri au discutat despre perspectivele dialogului politic în formatul "Normandia" (format de negocieri constituit din reprezentanţii Franţei, Germaniei, Federaţiei Ruse şi Ucrainei), reluat recent la Berlin, la nivelul directorilor politici, precum şi cu privire la perspectivele continuării acestuia la nivel de şefi de stat, la 15 ianuarie, la Astana (Kazahstan).

În plus, ministrul Bogdan Aurescu a evocat disponibilitatea autorităţilor de la Bucureşti de a asista Ucraina în procesul de reformă conform standardelor europene, în aplicarea Acordului de Asociere UE-Ucraina (pe care ţara noastră l-a ratificat la 3 iulie 2014, fiind primul stat membru UE care a îndeplinit această procedură). În acest context, Aurescu a evocat aşteptările la nivelul Uniunii Europene cu privire la progresele în domeniul programului de reforme asumat de guvernul Ucrainei.

Bogdan Aurescu a informat, de asemenea, asupra faptului că România a încheiat procedurile de ratificare pentru intrarea în vigoare a Acordului privind Micul Trafic de Frontieră (AMTF), semnat la 2 octombrie 2014 de către prim-miniştrii celor două state, şi şi-a exprimat speranţa privind ratificarea rapidă a AMTF şi de către noul legislativ de la Kiev, astfel încât aplicarea prevederilor acestuia să înceapă într-un termen cât mai scurt. La rândul său, ministrul Klimkin a precizat că "va urmări cu prioritate" ca partea ucraineană să îndeplinească procedurile ce îi revin pentru ratificarea AMTF.

Nu în ultimul rând, cei doi miniştri au discutat aspecte privind minoritatea română din Ucraina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb