Mondialele fotbalistice, prinse între interesele financiare şi cele politice

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 3 noiembrie 2014

Mondialele fotbalistice, prinse între interesele financiare şi cele politice

Marea industrie a fotbalului pare să intre în coliziune cu interesele geopolitice ale unor state reprezentative pentru harta lumii. Deciziile FIFA, unele foarte controversate, în privinţa gazdelor următoarelor două turnee finale ale Campionatelor Mondiale au produs multe discuţii în care s-au angrenat inclusiv lideri politici de primă mână. Turneul final al Campionatului Mondial din 2018 va fi găzduit de Rusia, iar cel al CM din 2022 de către Qatar. Dacă în privinţa Rusiei controversele sunt exclusiv de ordin politic, în ceea ce priveşte Qatarul există şi probleme de natură sportivă. Deocamdată, cel puţin la nivelul forului mondial, interesele financiare sunt mult mai puternice decât presiunile politice, dar situaţia se poate schimba în orice moment.

Dorind să-şi menţină poziţia de instituţie aflată mai presus de orice interferenţă politică, FIFA, prin vocea preşedintelui Joseph Blatter, a anunţat că "susţine necondiţionat" Rusia în vederea organizării turneului final şi că ţările care se gândesc să boicoteze competiţia din cauza crizei din Ucraina comit o mare eroare: "FIFA susţine necondiţionat organizarea Cupei Mondiale din 2018 în Rusia. Avem încredere în Rusia şi în autorităţile locale. Un boicot nu ar aduce nimic pozitiv. Am primit scrisori din America de Nord pentru a retrage Rusiei dreptul de a organiza turneul final, dar am răspuns că fotbalul nu are nimic în comun cu politica". Mai mulţi politicieni din SUA, în frunte cu fostul candidat la preşedinţie John McCain, i-au cerut lui Blatter să retragă dreptul Rusiei să organizeze Campionatul Mondial din 2018, şi să se reorienteze către o altă ţară gazdă. Acesta este doar începutul unei controverse care poate produce mari deservicii fotbalului, situaţia putând deveni explozivă, dacă în Ucraina lucrurile nu evoluează într-un sens aşteptat de toţi promotorii păcii.

Pentru Blatter aceasta nu este singura problemă. Nici următorul turneu final nu este unul "liniştit". Asociaţia Cluburilor Europene (ACE) va solicita FIFA în aceste zile ca ediţia din 2022 să se dispute între 28 aprilie şi 29 mai. ACE reprezintă cele mai mari 214 cluburi ale continentului european. ACE consideră că vremea din Qatar în acea perioadă (sfârşitul lunii aprilie şi toată luna mai) va oferi condiţii mai bune decât cele care au fost la Cupa Mondială din Mexic 1986, SUA 1994 şi Brazilia 2014. Conducerea comitetului de organizare din Qatar a promis că va folosi tehnologii de răcire, temperaturile în interiorul stadioanelor urmând a fi în jurul valorii de 23 de grade. O decizie finală, în ceea ce priveşte perioada de desfăşurare a Cupei Mondiale din 2022, va fi luată de FIFA până în martie 2015. Aceasta este o cerere relativ acceptabilă, dar există numeroase asociaţii ale fotbaliştilor profesionişti care consideră inacceptabil ca turneul final să se desfăşoare în condiţiile de climă pe care le oferă Qatarul. Pe de altă parte, UEFA a sugerat că ar fi mult mai bine dacă acest turneu se va desfăşura în lunile ianuarie şi februarie din 2023, însă FIFA a refuzat această solicitare, precizând că turneul final trebuie să se dispute în anul calendaristic 2022. Presat puternic, preşedintele FIFA a lansat la rândul său o propunere, fiind de părere că turneul final ar trebui să se joace în perioada noiembrie-decembrie 2022, dar cluburile europene de prim rang au respins-o, considerând că astfel ar fi dată peste cap Liga Campionilor, cea mai importantă competiţie intercluburi la nivel mondial. După cum se poate observa, dincolo de discuţiile legate de siguranţa jucătorilor, totul se învârte în jurul banilor, fiind greu de crezut că actuala conducere a FIFA va avea curajul să cedeze presiunilor şi să aleagă altă gazdă pentru turneul final.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb