Modul de stabilire a preţului aurului, suspect pentru autorităţile britanice

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 noiembrie 2013

Modul de stabilire a preţului aurului, suspect pentru autorităţile britanice

Bloomberg: Autoritatea pentru Conduită Financiară de la Londra a lansat o analiză neoficială în materie, ca urmare a declinului cotaţiilor, anul acesta

Autoritatea pentru Conduită Financiară (FCA) din Marea Britanie a lansat o analiză cu privire la stabilirea preţului de referinţă al aurului, pe o piaţă de 20.000 miliarde de dolari, conform unor surse anonime citate de agenţia Bloomberg. Acestea spun că ancheta FCA este preliminară şi nu reprezintă o investigaţie oficială. Sursele nu au făcut referire la aspectele exacte ce sunt analizate sau dacă autoritatea de reglementare suspectează nereguli.

Din 1919, cinci bănci importante se întâlnesc la Londra ca să stabilească preţul aurului. Acum, dealerii şi economiştii susţin că unii traderi adună mai rapid informaţii şi au astfel un avantaj incorect când cumpără şi vând aur.

London fix - cotaţia aurului folosită de companiile miniere, de bijutieri şi de băncile centrale, pentru cumpărarea, vânzarea şi evaluarea aurului - este publicată de două ori pe zi, după o convorbire telefonică între traderii "Barclays" Plc, "Deutsche Bank" AG, "Bank of Nova Scotia", "HSBC Holdings" Plc şi "Société Générale" SA.

Procesul poate dura de la câteva minute la peste o oră, iar în timpul şedinţei se pot tranzacţiona aur şi produse derivate din acest metal, pe piaţa spot şi pe burse. Imediat după fixarea preţului au loc tranzacţii masive. Patru traderi au declarat pentru Bloomberg că majorarea volumelor de tranzacţionare este generată de informaţiile obţinute de dealeri şi clienţii lor în timpul şedinţei de stabilire a cotaţiei aurului.

"Traderii implicaţi în procesul de stabilire a preţului au informaţii care, chiar şi pe termen scurt, sunt mai importante decât informaţiile deţinute de alte persoane. Acesta este punctul slab al stabilirii cotaţiei aurului de la Londra", a afirmat Thorsten Polleit, economist şef al companiei de brokeraj de metale preţioase "Degussa Goldhandel" GmbH din Frankfurt, fost economist al băncii britanice "Barclays".

Analiza FCA vine în contextul în care preţul futures al aurului a scăzut cu 26% anul acesta, astfel că 2013 este primul an cu declin pe piaţa de profil, după 2000. Preţul aurului era ieri, conform "London morning fix", de 1.250,75 dolari uncia, faţă de 1.681,50 dolari uncia la data de 2 ianuarie.

Oficialii "Barclays", "Deutsche Bank", HSBC şi "Société Générale" au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la ancheta neoficială, la fel şi reprezentanţii FCA.

În schimb, Joe Konecny, purtător de cuvânt al "Bank of Nova Scotia", a declarat că societatea "are o cultură a conformării adânc înrădăcinată şi caută continuu modalităţi de a îmbunătăţire a proceselor şi practicilor sale".

Potrivit London Bullion Market Association (LBMA), Londra este cel mai mare centru de tranzacţionare a aurului din lume, cu un rulaj mediu zilnic de peste 33 de miliarde dolari în 2012. Pe platforma Comex din New York, rulajul mediu zilnic a depăşit 29 miliarde de dolari anul trecut. Ieri, la Comex, uncia de aur era cotată la 1.245,90 dolari, cu 0,4% mai mult decât în ziua anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb