Declaraţiile de joi, ale liderului separatist abhaz, Serghei Bagapsh, potrivit cărora armele capturate de forţele abhaze de la trupele guvernamentale georgiene, în urma confruntărilor militare care au avut loc defileul Kodori ar fi de provenienţă americană, bulgară şi română au luat prin surprindere autorităţile noastre.
La numai o zi de la afirmaţiile lui Bagapsh, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, prin intermediul unui comunicat, remis Agerpres, că
"România a livrat armament şi muniţie de infanterie autorităţilor guvernamentale din Georgia".
Potrivit MAE, Georgia nu este subiectul vreunui embargo privind transferurile de arme, stabilit la nivel internaţional, regional sau al unei alte măsuri restrictive.
Ministerul precizează că "livrările de armament către Georgia au fost făcute de România, care este producător şi furnizor de produse militare, cu respectarea prevederilor Cartei ONU, a regimului internaţional de sancţiuni şi a principiilor şi criteriilor Codului de conduită al Uniunii Europene privind exporturile de arme".
Reprezentanţii MAE au subliniat că exporturile au fost efectuate pe bază de licenţe individuale, cu respectarea standardelor regimului naţional de control al exporturilor de produse militare şi a angajamentelor internaţionale ale României.
Cu toate acestea, şeful MAE este de o cu totul altă parăre.
La scurt timp de la informarea ministerului, Theodor Meleşcanu, a declarat, vineri, că ţara noastră nu a exportat arme şi nici muniţii în Georgia şi a precizat că MAE va demara o anchetă pentru a vedea dacă "pe linie comercială" au existat asemenea contracte.
Oficialul a declarat: "Ministerul Apărării nu produce niciun fel de armament. Nu am exportat nici arme, nici muniţii în Georgia. O să verificăm dacă pe linie comercială au fost asemenea cazuri. Din câte cunosc eu, nu s-au exportat arme în zonele acestea. Dacă au ajuns ceva arme înseamnă că au fost prin anumiţi intermediari".
Prin urmare, în timp ce MAE afirmă că au existat contracte de livrare de armanent către Georgia, Meleşcanu susţine că dacă a existat un export de arme dinspre România spre Georgia acesta s-ar fi realizat doar prin intermediul unor intermediari.
Ceea ce arată că Meleşcanu fie nu are habar de ce se întâmplă în propria ogradă fie acuză o serie de "intermediari" care fac afaceri cu arme şi care roiesc în jurul MAE.
Pe de altă parte, însă, Meleşcanu a dat asigurări că ţara noastră, ca membră a NATO, va interveni în zonele de conflict îngheţate, dacă situaţia o va cere, evident în cadrul unei acţiuni a NATO.
Theodor Meleşcanu a explicat: "Noi faţă de NATO avem nişte obligaţii foarte bine clarificate. România trebuie să fie în măsură să pună la dispoziţia NATO două batalioane operaţionalizate. Aceste două batalioane există, sunt încadrate în proporţie de peste 95%, dotate cu armament modern, performant şi au antrenamentul necesar. Deci, în cazul în care va fi nevoie într-un conflict îngheţat din zonă, sau în orice alt conflict, Armata română îşi respectă şi onorează toate angajamentele, aşa cum a făcut-o şi până acum".
Ministrul a precizat că cele două batalioane au în structura lor aproape 2.000 de militari.
MAE este de aceeaşi părere.