MODIFICAREA CODULUI BURSEI Brokerii, contra Bursei

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iunie 2012

Dan Paul

Dan Paul

Asociaţia Brokerilor nu susţine modificarea Codului Bursei privind ofertele publice propusă de BVB

Brokerii spun că transparenţa în cadrul ofertelor publice ar trebui menţinută

BVB a oferit detalii despre modificările propuse, la o lună de la decizia modificării Codului Bursei

CNVM nu dă semne că ar agrea modificările propuse de BVB

Asociaţia Brokerilor nu susţine modificările Codului Bursei operate de Bursa de Valori Bucureşti, potrivit cărora ofertele publice ar urma să se deruleze "conform prospectului", fiind de părere că transparenţa subscrierilor şi alocărilor ar trebui menţinută, se arată într-un comunicat al Asociaţiei, transmis ieri.

Bursa de Valori Bucureşti a prezentat, luni, detalii privind modificările pe care le are în vedere cu privire la ofertele publice, la o lună de la adoptarea lor în Consiliul Bursei.

Ziarul BURSA a relatat, încă de la începutul acestei luni, că BVB doreşte să modifice Codul Bursei în sensul desfăşurării ofertelor publice "conform prospectului" şi a prezentat o serie de opinii pro şi contra ale oamenilor din piaţă.

Comunicatul transmis, ieri, de Asociaţia Brokerilor poate reprezenta un semnal al unor tensiuni în conducerea Bursei, întrucât este semnat de Dan Paul, preşedintele Asociaţiei, care este totodată şi vicepreşedintele BVB.

Bursa de Valori Bucureşti a transmis, luni, că, ulterior intrării în vigoare, modificările aprobate de Consiliul Bursei în data de 28 mai 2012, vor permite acomodarea de către BVB a oricăror opţiuni înscrise în prospectul de ofertă referitoare la publicarea/diseminarea publică a informaţiilor referitoare la nivelul de subscriere în cadrul ofertei.

BVB precizează că, astfel, vor fi posibile mai multe variante de derulare a ofertelor şi că a luat în considerare practica internaţională.

"Referitor la comunicatul Bursei de Valori Bucureşti din data de 26 iunie 2012 privind justificarea modificărilor Codului BVB raportate la derularea ofertelor publice prin intermediul sistemului administrat de către BVB, Asociaţia Brokerilor nu susţine modificările operate şi nu este de acord cu justificarea acestora", se arată în comunicatul Asociaţiei Brokerilor.

Acesta motivează: "1. Procesul de "book building" constă în operaţiunea de (1) generare, (2) atragere şi (3) înregistrare a cererilor investitorilor pentru acţiuni, precum şi pentru alte valori mobiliare, pe perioada procedurii de emisiune a acestora, în cadrul unei oferte publice iniţiale, efectuată cu scopul de a eficientiza determinarea preţului;

2. Practica europeană a creat diferenţele între open book building (n.r. prin toţi brokerii) şi closed book building (n.r. numai prin intermediarii sindicatului selectat), ambele procedee de gestionare a subscrierilor/cererilor fiind uzitate, în funcţie de intenţiile ofertanţilor de a se adresa doar investitorilor calificaţi şi/sau celor de retail. În privinţa ofertelor iniţiale de vânzare, descoperirea preţului prin book building este preferabilă faţă de metoda preţului fix, fiind apreciată ca o metodă optimă pentru emitent de a obţine un preţ corect pe valoarea mobiliară oferită, în lipsa existenţei unui preţ de referinţă în piaţă;

3. La acest moment, reglementările C.N.V.M. sau B.V.B. detaliază modul de derulare a ofertei publice de vânzare iniţială prin intermediul B.V.B., ca opţiune a emitentului şi nu ca obligaţie, fiind însă permisă derularea ofertei publice în orice mod prevăzut în prospect, cu condiţia aprobării sale de către C.N.V.M.

4.Un prospect de ofertă publică în care preţul final să fie descoperit şi comunicat după parcurgerea unui proces de book building, chiar şi închis, este în egală masură posibil din perspectiva codului B.V.B., chiar şi în lipsa unei reglementări particulare a acestei situaţii, în măsura în care metodologia descrisă în prospect este aprobată de către C.N.V.M. urmând ca după descoperirea preţului în acest fel, gestionarea subscrierilor şi alocarea acestora să se facă prin sistemul BVB".

Asociaţia Brokerilor mai arată: "În privinţa eliminării obligaţiei de introducere în sistem a subscrierilor şi crearea posibilităţii de introducere în sistem a ordinelor deja alocate, considerăm că această modificare nu se justifică atâta vreme cât, dacă intermediarii ofertelor ar dori să aplice un proces veritabil de closed book building, acesta ar fi oricum anterior introducerii în sistem a subscrierilor şi/sau alocărilor, urmând ca, după momentul determinării preţului, să se utilizeze sistemul B.V.B. pentru introducerea subscrierilor făcute în considerarea preţului astfel determinat, iar sistemul să aloce valorile mobiliare automat, conform criteriilor prevazute în prospect. Din această perspectivă, acesta ar fi şi motivul pentru care s-ar alege derularea ofertei publice prin sistemul B.V.B., iar dacă intermediarul ofertei ar introduce direct alocările, nu înţelegem cu ce s-ar diferenţia atunci o ofertă derulată în afara sistemului (în cadrul căreia s-ar notifica direct B.V.B. rezultatul ofertei) faţă de una derulată prin sistemul B.V.B."

Astfel, brokerii apreciază că transparenţa în privinţa modului de gestionare a subscrierilor şi a modului de alocare a acestora în cadrul ofertelor publice oferită de sistemul BVB ar trebui menţinută, mai ales că, în privinţa ofertelor publice iniţiale derulate de către companiile de stat, aceasta şi-a dovedit în trecut eficienţa prin închiderea cu succes a ofertelor publice astfel derulate.

Asociaţia Brokerilor solicită autorităţilor să utilizeze procedura de tip "open book building"

Asociaţia Brokerilor solicită autorităţilor statului implicate în procesul de privatizare să utilizeze cu precădere, în cadrul ofertelor publice, procedura de tip open book building, pentru a asigura transparenţa modului de gestionare a subscrierilor şi a modului de alocare a acestora (procedură folosită cu succes în cazul pachetului de acţiuni Transelectrica vândut in acest an) şi să evite procedura tip closed book building, lipsită de transparenţă şi contestabilă, care şi-a dovedit deja vulnerabilităţile în cazul eşecului ofertei publice de vânzare a acţiunilor OMV Petrom de anul trecut.

Modificările Codului Bursei trebuie aprobate de către CNVM, însă comisarii nu dau semne că ar dori să aprobe modificările Codului BVB.

Pe 12 iunie, comisarul CNVM Lorand Kralik ne-a declarat că nu simte nevoia modificării Codului Bursei. Potrivit domniei sale, CNVM a primit solicitări din partea unor brokeri să organizeze o consultare publică dacă se intenţionează modificarea Codului Bursei: "Cred că argumentele lor stau în picioare. Nu putem lua în considerare numai opiniile celor care intermediază ofertele".

Lorand Kralik spune că nu este un lucru bun să schimbăm regulile în timpul jocului, considerând că oferta "Transgaz" este deja începută, întrucât există deja prospectul preliminar.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ceea ce era de prevazut! Finaco , liderul pietei bursiere, vine cu propuneri!

    1. S-a intors piata cu fundu'-n sus !

      Cei din urma sunt primii . 

      Dan a fost intotdeauna un luptator. Felicitari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb