Miting de peste 5.000 de angajaţi din Sănătate organizat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară" are loc miercuri în Piaţa Victoriei

A.C.
Jurnal de criză / 12 iulie 2023

Miting de peste 5.000 de angajaţi din Sănătate organizat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară" are loc miercuri în Piaţa Victoriei

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" organizează un nou miting naţional al lucrătorilor din Sănătate, miercuri, începând cu ora 11:00, în Piaţa Victoriei din Bucureşti. La protest vor participa peste 5.000 de angajaţi din Sănătate.

Revendicările susţinute de protestatari au ca scop obţinerea unor drepturi de natură salarială şi introducerea unor măsuri de reformă în desfăşurarea activităţii angajaţilor din Sănătate. Solicitările de natură salarială sunt ivite pe fondul unei reduceri dramatice a salariilor reale (a puterii de cumpărare a salariului) din cauza inflaţiei, amplificată de un val de scădere a veniturilor salariale ivit în tot mai multe unităţi. Ele vizează în special drepturi fundamentale, prevăzute în actuala lege a salarizării, de care angajaţii sunt lipsiţi în mod abuziv, precizează Federaţia. 

Potrivit sindicatului, "protestul este desfăşurat în contextul unei scăderi fără precedent a încrederii angajaţilor din Sănătate în Guvern, accentuată de "Ordonanţa amăgirilor" (OUG nr. 63/2023)".

"Această "Ordonanţă fantomă" (care "există" dar căreia nu-i vede nimeni efectele anunţate; nu doar că nu rezolvă probleme salariale ale angajaţilor, ci le accentuează pe cele anterioare. Ea este, în egală măsură, o mostră de indiferenţă şi incompetenţă, constituind un adevărat afront la adresa profesioniştilor din Sănătate. Acest act normativ furnizează o dovadă în plus că Guvernul nu a luat cu adevărat în considerare aşteptările legitime ale angajaţilor din Sănătate, refuzând să le rezolve problemele prin negociere cu organizaţia care-i reprezintă în cadrul protestelor.  Atenţionăm Guvernul că protestul organizat mâine, miercuri, 12 iulie, în Piaţa Victoriei, face parte din seria protestelor ce preced termenul stabilit pentru decizia privind declanşarea grevei generale în sectorul public de sănătate. De asemenea, este relevant faptul că, în paralel cu acţiunile tradiţionale, în perioada următoare urmează să ajungă la scadenţă formele alternative de protest, sprijinite de tot mai mulţi angajaţi, respectiv demisia medicilor din gărzile suplimentare şi refuzul angajaţilor care participă la asigurarea continuităţii serviciilor medicale/funcţionării unităţii de a mai efectua ture. Acestor forme de exprimare a nemulţumirii le vom adăuga alte forme de protest", transmite Federaţia. 

Federaţia "Solidaritatea Sanitară"  precizează că "toate aceste acţiuni conturează o cale complementară sau alternativă la greva generală". 

"Chiar şi în situaţia în care Guvernul României (cu sprijinul complicilor săi) îşi va menţine decizia abuzivă de-a interzice o grevă legală a angajaţilor din Sănătate, acesta va fi nevoit să suporte seria acţiunilor alternative, cel puţin la fel de severe din perspectiva efectelor. Mulţimea protestelor exprimă nemulţumirea în continuă creştere faţă de atitudinea Guvernului, acesta asumând drept consecinţă a atitudinii sale riscul blocării funcţionării normale a sistemului public de sănătate", afirmă sindicatele în comunicat. 

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ce saracie, ca multi dintre ei lucreaza atat la stat cat si la privat, iar multe dintre clinicile private platesc masiv la negru si in plus incarca casa de sanatate cu plati pentru investigatii neefectuate, prin plimbarea cardului de sanatate pe la mai multe cabinete (se duce pacientul pentru o investigatie, primeste o investigatie, dar cardul ii este plimbat pe la mai multe cabinete, ca si cum ar fi avut parte de mai multe investigatii la clinica respectiva). Asa dispar banii din sanatate si de-aia nu ajung si nu vor ajunge niciodata: din cauza hotiei generalizate de la stat si de la privat.

    Tara nu este saraca si nici veniturile noastre nu sunt mici, dar ne plangem de saracie:

    Romania s-a mentinut, in anul 2022, in randul tarilor cu venituri mari, potrivit unui clasament realizat de Banca Mondiala, in care se regasesc toate tarile UE, cu exceptia Bulgariei. Anul trecut, venitul brut national pe cap de locuitor a fost de 15,660 USD, in crestere fata de 14,200 USD, in anul 2021. Romania a intrat in categoria economiilor cu venituri ridicate in anul 2019. 

    1. In concluzie, are statul bani, dar degeaba ca nu se vede.

      Daca avem cele mai mari taxe pe salariul brut din UE, si ramai cu cel mai mic salar net, e normal sa avem incasari mari pe cal de locuitor nu? doar ca nu primim servicii de la stat pentru cat contribuim adica top tari cum ai precizat

      Adică 8000 USD/12 adică vreo 3000 de lei net pe lună. Și asta e media nu mediana deci ne așteptăm că o parte bună a populației să aibă un venit semnificativ mai mic decât acesta.

      P. S. Media asta nu acoperă nici chiria în București. Cifrele tale sunt imaginea sărăciei.  

      Ar trebui sa citesti in continuare Libertatea, can can....

      Orasele mari ale Romaniei, primele 5, unde sunt 80% din banii tarii nu reprezinta Romania.

      Adevarul e ca Romania e saraca si majoritatea romanilor sunt saraci! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb