Declinul preţurilor acţiunilor în ţările din Europa de Est, inclusiv Româ-nia, a creat oportunităţi pentru achiziţii, a afirmat Mark Mobius, preşedinte executiv al Franklin Templeton, citat de Bloomberg, preluat de Mediafax.
Franklin Templeton este compania care va administra Fondul Proprietatea.
Mobius a adăugat că are în vedere achiziţii de titluri şi pe bursele din Ungaria, Polonia, Cehia, Rusia şi Bulgaria.
"În Ungaria, am văzut scăderi de 20%, sau mai mari, iar într-un astfel de scenariu există oportunităţi majore de a cumpăra, dintr-o perspectivă pe termen lung. Datele din Ungaria nu sunt la fel de slabe ca cele din Grecia", a declarat şeful Templeton.
Pieţele de capital au înregistrat scăderi la nivel mondial de la mijlocul lunii aprilie, indicele MSCI All-Country World pierzând 15%, din cauza temerilor că problema datoriilor de stat din Grecia se va extinde şi va periclita revenirea economiei globale.
Forintul ungar a scăzut vineri la cel mai redus nivel din ultimul an, iar bursele s-au prăbuşit, după ce oficiali ungari din guvernul premierului Viktor Orban au afirmat că ţara se confruntă cu riscul unei crize asemănătoare celei din Grecia şi au acuzat executivul anterior că a minţit cu privire la situaţia finanţelor publice.
Indicele BUX al bursei de la Budapesta se afla în scădere cu 0,9% la 13:00 (14:00 ora României), recuperând din pierderile de până la 5,3% din deschiderea şedinţei de tranzacţionare.
"Le analizăm cu atenţie. Unele au scăzut foarte mult şi arată interesant", a spus Mobius referitor la acţiunile de pe bursa de la Budapesta.
Totodată, Mobius consideră că economia mondială va evita intrarea într-o nouă recesiune (evoluţie în formă de "W").
"La nivel mondial nu va exista o recesiune în < W >", a spus Mobius, care administrează active de 34 de miliarde de dolari pe pieţele emergente.
Franklin Templeton a semnat în luna februarie contractul pentru administrarea Fondului Proprietatea. Contractul va intra în vigoare după înscrierea Fondului în categoria organismelor de plasament colectiv la CNVM.
Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.
• Participaţia statului la FP a scăzut în luna mai la 56,08%
Participaţia statului la Fondul Proprietatea (FP) a scăzut în luna mai cu 0,9 puncte procentuale, la 56,08%, portofoliul celor trei mari moştenitori a coborât uşor, la 7,69%, iar în acţionariat au intrat încă 11 companii, fiecare cu mai puţin de 1% din titlurile fondului.
La finele lunii aprilie, Ministerul Finanţelor Publice avea 56,98% din acţiunile FP, iar cei trei mari moştenitori deţineau 8,01% din capitalul social, anunţă Mediafax.
Potrivit datelor publicate, ieri, de Fond, participaţia marilor acţionari persoane fizice a scăzut în mai cu 0,34 puncte procentuale.
Totodată, în acţionariat au intrat 11 noi companii, cu deţineri mai mici de 1%, numărul acestor acţionari majorându-se de la 88 la 99. Astfel, cele 99 de companii deţin cumulat 5,53% din capitalul social, respectiv cu un punct procentual mai mult decât în aprilie. Atunci, 88 de companii deţineau 4,52% din titlurile Fondului.
SIF Moldova a cumpărat în luna mai aproape 0,3% din acţiunile FP de la moştenitorii familiei Malaxa, majorându-şi astfel participaţia la aproape 0,56%. Pentru pachetul cumpărat, societatea de investiţii financiare a plătit 16 milioane lei.
Pe de altă parte, cele patru mari companii cu deţineri de peste 1% şi-au majorat uşor participaţia cumulată la 6,92%, de la 6,86%.
La Depozitarul Central s-au înregistrat în luna mai 181 de titluri de conversie, reprezentând acţiuni FP, astfel că au rezultat 155 acţionari noi ai FP. Numărul de acţiuni atribuite noilor acţionari a fost de 128,7 milioane. Aceste acţiuni reprezintă 0,9% din numărul total de acţiuni emise de FP.
O parte dintre acţiunile cedate în mai de Ministerul Finanţelor au rămas în posesia pesoanelor despăgubite, iar altele au fost vândute către alţi investitori. La Depozitarul Central au fost înregistrate în mai 206 cesiuni, pentru un volum total de 419,9 milioane de acţiuni, reprezentând 2,95% din capitalul Fondului.
Astfel, la finele lunii mai, 3.619 persoane fizice deţineau 23,77% din acţiunile FP, respectiv cu 0,16 puncte procentuale mai mult. În aprilie, Fondul avea 3.466 de acţionari persoane fizice cu participaţii de sub 1%. Aceştia controlau cumulat 23,61% din titlurile FP.
Până la listarea la BVB, acţiunile Fondului sunt tranzacţionate direct la Depozitarul Central, între vânzător şi cumpărător, fără ca preţul să fie făcut public. Potrivit unor surse implicate în tranzacţii cu titlurile FP, în luna mai transferurile cu pachete mari s-au realizat la preţuri care au variat în jurul cotaţiei de 0,35 lei/acţiune. Preţul a fost sub cotaţiile din aprilie, care au variat între 0,43 lei şi 0,48 lei.
Şeful diviziei de fonduri suverane a Franklin Templeton, David Smart, a declarat vineri că listarea Fondului Proprietatea nu va avea loc, cel mai probabil, în acest an, ca urmare a întârzierii cauzate de faptul că Guvernul nu a finalizat încă documentaţia necesară pentru ca Templeton să devină efectiv administrator.