Mişu Negriţoiu garantează pentru "Omniasig", societate cercetată pentru fals

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 mai 2014

Mişu Negriţoiu garantează pentru "Omniasig", societate cercetată pentru fals

Peter Hagen, CEO-ul VIG, a criticat PAID, cu o zi înainte ca procurorii să cerceteze "Omniasig" pentru prejudicierea PAID

Asiguratorul antedata poliţele facultative ca să evite poliţele PAID, impuse obligatoriu, începând de vara trecută

Omniasig: "Toate poliţele emise de companie sunt sigure şi valide"

Parlamentul menţine un şef urmărit penal la sectorul asigurărilor în ASF

Update 13:25 Omniasig reaminteşte procedura de verificare a poliţelor PAD

Omniasig aminteşte proprietarilor de locuinţe care deţin o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) că pot verifica valabilitatea acesteia pe pagina de internet PAID.

"Proprietarii de locuinţe care deţin o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD), emisă prin societarea de asigurare Omniasig, pot verifica electronic valabilitatea acesteia pe site-ul PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), unde există o rubrică specială denumită < Verifică online poliţa PAD! >", potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Pentru a verifica valabilitatea poliţelor PAD emise prin societatea Omniasig, asiguraţii trebuie să introducă următoarele date: serie poliţă, număr poliţă, CNP/Număr identificare asigurat.

Omniasig a început sa emită poliţe PAD din data de 29.08.2013, iar până la data de 15.05.2014 această societate a emis 66.896 asigurări obligatorii de locuinţă, din care poliţe PAD de tip A (prima obligatorie de 20 euro pentru construcţii cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic): 64.197 şi poliţe PAD de tip B (prima obligatorie de 10 euro pentru construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic):2.620.

Compania de asigurare OMNIASIG nu este acţionar PAID, dar are încheiat un protocol cu Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, ca urmare a modificării legislaţiei privind asigurarea obligatorie a locuinţelor din 17 iulie 2013, fiind societate de asigurare autorizată să subscrie riscuri de catastrofă.

Până în prezent, PAID are în vigoare 1.194.884 polite PAD.

Pool-ul s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăţi de asigurare (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Gothaer Asigurări şi Uniqa Asigurări), acţionari PAID.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale - PAID - este o componenţă esenţială a programului român de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României - cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Activitatea efectivă a PAID a început în luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost 15 iulie 2010.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc şi funcţionează pe principiul solidarităţii, adică se aplică acelaşi nivel de primă de asigurare pentru orice locuinţă, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro, şi de 10 euro, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro.

----

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituţia responsabilă cu supravegherea pieţei asigurărilor, cea care ar fi trebuit să prevină scandalurile răsunătoare scoase la iveală cu ajutorul procurorilor, a transmis, ieri, un mesaj de "asigurare" către clienţii "Omniasig" - societate acuzată de falsificarea poliţelor pentru locuinţe -, prin vocea preşedintelui Mişu Negriţoiu.

Procurorii şi poliţiştii au făcut, miercuri, 49 de percheziţiile la sedii centrale şi la sucursale ale Omniasig din Bucureşti şi din toate judeţele, într-un dosar în care a fost începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu şi fals intelectual.

Fără să explice de ce, din nou, ASF nu a fost pe fază în sesizarea şi sancţionarea neregulilor, adică, simplu, în îndeplinirea sarcinilor sale, Mişu Negriţoiu a spus presei ce bună şi frumoasă este "Omniasig", concurând echipa de PR a companiei: "ASF a urmărit permanent evoluţia societăţii «Omniasig» şi a făcut recomandări, a intervenit când a fost cazul. Drept urmare, societatea este bine capitalizată, acţionarii au adus peste 100 de milioane de euro, în ultimii doi ani, îndeplineşte criteriile de prudenţialitate legale, are o bună cotă de solvabilitate şi lichiditate. Din informaţiile pe care le avem, are constituite şi rezervele tehnice suficiente.

Ne-am întâlnit cu conducerea societăţii şi cu acţionarul şi, din nou, ne-au asigurat că ştiu ce au de făcut, cooperează pentru rezolvarea acestui caz şi vor lua toate măsurile necesare pentru ca posesorii de poliţe să nu aibă de suferit".

Preşedintele ASF a precizat că intervenţia sa are scopul de a asigura publicul, consumatorii de produse de asigurări şi clienţii "Omniasig" că situaţia este sub control: "Ne-am asigurat că nici unul dintre posesorii acestor poliţe nu vor avea de suferit şi nu vor fi afectaţi. Este vorba despre poliţe de asigurare de locuinţă.

Numărul acestor poliţe este mult mai mic decât cel vehiculat în presă, la fel şi numărul celor implicaţi".

Domnul Negriţoiu a mai spus: "Noi suntem primii care vrem şi urmărim să nu se întâmple fraude în piaţă. Am colaborat şi colaborăm în continuare cu Parchetul rezolvarea acestei situaţii individuale. Acelaşi lucru îl face şi societatea".

Deşi a spus că nu va prelua întrebări din partea presei, preşedintele ASF a oferit câteva răspunsuri ambigue, la finalul declaraţiei sale de ieri.

Domnia sa a spus că nu ştie dacă mai există şi alte societăţi în situaţia "Omniasig", aşa cum au susţinut surse din piaţă, citate de ziarul "BURSA". Domnia sa a evitat întrebarea dacă ASF a aflat despre caz de la Parchet, spunând că Autoritatea colaborează cu organele de anchetă.

Întrebat când a fost ultimul control ASF la "Omniasig", Mişu Negriţoiu a răspuns: "La revedere!" şi a părăsit sala.

Directoratul "Omniasig" a transmis, ieri, că toate poliţele emise de companie sunt sigure şi valide şi că societatea îşi menţine angajamentul de a respecta toate obligaţiile contractuale faţă de clienţi indiferent de rezultatul investigaţiei.

Mesajul este transmis şi din sucursale clienţilor. Cei care se interesează de situaţie, telefonic, primesc asigurări că poliţele sunt sigure şi că ceea ce a apărut la ştiri "a fost doar un control în centrală".

Reprezentanţii "Omniasig" spun că societatea şi-a îndeplinit întotdeauna obligaţiile şi că o va face şi în continuare. Anchetatorii par să aibă însă o altă părere, 20 de directori ai sucursalelor Omniasig au fost puşi sub acuzare, ieri, după audierile făcute de procurori, fiind începută urmărirea penală, iar alte 24 de persoane vor fi audiate în calitate de martori, potrivit unui post TV.

Parchetul: "Orice contract de asigurare facultativă încheiat în absenţa unui contract de asigurare obligatorie a creat în dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract"

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis, ieri, că mai mulţi angajaţi ai unei firme de asigurare (n.r. "Omniasig") au încheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuinţelor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în materie. Procurorii explică: "Începând cu data de 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinţe obligaţia încheierii unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD - poliţă de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren), în format electronic, separat de încheierea unei poliţe de asigurare facultativă care ar acoperi aceste riscuri". De la acea dată, persoanele fizice şi juridice nu mai puteau încheia contracte de asigurare facultativă a locuinţelor decât dacă încheiau, în prealabil, o asigurare obligatorie a acestora. Procurorii adaugă: "În aceste condiţii, societăţile de asigurare puteau încheia contracte de asigurare facultativă numai după ce verificau condiţiile existenţei asigurării obligatorii a locuinţei, inclusiv, dacă asiguratul a plătit prima obligatorie de 20 euro pentru locuinţele de tip A şi 10 euro pentru locuinţele de tip B. Sumele de 20, respectiv 10 euro, trebuiau virate de societăţile de asigurare în conturile societăţii de asigurare PAID ("Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componentă esenţială în cadrul programului român de asigurarea catastrofelor). Antedatând poliţa de asigurare facultativă, s-a creat aparenţa că respectivele contracte ar fi fost încheiate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurării obligatorii şi, respectiv, a încasării primei de asigurare revenite PAID".

Orice contract de asigurare facultativă încheiat în absenţa unui contract de asigurare obligatorie a creat în dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract, se arată în comunicatul citat.

Peter Hagen, preşedintele Consiliului Director şi CEO al Vienna Insurance Group (VIG), grup din care face parte Omniasig, a criticat dur PAID, marţi, cu numai o zi înainte de percheziţiile de la sediile asiguratorului. Domnia sa a precizat că societăţile din grupul VIG din România nu vor intra în acţionariatul PAID, societatea care emite asigurarea obligatorie a locuinţelor, cât reasigurarea portofoliului este inadecvată. Domnia sa a precizat: "Politicienii trebuie să înţeleagă că efectele unei catastrofe naturale pot fi acoperite dacă statul sau piaţa internaţională de reasigurări garantează. Piaţa internaţională de reasigurări nu are nicio obligaţie să accepte un preţ stabilit politic şi acest lucru trebuie înţeles de către politicieni. Şi asta înseamnă că PAID fie are deficit, fie nu se reasigură corect. Din acest motiv nu facem parte din PAID. Nu vrem să participăm la ceva care poate genera pierderi şi nu vrem să fim membrii unei organizaţii care nu este reasigurată adecvat".

Nici nu este de mirare că şeful VIG nu vrea în PAID, din moment ce funcţionarii săi par să fi găsit o metodă să ocolească legea.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 şi are un capital social de 19,34 milioane de lei. Cei mai mari acţionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama şi Gothaer România, fiecare cu 15%. Generali România are o participaţie de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România şi UNIQA România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Corneliu Moldoveanu, sub urmărire penală în cazul "Carpatica"

Problemele din asigurări sunt arhicunoscute, fiind semnalată inclusiv în rapoartele ASF, însă Autoritatea a fost foarte indulgentă cu societăţile din domeniu când vine vorba de sancţiuni. 86% din amenzile acordate de ASF anul trecut, de la înfiinţare până la 31 decembrie, au mers către piaţa de capital. În aceste condiţii, Autoritatea a ajuns la performanţa să aibă, la asigurări, un şef sub urmărire penală.

Corneliu Moldoveanu, vicepreşedintele ASF pentru piaţa asigurărilor, a fost pus sub urmărire penală, în luna martie, în dosarul "Carpatica", în care fostul preşedinte ASF Dan Radu Ruşanu şi membrul neexecutiv Marian Mârzac au fost arestaţi.

La finalul săptămânii trecute, Mişu Negriţoiu a spus că Autoritatea a decis suspendarea angajaţilor care sunt cercetaţi, însă că vicepreşedintele Corneliu Moldoveanu a fost numit de Parlament şi că acesta trebuie să decidă asupra acestei funcţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ma iertati, insa nu mai am incredere in aceste persoane "cheie" al domeniului nostru financiar. Ele sunt cele care au "pastorit" toate fraudele bancare si ale jocurilor piramidale in Romania, in ultimii 24 de ani. In ce priveste profesionalismul conducatorului ASF, daca nu poate da raspunsurile necesare, atunci sa-si trimita purtatorii de cuvant oficiali la aceste intalniri. Nu este posibil ca aceste institutii publice sa aibe conducatori de acest fel, care sa evite sa raspunda la intrebari simple. Daca nu pot ei, sa lase pe altii, care macar au aceasta responsabilitate, sau sunt profesionisti in acest sens. Daca nu, sa-i angajeze. Daca nu, sa ne lase in pace. Ne zbatem in asta de mult timp. Fostul conducator ASF este in arest? Fostii au fost condamnati. Altii au pactizat cu escrocii si i-au ajutat sa se imbogateasca. BVB se chinuie sa se restranga decat sa se dezvolte. Fiscul se chinuie sa acopere pe marii datornici. Administratia publica se chinuie sa-i acopere pe escrocii si hotii activelor publice din ultimii 20 de ani. Ce D-zeu o sa facem cu toate astea? De ce se angajeaza si se lucreaza cu oameni corupti si lipsiti de etica? De ce atunci cand sunt dati afara isi gasesc repede de lucru in alta parte? De ce adevaratii specialisti n-au acces la conducerea institutiilor importante? Pentru ca nu sunt inregimentati militar?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb