MONICA PLOSCARU: "Valoarea minimă a unei tranzacţii deal ar trebui mărită, ca să încurajăm tranzacţionarea efectivă"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iulie 2014

"Valoarea minimă a unei tranzacţii deal ar trebui mărită, ca să încurajăm tranzacţionarea efectivă"

Interviu cu doamna Monica Ploscaru, CEO "SSIF Blue Rock Financial Services", fostă Transilvania Capital

Reporter: Cum vedeţi evoluţia pieţei de capital?

Monica Ploscaru: Pozitivă, sperăm la statutul de piaţă emergentă şi mai multe IPO-uri.

De la începutul acestui an până în prezent, indicii bursieri în regiune au înregistrat evoluţii mixte. Există creşteri de peste 20% (în euro) în cazul Sloveniei sau Turciei, dar şi scăderi de 6,5% în cazul Ungariei, sau evoluţii laterale, precum în cazul Poloniei.

În acest context, piaţa noastră se poziţionează destul de bine (indicele BET are o creştere de 7,9% de la începutul anului, exprimat în euro), lucru parţial explicabil şi de interesul crescut din partea străinilor pentru oportunităţile locale.

Reporter: Cum vedeţi proiectul BVB de eliminare a celor opt bariere care stau în calea dezvoltării pieţei de capital?

Monica Ploscaru: Este un prim pas excelent către reforma pieţei de capital care se anunţă a fi de durată întrucât există aspecte care vizează schimbarea reglementărilor. Este un lucru normal pentru orice bursă care vrea să devină mai atractivă. Acest lucru duce în timp la eficienţa crescută a pieţei de capital, făcând-o mai atractivă atât pentru investitori, cât şi, ideal, pentru noi emitenţi.

Reporter: În condiţiile în care lichiditatea BVB este la cote foarte reduse şi este susţinută, în mare parte, de tranzacţii "deal", ce paşi consideraţi că ar trebui făcuţi urgent pentru dezvoltarea pieţei de capital şi cine ar trebui să îi facă?

Monica Ploscaru: Cred că valoarea minimă a unei tranzacţii deal ar trebui mărită, pentru a încuraja tranzacţionarea efectivă în piaţă. Sper, de asemenea, că eliminarea barierelor, mărirea procentului pe care fondurile de pensii îl pot investi în piaţă de capital, diversificarea portofoliilor acestora în vederea acoperirii riscurilor şi promovarea la statutul de piaţă emergentă să aducă un spor semnificativ de lichiditate în următoarele 12 luni.

Toţi participanţii la piaţă au interesul de a îmbunătăţi această situaţie. Este, până la urmă, o problemă de cauzalitate. Investitorii nu sunt interesaţi de companii cu lichiditate slabă, companiile atractive nu sunt convinse că piaţa de capital poate reprezenta o modalitate de finanţare. Din păcate, încă suntem în situaţia în care diminuarea participaţiilor unor mari investitori (Statul, FP) reprezintă principală sursă de free-float.

Reporter: Cum apreciaţi nivelul comisioanelor la nivelul pieţei de capital, în contextul în care investitorii s-au plâns că BVB este o piaţă foarte scumpă?

Monica Ploscaru: Comisioanele sunt mari, de asemenea mari sunt şi spread-urile la majoritatea emitenţilor. Acest lucru descurajează tranzacţionarea.

Sperăm că nivelul comisioanelor se va regla în conformitate cu ceea ce poate fi justificat.

Reporter: De ce lipsesc ofertele private de la BVB?

Monica Ploscaru: Am avut o ofertă privată recent, care nu s-a bucurat de interesul investitorilor.

Reporter: Cum apreciaţi activitatea ASF, de la înfiinţarea sa (în general şi comparativ cu CNVM)?

Monica Ploscaru: Vedem un progres care însă ar trebui să continue. Să existe o singură baza de date, o singură obligaţie de raportare către ASF, iar entităţile pieţei de capital să aibă posibilitatea de a avea acces la date, în mod corespunzător. Noi (SSIF-urile) ne-am transformat în entităţi care, în loc să se concentreze asupra business-ului, se concentrează pe efectuarea raportărilor, unele din acestea neavând sens.

Semnificativ însă există o mai bună colaborare la nivelul departamentelor de specialitate din cadrul ASF, dar cu siguranţă că această colaborare se poate îmbunătăţi şi mai mult. Sper, de asemenea, că ASF va deveni un partener solid pentru piaţa de capital, iar până în acest moment pare că se încearcă acest lucru.

Reporter: Cum apreciaţi măsura care a permis SIF-urilor să se deţină între ele?

Monica Ploscaru: Legală, dar nu benefică pieţei. Până în acest moment s-a văzut că măsura a fost folosită de unele SIF-uri în moduri care nu sunt foarte evident aliniate cu interesele acţionarilor.

Reporter: Cum vedeţi discuţiile despre creşterea pragurilor la operatorii de piaţă, dar şi la SIF-uri?

Monica Ploscaru: Obligatorii. În situaţia prezentă, considerăm că beneficiile ar depăşi riscurile.

Reporter: Ce aşteptări aveţi pentru piaţă de brokeraj, în acest an?

Monica Ploscaru: Creşterea volumului de tranzacţionare, însă nu este exclus să vedem ieşiri/fuziuni (mai greu)/reorganizări, pe măsură ce fiecare participant îşi defineşte nişa şi avantajele competitive.

Reporter: Cum caracterizaţi apetitul investitorilor locali pentru pieţele externe?

Monica Ploscaru: Momentan acesta pare scăzut la nivelul investitorilor individuali. Se simte nevoia unui serviciu care să pună în valoare oportunităţile existente pe alte pieţe, iar noi "SSIF Blue Rock Financial Services SA ne propunem să atacăm această zona în viitorul apropiat, fiind membri direcţi la Bursa de la Viena, oferim acces la majoritatea pieţelor, americane şi asiatice. De asemenea planul nostru este să oferim servicii privind fondurile de investiţii străine.

Obiectivul nostru este de a deveni un broker local, care oferă produse locale şi internaţionale pe piaţa de capital, cum ar fi acţiuni, obligaţiuni, fonduri şi produse structurate. Am convingerea că apetitul investitorilor locali pentru pieţele externe va creşte în viitorul apropiat.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. In sfarsit un broker mai realist !

    Tranzactia DEAL ar trebui incheiata la un pret de +/- 5% fata de pretul mediu din ziua precedenta ! 

    Doamna CEO, colegele va intreaba cine v-a aranjat acest interviu ??? Amantul Gunter (sefu') sau ex sefu' Alex Elian (prietenul lui Make) care acum va este subordonat si noua coleg???

    Punem pariu ca nu cunoasteti care sunt cele 8 bariere...!? de una cel putin cred ca stiti...de bariera de pe Vergului cum ni s-a soptit in urechi...! 

    Sa intelegem ca tranzactiile deal nu sunt tranzactii efective in piata? Se fac in afara pietei? Dar de ce sa ne rezumam doar la a creste valoarea minima a unei tranzactii deal? De ce sa nu eliminam piata deal? Mergand pe logica doamnei CEO ar creste si mai mult lichiditatea. Daca se vor implementa opinii “originale” de acest gen, brokerii nu vor ramane doar fara piata deal, vor ramane fara bursa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb