Sâmbătă, "Tiraspoltransgaz" a întrerupt furnizarea de gaze naturale către 12 instituţii publice din Zona de Securitate, inclusiv patru şcoli, o instituţie medicală şi două instituţii culturale, în raionul Dubăsari şi municipiul Bender, transmite newsmaker.md.
De asemenea, furnizarea agentului termic a fost întreruptă în mai multe sedii publice din municipiul Bender, inclusiv pentru subdiviziunile teritoriale ale poliţiei şi procuraturii Republicii Moldova.
Tiraspoltransgaz, înfiinţată în 1993 şi cu sediul în Tiraspol, este cel mai mare furnizor de gaz din Transnistria. Majoritatea acţiunilor sunt probabil controlate de Gazprom, deşi nu este confirmat oficial. Compania gestionează anual 23-24 miliarde de metri cubi de gaz rusesc, distribuit în Moldova şi alte ţări europene, iar Transnistria consumă anual între 1,2 şi 1,3 miliarde de metri cubi.
Potrivit sursei citate, pe 28 decembrie, Gazprom a trimis o notificare către Moldovagaz, compania fiică pe care o controlează, prin care informa că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, destinate regiunii transnistrene, începând cu 1 ianuarie 2025. Gazprom a justificat această decizie prin neachitarea presupusei datorii a Moldovagaz.
Rezultatele auditului extern privind presupusa datorie acumulată de Moldovagaz faţă de Gazprom pentru livrările de gaze, evaluată de gigantul rus la 800 de milioane de dolari, nu sunt susţinute de documente oficiale. Ca urmare, Chişinăul a propus o sumă de 8,6 milioane de dolari din totalul solicitat. Totuşi, Gazprom nu recunoaşte rezultatele auditului.
În prezent, Gazprom furnizează Republicii Moldova 5,7 milioane de metri cubi de gaz zilnic, conform unui contract cu Moldovagaz. Tot acest volum de gaz este direcţionat către regiunea transnistreană, asigurând necesităţile de consum ale locuitorilor din regiune şi contribuind la producţia de energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 10:33)
"Moldova:"Tiraspoltransgaz" a întrerupt furnizarea de gaze"
dar tot livreaza 5,7 milioane de metri cubi de gaz zilnic, contribuind
la producţia de energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului,
acum ori furnizeaza ori a intrerupt,
un pic de logica nu strica,nici la propaganda