MODIFICAREA RECTIFICĂRII BUGETARE, APROBATĂ DE PARLAMENT PSD, ALDE, Pro România şi UDMR impun majorarea pensiilor cu 40%

S.B.
Politică / 22 septembrie 2020

PSD, ALDE, Pro România şi UDMR impun majorarea pensiilor cu 40%

Actualizare - Majoritatea parlamentară alcătuită din PSD, ALDE, Pro România, UDMR şi PPU-SL a modificat rectificarea bugetară aprobată de Guvern în 14 august. Cu 242 voturi pentru, 147 voturi împotrivă, 11 abţineri şi un parlamentar care nu a votat, stânga politică impune Guvernului să majoreze din acest an cu 40% valoarea punctului de pensie, fapt ce implică un efort bugetar care va ridica deficitul la peste 10% din PIB numai în 2020. Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu şi liderii grupurilor parlamentare ale PNL au anunţat că vor ataca la Curtea Constituţională noile acte normative. De asemenea, a fost adoptată şi modificarea rectificării bugetului asigurărilor sociale de stat, cu 246 voturi pentru, 140 voturi împotrivă şi 16 abţineri

---

Actualizare - Toate grupurile politice au fost de acord cu propunerea UDMR ca datoria publică să nu mai fie plafonată la 40% în acest an, în condiţiile în care rectificarea bugetară a fost modificată cu creşteri de cheltuieli la mai multe capitole.

Au votat pentru eliminarea plafonării datoriei publice 384 parlamentari, un vot împotrivă şi 2 abţineri. Cu alte cuvinte, Parlamentul dă mână liberă Guvernului să se împrumute pentru susţinerea noilor cheltuieli bugetare cauzate de creşterea cu 40% a valorii punctului de pensie, de majorarea salariilor cadrelor didactice la valoarea pe care ar fi trebuit să o atingă la 1 ianuarie 2022, de suplimentarea cu 1,5 miliarde lei a fondurilor pentru primării, de cele 400 milioane lei acordate către Start-up Nation şi de dublarea alocaţiilor copiilor. Contractarea unor noi împrumuturi pentru finanţarea cheltuielilor publice va duce la creşterea deficitului bugetar, peste 10% din PIB, conform analiştilor economici.

---

Actualizare - Olguţa Vasilescu, deputat PSD: Vreau să le reamintesc membrilor Guvernului că nu respectă legea pensiilor.

Începând cu 1 ianuarie 2020 ar fi trebuit să înceapă recalcularea pensiilor pe noua lege şi pe noua formulă de calcul, care ar fi dus la eliminarea inechităţilor dintre femei şi bărbaţi, între persoanele de acelaşi gen şi între persoanele care au lucrat chiar 40 de ani care primesc pensia minimă ca persoanele care au muncit sub 15 ani. Toate aceste lucruri trebuiau rezolvate. Până la acest moment, trebuiau recalculate aproximativ 2 milioane de dosare, dar nu s-a recalculat nici măcar unul, ceea ce ne face să credem că Guvernul nu doreşte să aplice legea pensiilor sub nicio formă. Dacă aţi fi vrut să o aplicaţi, nu luaţi 6,8 miliarde lei din bugetul Ministerului Muncii ca să îi transmiteţi către alte instituţii în an electoral şi aţi furat un drept al pensionarilor conferit de lege. Dacă aţi fi completat cu 2,4 miliarde lei, aţi fi avut banii necesari pentru majorarea cu 40% a valorii punctului de pensie.

---

Actualizare - Călin Popescu Tăriceanu, senator ALDE: Anul acesta legea bugetului de stat a fost adoptată prin asumarea răspunderii, fără dezbatere, fără amendamente şi prevedea majorarea pensiilor cu 40%.

De fapt, era un praf în ochii pensionarilor. Ce s-a întâmplat ulterior? Guvernul s-a împrumutat cu 100 miliarde lei. De aceşti bani au profitat clienţii politici ai PNL pentru contracte dubioase în starea de urgenţă şi în starea de alertă pentru materialele de protecţie şi tablete, care nu au mai ajuns la destinatari. Premierul a cumpărat aleşi locali şi primari, prin 2 miliarde lei de la fondul de rezervă al Guvernului, care este destinat pentru acţiuni în cazuri excepţionale: secetă, incendii, ş.a.m.d. Majorarea pensiilor are o dimensiune morală pentru că pensionarii au suferit din cauza erodării puterii de cumpărare, pentru că pensiile nu le-au fost indexate. Majorarea se va întoarce în economie. Cîţu şi Orban în loc să privească la măsurile luate de alte ţări europene refuză să facă acest lucru deoarece pensionarii nu sunt cei mai entuziaşti în a vota PNL. Un calcul cinic îi face să le dea doar o majorare de 14%. La ora actuală, 1,4 milioane de pensionari au doar 1000 lei pe lună pensie. Este degradantă atitudinea de dispreţ a Guvernului la adresa pensionarilor.

---

Actualizare - Alfred Simonis, liderul grupului deputatilor PSD: Am înţeles de la PNL că pentru a amenda bugetul de stat ai nevoie de un dosar întreg.

Ne spun asta reprezentantii unui guvern care si-au asumat bugetul în Parlament. Ati canalizat foarte multa energie în ultimele luni pentru blocarea legii majorarii pensiilor şi v-aţi luat la trântă cu bătrânii României. Ii lăsaţi să se descurce singuri, într-o perioadă în care este greu să se descurce singuri. Oamenii pe care îi numiţi asistaţi social mai au câţiva ani sau luni. Incercaţi să creaţi bunăstare pentrru ei, opriţi-vă din furat, din tunuri, din cheltuieli nejustificate şi veţi avea bani pentru majorarea cu 40% a punctului de pensie. Cine nu susţine în Parlament această lege, care va trece azi de Legislativ, vom vedea la final.

---

Actualizare - Florin Cîţu: Nu îmi vine să cred că discutăm despre acest lucru, după ce am trecut abia prin analiza Standard & Poors pentru a ne menţine ratingul de ţară.

Am văzut că în raportul comun al celor două comisii nu există nicio sursă de finanţare pentru creşterea punctului de pensie, cum nu este trecut nici în legea pensiilor. Sumele necesare se asigură prin creşterea deficitului bugetar, conform legii pensiilor. Anul acesta am reuşit să creştem pensiile cu 14% şi alocaţiile cu 20% chiar dacă nici pentru ele nu exista sursă de finanţare. Fostul ministru de finanţe, după şedinţa cu FMI de anul trecut, susţinea că creşterea de 40% se poate face doar pe seama reducerii drastice a investiţiilor publice. Noi nu facem aşa ceva, pe seama investiţiilor publice. El recomandă reanalizarea calendarului privind majorarea pensiilor. Guvernul PSD de atunci stia ca nu poate creste pensiile. Ceea ce faceţi este un act de agresiune la stabilitatea financiară a României. O grupare vrea să arunce ţara în aer.

---

Actualizare - UDMR va vota pentru modificarea rectificării bugetare si pentru majorarea pensiilor cu 40%

---

Actualizare - USR nu va vota rectificarea bugetara propusă de PSD, ALDE şi Pro România.

---

Actualizare - Florin Roman, PNL: Prin decizia luată de PSD azi de a se opune retrimiterii la comisii, în condiţiile prezentării viciilor de fond, sunt costernat că înainte cu câteva zile de alegeri ati luat aceasta decizie care arunca in aer România. Numele PSD este iresponsabilitate.

Doriţii să transformaţi România în Grecia, să o aduceţi in pragul falimentului şi apoi să strigaţi că de vină sunt liberalii. Este un demers iresponsabil, care nu ţine cont de cheltuielile făcute în pandemie. Aruncaţi o ţară europeană la marginea prăpastiei doar pentru a obţine câteva voturi în plus. Aţi demonstrat că nu vă pasă de România, nu vă pasa de oameni şi nici de viitorul acestei ţări. Veţi plăti nota la alegerile locale şi parlamentare. Vom ataca la CCR cele două proiecte de rectificare şi vom face tot ce ţine de noi pentru ca România să scape de PSD.

---

Actualizare - Propunerea PNL de retrimitere la comisii a proiectului de modificare a rectificării bugetare a fost respinsă cu 175 de voturi pentru, 225 voturi impotriva, 6 abtineri, iar 11 parlamentari nu şi-au exprimat votul.

---

Actualizare - UDMR nu doreşte retrimiterea la comisii a proiectului de rectificare bugetară. Aceştia doresc să se dezbată şi să fie votată azi rectificarea bugetară.

---

Actualizare - Gabriel Andronache, PNL: Acest articol trebuie dezbătut pe articole, nu la dezbateri generale.

Grupul PNL susţine că a fost încălcat regulamentul, art. 63 alin 1, care dispune că cele doua comisii întocmesc un raport cu amendamentele admise şi respinse cu o scurtă motivare a soluţiei adoptate. Dispoziţiile trebuie coroborate cu art. 111 şi 85 din Constituţie referitoare la colaborarea loială cu autorităţile statului şi să solicite opinia Ministerului Finanţelor pentru fiecare amendament referitoar la bugetul de stat. Cei care fac amendamente trebuie să prezinte o declaraţie conform căreia cheltuiala se încadrează în dispoziţiile din strategia fiscal-bugetară. Decizia CCR din mai 2020 spune că e obligatorie solicitarea punctului de vedere al Guvernului atunci cand modifcarea afectează bugetul de stat. Nerespectarea acestei solicitări are drept consecinţă neconstituţionalitatea legii adoptate. În temeiul art. 104, PNL solicită retrimiterea proiectului de lege la comisiile comune pentru refacerea raportului după realizarea procedurii prevăzută de legea responsabilităţii fiscale.

---

Actualizare - Zachariae Benedek, UDMR: Rectificarea este extrem de importantă atât pentru uat cât şi pentru instituţile statului.

Aşa cum a trecut propunerea este un nonsens, se cer mai mulţi bani, dar se plafoneză datoria publică. Cer să supunem la vot art. 12 de la amendamentele admise şi să eliminăm amendamemtul privind plafonarea la 40% din PIB a datoriei publice pentru anul 2020.

---

Actualizare - Ionut Dumitru, analist economic, fost preşedinte al Consiliului Fiscal a spus la Digi 24 că, dacă pensiile se vor majora cu 40%, deficitul bugetar se va duce către 12% şi pentru acoperirea cheltuielilor vom fi nevoiţi să apelăm la FMI.

---

Parlamentul s-a reunit azi pentru a dezbate proiectele de lege privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020, care includ şi amendamentul referitor la creşterea punctului de pensie cu 40%, în loc de 14%. Din 465 de parlamentari, la şedinţa de astăzi sunt prezenţi 264.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. baga-v-as sarma-n nas de nebuni !

    dati foc la tara pentru jocurile voastre politice!  

    leul o ia la vale si robor la 3 luni s-a umflat ...golanii dracului, dare-ar virusu-n voi de socialisti nebuni!  

    dracu va ia la alegerile din 6 decembrie!

    lasa ca vedeti voi, derbedeilor!  

    1. Bai fetiza! am gasit pentru tine 'brain help' la doar 119 lei.'Nu e scump, faci economie, iei mai putine prafuri. Reduci treptat ca sa nu ajungi ca vasile citu. Ai gresit, golanii sunt aia din cireada lui sica. Tablete, masti, arme vechi de 50 de ani. Daca donezi ceva bani pentru copiii abandonati iti pot explica catvea lucruri mai simple, potrivite pentru fatucile cu putini neuroni.

      Hai mah ca si tu ai probleme cu neuronii. Tiparitu' de bani te face mai bogat sau descreierat ?

      eu sunt pensionar, dar am privit cu groaza aceasta nebunie a pesedeului, mi se pare inconstienta curata, asa au facu si grecii acum cativa ani si apoi au suportat toti o austeritate imposibila, din care nici acum nu si-au revenit. Sa ma bucur de majorarea asta ar insemna sa dau dovada de iresponsabilitate

      Este foarte simplu, exista google, dai cautare cu tiparirea de bani la nevoie si afli cam cat au tiparit SUA si UE. La criza din 2008 si acum. Apoi tragi concluzia: chestia asta ca daca tiparesti bani faci inflatie este o gogoasa pentru oligofreni. Fraierii nu au voie sa tipareasca pe motiv ca nu au acoperire si mai bine iau credite de la aia care tiparesc fara acoperire. De ce sa nu castige din dobanzi si aia smecheri ca doar de asta exista idioti.

      eu sint elev la liceu , dar vad ca pdl este asa sigur ca-i rezolva sts si la alegerile astea incat nici nu se mai feresc , si ne spun ca nu maresc salariile si pensiile dar romanii ( nebunii ) ii vor vota . caci numai un nebun te voteaza daca-ti promite ca te tine sarac . pdl nu si-a facut nici o problema cand a anulat taxa pe obraz gros de porc lacom al bancilor , cand au luat miliarde de la fondul de pensii sa dea cum vor ei , cand au dat pomeni la corporatii , doar atunci cand romanii vor sa scape de eticheta de saracii Europei . toti securistii mesteca zilnic ca psd e rau ca vrea sa traiasca mai bine oamenii . tupeu de borfas !

      Esti tu elev de liceu cum sunt eu popa.Nu ai invatat ca nu se scrie "nici o" ci se scrie"nicio".Si despre care pdl vorbesti?Ai dormit cumva in ultimii ani si te-ai visat in liceu?

      i-am raspuns aluia care spunea ca-i pensionar si ca nu vrea sa-i creasca pensia , prostule , sau tu esti pensionarul prost ?

      am uitat sa-ti spun ca pnl a fost mancat si kkt de ani de zile de pdl , dar probabil nu esti conectat la curent electric .

    Dacă se spune ca nu sunt bani ptr golea propun reducerea taxelor a prețurilor si utilităților.statul nu are bani ptr golea dar are ptr firme de partid cumva?tranzitivă oameni buni tot pat iese.liberalii galbeni sau portocaliu acum 10 ani au făcut prăpăd în popor.ati UITAT .sau sunteti orbi.ipocritilor

    de pe acum le spun celor din psd ( daca se va infaptui aceasta majorare ) ca , cu , ticalosia si tupeul caracteristice , pdl va pune in capul pensionarilor , toate jafurile , hotiile si tunurile date mai vartos ca pina acum , pensionarii vor fi de vina pentru toate.

    Sa le și plafoneze pentru ca altfel discrepantele se adâncesc și mai rău. Cele mici, tot mici rămân iar specialii se imbuiba și mai rău. Poate pentru acestea din urma este lupta asta?

    Astia care dau bani care nu exista si care nu sunt ai lor au un scop clar: sa ingroape Romania. Sa le stea in gat.

    de pensiile speciale mai vorbeste cineva?

    cum sa nivelezi pensiile (cele mici la cele mari)? 

    este ca si cum un angajat la curatenia stradala tr sa aiba salariul identic cu un IT-ist! 

    problema este furtul celor de la butoane, prostirea populatiei, apararea pensiilor speciale si cultul mincinilor cat mai plauzibile in campaniile electorale

    PNL pana acum a bagat mai adianc mana in sac fata de PSD 

    Pt banii pe care ii iau in plus pensionarii sa faca bine tinerii sa munceasca adica : sa-si deschida si eibun start-up si sa faca : scutece ot batrani, servicii ingrijire pt batrani-mai ales ot aia cu pensii mai mari, sa produca rosii castraveti in serr sa le vanda astora samd. Sau cum ? Ar trebui doar sa stea sa se uite pe Netfkux-l platit de bunicu ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb