MIŞU NEGRIŢOIU, ASF: "Vom face un audit financiar asupra pieţei asigurărilor, în trimestrul patru"

Vlad Pîrvu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 iunie 2014

"Vom face un audit financiar asupra pieţei asigurărilor, în trimestrul patru"

"Recapitalizarea Astra, cu ajutorul investitorilor strategici; acţionarii vor să vândă compania"

"Vom vizita şi alţi asiguratori, în curând"

"La Euroins nu se impune administrarea specială"

"Capitalizarea reprezintă principala măsură în cazul Carpatica"

"Există investitori mari care se uită la ceea ce se întâmplă la noi"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) se pregăteşte să "viziteze"şi alte companii de asigurare în curând, urmând ca în trimestrul al patrulea să realizeze un audit asupra pieţei, a declarat, ieri, Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii. Domnia sa a precizat: "Probabil că îi vom vizita şi pe alţii (n.r. asiguratori) în curând, avem în vedere o revizie completă. În trimestrul patru al acestui an sperăm să realizăm un audit financiar special asupra pieţei, la nivelul activelor. Industria este stabilă, dar acest lucru nu este mulţumitor, suntem cu mult în urma pieţelor din zonă. Încă ne confruntăm cu efectele crizei, cu tulburări, continuă problemele structurale. Probabil că trebuie să comunicăm mai mult cu piaţa, să facem sondaje, vom vedea. Piaţa nu este sustenabilă, există investitori mari din afară care se uită atent la ceea ce se întâmplă la noi. Datoria noastră este să facem piaţa atractivă". Totodată, preşedintele ASF a precizat că injecţiile de capital nu mai pot amortiza pierderile din sistem la infinit şi că una dintre problemele principale ale pieţei o reprezintă costurile de distribuţie: "În Europa costurile de distribuţie sunt de 15-20%, la noi sunt duble, indecente. Acestea provin din comisioane, campanii de promovare, costuri de personal şi altele. Aici trebuie să mai umblăm", a adăugat oficialul ASF.

În ceea ce priveşte procesul de administrare specială de la Astra Asigurări, Mişu Negriţoi a ţinut să precizeze că societatea nu va ieşi din acesta până când compania nu se va redresa. Preşedintele ASF a declarat: "Astra este un jucător important pe piaţa asigurărilor de la noi din ţară. Prima noastră prioritate este să salvăm Astra. Controlăm dimensiunea problemei de acolo. De asemenea, avem în plan şi ne-am întâlnit cu acţionarul majoritar să identificăm potenţiali investitori care să contribuie la majorarea de capital. Recapitalizarea Astra se va realiza cu ajutorul investitorilor strategici". Totodată, oficialul a precizat că acţionarii companiei vor să vândă compania şi că majorarea de capital este ceva mai complicată în cazul acesteia, din cauza faptului că este listată la bursă: "Acţionarii vor să vândă compania. La Astra, majorarea de capital este ceva mai complicată, pentru că este o societate listată la bursă. Este un proces tehnic şi nu pot spune că se va întâmpla până la o anumită dată. Pot să spun că termenul este ieri. Dacă acest plan nu va funcţiona, avem pregătit şi un scenariu de avarie. Suntem pregătiţi să acţionăm în situaţia în care lucrurile se deteriorează şi mai mult. Sunt optimist că putem controla cazul Astra", a mai spus domnia sa. În acelaşi timp, însă, fostul preşedinte al ING a atras atenţia asupra faptului că scenariul de avarie va avea drept prioritate salvarea consumatorilor, a asiguraţilor, business-ul putând avea de suferit.

În a doua parte a lunii februarie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special. La jumătatea lunii mai, acţionarii Astra au aprobat majorarea capitalului social cu 490 milioane lei, în mai multe etape, prima tranşă fiind de aproximativ 70 milioane lei. Majorarea capitalului social, în decurs de aproximativ un an, este una dintre măsurile care urmează să fie luate pentru relansarea activităţii, prevăzute în planul de redresare financiară al Astra SA prezentat către ASF în cadrul raportului depus de administratorul special în data de 25 martie 2014 şi aprobat în şedinţa Consiliului ASF din 7 aprilie 2014.

Negriţoiu: "Euroins nu este încă unde trebuie"

Preşedintele ASF a precizat că societatea de asigurări Euroins încă "nu este unde trebuie", aceasta având ca termen din partea Autorităţii luna septembrie pentru a-şi pune în ordine calcularea rezervelor tehnice: "Euroins a luat câteva decizii importante în ceea ce priveşte majorarea de capital, a înregistrat un progres substanţial - o infuzie de capital de 50 milioane de lei, o majorare a rezervelor tehnice pentru daune de alte 50 milioane de lei şi, drept urmare, numărul reclamaţiilor a scăzut. Cu toate acestea, încă nu este unde trebuie. Ne aşteptăm ca infuzia de capital să meargă pentru plata pagubelor, să pună în ordine calcularea rezervelor tehnice. Are un termen de la noi să ajungă în situaţia normală, până în septembrie. La Euroins anomaliile principale sunt reclamaţiile, petiţiile şi plata daunelor. Administrarea specială se impune în alte condiţii", a precizat Mişu Negriţoiu.

Potrivit datelor prezentate de oficialii ASF în cadrul conferinţei de presă, în perioada ianuarie-martie a acestui an, Euroins a înregistrat un număr de 767 de reclamaţii (24,5% din total), cu 39% mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Referitor la societatea Carpatica Asig, Negriţoiu a declarat că, în ciuda faptului că asiguratorul a înaintat un plan de redresare, ASF nu a fost de acord cu acesta.

Consiliul ASF a decis, în data de 16 mai 2014, deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan de redresare pentru societatea Carpatica ASIG, începând cu data publicării deciziei în Monitorul Oficial. Autoritatea a precizat că toate poliţele emise de Carpatica ASIG rămân valabile, de la momentul emiterii până la expirare, iar societatea poate să emită în continuare poliţe.

Piaţa asigurărilor - în scădere cu 3,43% ,în primul trimestru

Piaţa asigurărilor din ţara noastră (prime brute subscrise) a atins, în primul trimestru al anului 2014, un nivel de 2,05 miliarde de lei, în scădere cu 3,43% faţă de perioada similară a anuluit trecut, a anunţat, ieri, ASF. Potrivit documentului prezentat de oficialii companiei, valoarea primelor brute subscrise (PBS), în perioada menţionată, reprezintă 1,26% din PIB-ul estimat de Institutul Naţional de Statistică pentru primul trimestru al acestui an.

Pe segmentul asigurărilor generale, valoarea PBS a înregistrat, în primele trei luni ale anului, o scădere de 2,09% comparativ cu perioada similară a anului 2013, potrivit datelor preliminarii raportate de societăţile supravegheate de ASF. De asemenea, la nivelul pieţei totale, prima de asigurare medie anualizată din primul trimestru al anului, pentru RCA, a fost de 468 de lei, faţă de 462 de lei - în primele trei luni de anul trecut. Totodată, PBS a consemnat o scădere de 8,91% pe segmentul asigurărilor de viaţă, până la 382,28.

Raportul ASF mai specifică şi faptul că indemnizaţiile brute plătite (IBP) - despăgubirile achitate de asiguratori - au totalizat 1,31 miliarde de lei în primele trei luni ale anului, în uşoară creştere (0,93%) faţă de perioada similară din 2013.

În ceea ce priveşte situaţia pe companii, Allianz Ţiriac are o cotă de piaţă de 12,53%, fiind urmată de Astra (10,57%), Omniasig (9,35%) şi Carpatica (8%).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb