MODIFICĂRI LA LEGEA PIEŢEI DE CAPITAL Parlamentul a reparat boacăna privind cvorumul de deţinere la BVB şi SIF-uri

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 octombrie 2015

Parlamentul a reparat boacăna privind cvorumul de deţinere la BVB şi SIF-uri

Amendamente la regulile majorărilor de capital

Parlamentarii au adoptat, ieri, modificările la legea pieţei de capital, propuse de Comisia de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor.

Deputaţii au adus amendamente referitorare la majorările de capital, însă nu au luat în calcul propunerile Coaliţiei pentru Dezvoltarea României de ridicare a pragului la SIF-uri.

Totodată, parlamentarii au reparat boacăna privind reglementarea cvorumului la operatorii de piaţă şi la SIF-uri, produsă la începutul anului.

Atunci, Guvernul şi Parlamentul au reuşit "performanţa" să se încurce în modificările la legea pieţei de capital 297/2004, numerotând la fel două prevederi care se refereau la lucruri diferite, respectiv la cvorumurile pentru Adunările Generale la SIF-uri şi cele la burse.

În Ordonanţa de Guvern din decembrie 2014, articolul 286^3 din legea 297 face referire la reducerea cvorumurilor pentru Adunările Generale la operatorii de piaţă, în timp ce în legea 10/2015, promulgată pe 8 ianuarie 2015, articolul 286^3 din legea 297 stipulează aceeaşi relaxare a cvorumurilor, dar pentru SIF-uri.

În luna iulie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a clarificat, pentru ziarul "BURSA" faptul că, în vigoare, este forma care a rezultat ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 10/2015 pentru aprobarea OUG nr. 32/2012, adică operatorii de piaţă nu beneficiază de această relaxare a cvorumurilor, ci se aplică doar SIF-urilor.

Noua lege a introdus un articol prin care de cvorumurile relaxate beneficiază şi bursele: "Condiţiile de cvorum şi de majoritate de vot necesare desfăşurării adunărilor generale extraordinare ale acţionarilor unui operator de piaţă şi adoptării hotărârilor sunt cele prevăzute la art. 115 alin. (l) şi (2) din Legea nr.31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

Condiţiile de cvorum şi de majoritate de vot necesare desfăşurării adunărilor generale extraordinare ale acţionarilor, prevăzute în Legea nr. 31/1990, a societăţilor comerciale, şi invocate de cele două modificări legislative (pentru operatorii de piaţă şi SIF-uri), sunt cvorum de 25%, la prima convocare, şi 20%, la a doua convocare.

Ridicarea dreptului de preferinţă, în AGEA cu prezenţă de minim 85%

Parlamentarii au mai decis ca, în cazul majorărilor de capital social, ridicarea dreptului de preferinţă a acţionarilor de a subscrie să fie hotărâtă în adunarea generală extraordinară, la care participă acţionari reprezentând cel puţin 85% din capitalul social subscris, şi cu votul acţionarilor care deţin cel puţin 3/4 din drepturile de vot. Conform amendamentelor aduse, majorările de capital social prin aport în natură trebuie să fie aprobate de adunarea generală extraordinară, la care participă acţionari reprezentând cel puţin 85% din capitalul social subscris, şi cu votul acţionarilor care să reprezinte cel puţin 3/4 din drepturile de vot. Aporturile în natură pot consta numai în bunuri noi şi performane necesare realizării obiectului de activitate al societăţii emitente.

Referitor la majorările de capital social prin aport în numerar, ridicarea dreptului de preferinţă a acţionarilor de a subscrie trebuie să fie hotărâtă în adunarea generală extraordinară, la care participă acţionari reprezentând cel puţin 4/5 din capitalul social subscris, şi cu votul acţionarilor care deţin cel puţin 3/4 din drepturile de vot.

Legea urmează să meargă la promulgat la Preşedinţie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb