Misiunile ONU de menţinere a păcii fac prea rar uz de forţă pentru a proteja civilii atunci când aceştia sunt atacaţi, afirmă un raport intern al ONU, potrivit AFP, transmite Agerpres.
Raportul "remarcă o tendinţă persistentă a operaţiunilor de menţinere a păcii de a nu interveni cu forţa atunci când sunt atacaţi civili", în timp ce utilizarea forţei militare este autorizată de Consiliul de Securitate.
Raportul atribuie acest fenomen mai multor cauze, printre care un "lanţ dublu de comandament între conducătorii misiunii şi ţările ce le furnizează trupe" şi divergenţele din cadrul Consiliului de Securitate asupra oportunităţii sau modalităţilor intervenţiei în forţă.
În plus, misiunile de multe ori consideră că nu au efective sau echipamente suficiente pentru a se arăta mai ferme. "Căştile albastre" sunt de asemenea preocupate de sancţiunile posibile (curtea marţială sau chiar să apară în faţa Curţii Penale Internaţionale) în cazul când utilizarea forţei ar fi considerată inadecvată sau excesivă.
Raportul, datat din martie, a fost prezentat în această săptămână unui comitet al Adunării Generale a ONU însărcinat cu supravegherea bugetului organizaţiei.
El se bazează pe evaluarea a opt din zece misiuni de menţinere a păcii ale ONU ce au ca mandat protejarea civililor, dintre care Monusco în Republica Democrată Congo, Minuss în Sudanul de Sud, Minustah în Haiti sau misiunea comună ONU-Uniunea Africană din Darfur. El nu se referă la recenta misiune din Mali şi nici la viitoarea operaţiune din Republica Centrafricană.