Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor deschide, anul acesta, o linie de finanţare dedicată managementului deşeurilor în valoare de 100 de milioane de lei şi încă 30 de milioane de lei pentru educaţie şi conştientizare, în încercarea de a grăbi atingerea ţintei de reciclare pe care România şi-a asumat-o, şi anume o reducere a deşeurilor la 50% până în 2020, a anunţat astăzi Cristiana Paşca Palmer, la Forumul Administraţiei Publice Locale, transmit surse din presă.
"Vedem un pachet combinat, cu o măsură legislativă şi o măsură de suport financiar. Anul acesta deschidem pentru prima dată o linie de finanţare dedicată managementului deşeurilor. Sunt 100 de milioane de lei pentru prevenţie, reparare, refolosire, reciclare şi, în plus, o altă linie de finanţare de 30 de milioane de lei pentru educaţie şi conştientizare. Şi autorităţile locale sunt eligibile pentru aceste finanţări", a explicat ministrul în cadrul conferinţei pe teme de administraţie publică.
Potrivit acesteia, România a avansat foarte încet în ceea ce priveşte reciclarea, în nouă ani şi jumătate reuşind să atingă un procent de doar 3%.
"În ceea ce priveşte managementul deşeurilor, din păcate România stă foarte foarte prost. Avem o ţintă de reducere la 50% a deşeurilor depuse la groapa de gunoi până în 2020. Pentru a ajunge la această ţintă de reciclare am avut la dispoziţie, imediat după ce am aderat la UE, practic 14 ani, din 2007 până în 2020. În primii nouă ani şi jumătate am reuşit să ajungem la o reciclare doar de 3%, în 71% din timpul pe care îl aveam la dispoziţie. Mai avem 47% reciclare de atins în următorii patru ani. Deci, dacă la noi în nouă ani şi jumătatea reciclarea a crescut în medie cu sub 0,3% pe an, în timpul rămas la dispoziţie, până în 2020, trebuie să creştem reciclarea cu aproape 12% în medie în fiecare an. Adică o performanţă de 39 de ori mai bună decât cea de până acum", a mai spus Paşca Palmer.