Moody's a retrogradat ratingul Italiei la nivelul Baa3

N.T.
Internaţional / 20 octombrie 2018

Moody's a retrogradat ratingul Italiei la nivelul Baa3

Moody's Investors Service a retrogradat, ieri, ratingul Italiei, de la "Baa2" la "Baa3", dar a revizuit în creştere perspectiva, de la negativă la stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Calificativul "Baa3" este cu doar o treaptă peste nivelul "junk" (nerecomandat pentru investiţii).

Revizuirea în scădere vine pe fondul unei slăbiri a solidităţii fiscale a Italiei, Guvernul având ca obiectiv deficite bugetare mai ridicate în următorii ani decât a previzionat anterior Moody's. Datoria publică a Italiei se va stabiliza, probabil, la actualul nivel de 130% din PIB în următorii ani, mai degrabă decât să înceapă să scadă, aşa cum estima agenţia.

Mai mult, evoluţia datoriei este vulnerabilă din cauza perspectivelor de creştere mai reduse, ceea ce ar putea duce la o nouă creştere a nivelului datoriei faţă de actualul nivel deja ridicat.

Retrogradarea ratingului Italiei este determinată şi de oprirea planurilor de adoptare a unor reforme structurale fiscale şi economice, ceea ce va avea implicaţii negative la adresa creşterii economice pe termen mediu, se arată în raportul Moody's.

Perspectiva stabilă reflectă riscurile echilibrate în mare parte la adresa ratingului "Baa3".

În opinia Moody's, Italia încă demonstrează o soliditate importantă a creditării, care echilibrează slăbirea perspectivelor fiscale. Soliditatea este determinată de economia mare şi diversificată, de poziţia externă robustă şi cu excedent substanţial de cont curent.

Principalul motiv al retrogradării Italiei la "Baa3" este recent anunţata schimbare de strategie fiscală, Guvernul având ca obiectiv deficite bugetare mai ridicate în următorii ani faţă de aşteptările anterioare.

Intenţia de a adopta o politică fiscală expansionistă sugerează că, în loc ca nivelul datoriei publice a Italiei să scadă în următorii ani, aşa cum previziona fostul Executiv, datoria va rămâne la actualul nivel de aproximativ 130% din PIB, un nivel care face Italia vulnerabilă la viitoarele şocuri interne şi externe, în special în cazul unei creşteri economice mai reduse, se mai arată în raportul Moody's.

Guvernul de la Roma are ca obiectiv un deficit bugetar de 2,4% din PIB anul viitor, mai ridicat decât nivelul previzionat pentru acest an, de aproximativ 1,9% din PIB, şi mult mai ridicat faţă de angajamentele Italiei conform reglementărilor fiscale ale UE. De asemenea, Executivul estimează un deficit de 2,1% din PIB în 2020 şi de 1,8% din PIB în 2021, faţă de un nivel echilibrat previzionat anterior, relatează Agerpres.

Moody's se aşteaptă la deficite bugetare mai ridicate, de 2,5% din PIB în fiecare din următorii trei ani, faţă de cât estimează Guvernul de la Roma, în urma implementării promisiunilor din campania electorală, inclusiv reducerile de taxe pentru firme şi gospodării şi a încetinirii creşterii economice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Clar Italia consumă mai mult decat consuma si nu mai poate intoarce situatia.

    Au pierdut piețe, industrii, salariati.... 

    O sa li se para, si deja le pare de vreo 10 ani, ca numai prin repersonalizare iesind din zona Euro o sa aiba un suflu nou. 

    Posibil Grecia sa fi stiut mai bine ce vrea.

    Si daca iese Italia nu e cazul sa spunem ce se poate intampla in lanț. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb