Delegaţia Permanentă a PSD de astăzi se va desfăşura într-o atmosferă extrem de tensionată. Rezultatele dezastruoase ale votului din unele regiuni a dat frîu liber tensiunilor şi nemulţumirilor acumulate în interiorul PSD. Primul care a ieşit la rampă a fost ministrul transporturilor, Miron Mitrea, care a cerut demisia colegilor săi responsabili de pierderea alegerilor în filialele pe care le păstoresc. Solicitarea lui Mitrea îi viza direct pe Dan Ioan Popescu şi Viorel Hrebenciuc, care au scos un scor foarte slab în Bucureşti şi Bacău.
Dan Ioan Popescu s-a eschivat de demisie printr-o invenţie proprie - punerea la dispoziţia organizaţiei locale a mandatului său. O procedură nestatutară, care i-a asigurat, cel puţin pînă astăzi, menţinerea în funcţie, deoarece organizaţia PSD Bucureşti l-a reconfirmat în funcţie. Mai mult, Dan Ioan Popescu a reacţionat, declarînd că în partid există numeroase grupuri de interese economice, care ar fi în spatele unor astfel de atacuri.
Cel mai palpabil adversar al său pare Viorel Hrebenciuc, şeful grupării de la Bacău, care a administrat în ultimii trei ani petrolul de la "Rafo" şi Dărmăneşti. Şi preşedintele executiv al PSD, Octav Cozmîncă, simţindu-se cu musca pe căciulă pentru eşecul de la Suceava, a cerut colegilor săi responsabili de înfrîngere să îşi dea demisia, ameninţînd că, în caz contrar, o va face el. După ce a lansat zvonul unei remanieri guvernamentale, Octav Cozmîncă a trebuit să facă faţă unui atac dur venit din partea lui Ioan Rus, care s-a plîns că înfrîngerea sa de la Cluj s-a datorat baronilor locali din Moldova, zonă de care răspund Hrebenciuc şi chiar Cozmîncă. Pentru a-şi redresa poziţia în partid, Ioan Rus a ieşit public cu propunerea descentralizării partidului, pentru ca filialele din Ardeal să nu mai răspundă pentru acţiunile celor din ţară. Replica lui Cozmîncă a fost extrem de critică: "Rus cere descentralizarea eşecului", respingînd, totodată, ideea delegării autorităţii în teritoriu.
Cozmîncă a fost atacat şi de Victor Ponta, braţul mai tînăr al lui Adrian Năstase, care a cerut desfiinţarea postului de preşedinte executiv, ocupat de Cozmîncă, şi restructurarea partidului. Ponta a avertizat că PSD riscă să piardă alegerile generale dacă nu va renunţa la baronii locali. "Părerea mea este că alegerile locale au fost un cartonaş galben pentru noi şi, dacă nu înţelegem să luăm măsuri de fond, va veni cartonaşul roşu", a spus Ponta.
Reacţia preşedintelui PSD la aceste lovituri interne a fost una de distanţare, Adrian Năstase declarînd că afirmaţiile respective reprezintă nişte refulări ale nemulţumiţilor. Cu toate acestea, Adrian Năstase va trebui să găsească o cale prin care să împace tabăra învingătorilor cu cea a învinşilor, pentru a putea cîştiga alegerile din toamnă. Astăzi vom afla dacă cineva va plăti eşecul din alegerile locale sau, dimpotrivă, liderii PSD vor amîna pentru la toamnă o decizie tranşantă- variantă care s-ar putea să ducă partidul de guvernămînt la un eşec şi mai răsunător în alegerile parlamentare.