MOMENTUL ADEVĂRULUI  Franklin Templeton, cu sabia Elliot deasupra capului

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 septembrie 2015

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au fost convocaţi, pe 29 octombrie, să hotărască soarta administratorului Franklin Templeton, după ce, în noiembrie 2013, cel mai mare acţionar al FP, Elliott Associates, i-a acordat un mandat de numai doi ani şi i-a impus criterii de performanţă.

AGA FP va decide dacă prelungeşte cu încă doi ani mandatul Franklin Templeton sau dacă îl revocă şi selectează un alt administrator.

Conform deciziei din 2013, Elliott dorea ca discountul între preţul acţiunilor FP la bursă şi activul net pe acţiune să fie de cel mult 15% în maxim două treimi din şedinţele de tranzacţionare în perioada 1 octombrie 2014 - 30 iunie 2015. Totodată, activul net ajustat la data de 30 iunie 2015 trebuia să fie mai mare decât la data de 30 septembrie 2013.

Obiectivul discountului nu a fost îndeplinit, dar Greg Konieczny, managerul FP, speră ca acţionarii să înţeleagă motivele acestui insucces.

Domnia sa ne-a spus, într-un interviu din luna august: "Sunt o serie de motive (n.r. pentru care nu a fost îndeplinit motivul discountului). (A.A.)

În primul rând, listarea la Londra a avut loc cu întârziere. Era plănuită pentru noiembrie 2014, dar nu ne-a fost permis să o facem atunci (n.r. ASF nu a aprobat regulamentul pentru titluri de interes), aşa că a trebuit să schimbăm instrumentele în GDR-uri. Listarea a avut loc târziu, raportat la perioada de măsurare pentru îndeplinirea criteriilor.

Un alt motiv este întârzierea IPO-urilor, în special al Hidroelectrica. Apoi, situaţia macroeconomică din regiune nu ne ajută. Din cauza problemelor din Grecia, Ucraina, investitorii au devenit sceptici faţă de această parte a lumii. Nici instabilitatea politică nu ne-a fost favorabilă, cu siguranţă.

Pieţele se mişcă în cicluri, trebuie să acceptăm asta. Nu am îndeplinit criteriul legat de discount, dar l-am îndeplinit pe cel legat de VAN/acţiune. Rezultatul este unu la unu. Nu este aşa de rău, în condiţii de piaţă dificile".

În schimb, Elliot a transmis, în 2013, că vrea rezultate.

Iain Gunn, reprezentat al Elliot, a spus atunci, conform Mediafax: "Vrem să facem o reevaluare a lor (Franklin Templeton, n.r.) înainte de septembrie 2015, sper să întrunească aceste criterii de performanţă şi vom fi foarte mulţumiţi, preţul acţiunilor va fi mai sus (...) Dacă nu o fac, ne pot explica ce s-a întâmplat, dacă au fost factori externi sau o lipsă de performanţă din partea lor, şi vom decide. Ne întâlnim şi votăm în 2015. Este cea mai bună metodă de a motiva şi stimula Franklin Templeton. Ştim că munca lor este dificilă, îi putem ajuta în multe feluri, cu idei diferite pe care le putem da, îi asistăm în 23 de procese în care am intervenit ca vocea unui acţionar. Dar ne aşteptăm la performanţe de la ei şi nu vrem să le dăm un mandat de patru ani fără condiţii".

Unele voci din piaţă sunt de părere că Franklin Templeton nu a făcut o administrare reală a Fondului, în condiţiile în care nu a făcut decât să vândă din active. Cu toate acestea, unii spun că Elliott ar putea să prefere să continue colaborarea cu FT, care cunoaşte bine piaţa locală, decât să schimbe administratorul.

Reprezentanţii FP au spus de mai multe ori că nu vor face investiţii până nu vor reduce discountul.

Mark Mobius, preşedinte executiv Templeton Emerging Markets Group, a declarat, în noiembrie 2014, că unii acţionari şi-au exprimat îngrijorarea privind faptul că Fondul îşi vinde din participaţii.

"Ni s-a reproşat că vindem «gâsca cu ouăle de aur», respectiv companiile care au plătit dividende", a spus, atunci, Mobius, adăugând: "Da, acele companii au plătit dividende, la un randament de 8%, dar noi putem cumpăra acţiuni FP cu discount de 20%. Fondul este cea mai bună opţiune pe care o avem. Au existat îngrijorări că, prin vânzări, Fondul îşi pierde din valoare. Nu, deşi vindem, Fondul rămâne la fel sau îşi creşte valoarea".

La AGA, Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom Sucursala Bucureşti trebuie să prezinte Raportul privind Performanţa aferent perioadei 1 octombrie 2014 - 30 iunie 2015.

Totodată, acţionarii trebuie să hotărască reducerea capitalului social subscris de la 10.074.080.745,90 lei, la 9.869.265.720,90 lei, ca urmare a anulării unui număr de 227.572.250 acţiuni proprii dobândite de către Societate în cadrul celui de-al cincilea program de răscumpărare, potrivit convocatorului AGA.

Pe ordinea de zi se mai află şi aprobarea autorizării Administratorului Unic de a răscumpăra acţiuni ale Fondul Proprietatea, certificate de depozit având la bază acţiuni suport sau titluri de interes în legătură cu acţiuni ale Fondul Proprietatea.

Totodată, FP vrea să modifice şi Declaraţia de Politică Investiţională şi vrea ca acţionarii să autorizeze administratorul unic să încheie, în 2015 şi 2016, orice acte care depăşesc 20% din totalul activelor imobilizate, mai puţin creanţele.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cascadorii rasului admnistratorii de la FT !!!

    Managerul GK spunea ca vinde TEL si TGN pentru ca asa prevede legislatia europeana iar seful lui MM spune ca vinde sa cumpere actiuni din astea bune cu discount de 20%. Daca analizam ingineria era mai bine sa pastreze actiunile TEL si TGN in portofoliu. Daca sunt asa bune actiunile astea FP la discount de 20% de ce nu vin investitori si de ce nu scade discountul ? Au ajuns sa se imprumute pentru a rascumpara actiuni cu discount de 20% !!! 

    Trag concluzia ca nu sunt in stare nici sa administreze cash in FP. 

    Daca pietele se prabusesc in urmatoarele trei luni cu 30 % ce va face FP cu actiunile rascumparate si fara cash ? Va trebui sa vanda ceva si la preturi proaste. Oare am angajat administrator sa administreze activele FP sau sa lichideze totul ? 

    FT a venit la conducerea fondului in urma unei AGA in afara legii si asa a ramas nereusind sa indrepte nimic si poate de aceea nu sa comportat ca un admnistrator de fonduri ci ca un admnistrator judiciar. 

    ASF si Guvernul sunt de vina !!!??? 

    Cereti atunci daune si nu mai bateti campii ! 

    Nu ati indeplinit obiectivele - sa fie o noua licitatie de selectie a admnistratorului si astfel se scapa si de procesul ala cu AGA nelegala ! 

    P.S. 

    Ca tot vorbim de discounturi, imi cumpar 1 actiune FP si vin la AGA la Radison sa iau masa cu un discount de 95% ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb