MOODY'S: Băncile elene vor atrage mai multe depozite după atenuarea restricţiilor asupra mişcărilor de capital

Internaţional / 30 iulie 2016

Băncile elene vor atrage mai multe depozite după atenuarea restricţiilor asupra mişcărilor de capital

Băncile din Grecia vor atrage mai multe depozite după atenuarea restricţiilor asupra mişcărilor de capital, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Moody's, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Noile măsuri vor încuraja probabil persoanele fizice şi juridice să-şi readucă gradual în băncile locale o parte din banii pe care i-au păstrat în afara sistemului bancar, apreciază Moody's.

Majorarea depozitelor va ajuta apoi băncile din Grecia să-şi reducă dependenţa de plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti (ELA), se arată în raportul agenţiei de evaluare financiară.

În ultimele luni, Banca Centrală Europeană a redus plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti (ELA), după ce restricţiile asupra mişcărilor de capital şi acordul dintre Guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci. În iunie, finanţarea ELA s-a situat la 54,4 miliarde de euro.

Ridicarea restricţiilor asupra mişcărilor de capital din Grecia este condiţionată de restabilirea încrederii în sistemul bancar elen, a afirmat luna aceasta ministrul de Finanţe, Euclid Tsakalotos.

După ce premierul Alexis Tsipras a introdus în iunie anul trecut restricţii asupra mişcărilor de capital, retragerile de depozite din băncile greceşti au încetinit, în condiţiile în care, în lunile precedente, deponenţii greci au scos peste 43 de miliarde de euro din conturile lor bancare sau 26,5% din totalul economiilor.

"Cu cât mai mult crede opinia publică că procesul de recapitalizare este unul bun, că băncile sunt într-adevăr foarte stabile, că adoptăm măsurile adecvate pentru a gestiona problema creditelor neperformante şi banii revin în depozite, cu atât cresc şansele ca restricţiile asupra mişcărilor de capital să fie ridicate", a afirmat Tsakalotos.

"Este un proces continuu de liberalizare", a adăugat acesta.

Performanţa economiei Greciei joacă de asemenea un rol important, iar în următoarele

săptămâni Ministerul de Finanţe va emite noi măsuri de atenuare a restricţiilor asupra mişcărilor de capital, a precizat Tsakalotos.

Valoarea depozitelor constituite la băncile elene a urcat cu 0,2% în mai, prima creştere din ultimele patru luni, deşi a rămas la cel mai scăzut nivel din iulie 2003, arată datele publicate recent de Banca Centrală a Greciei (BoG).

Valoarea depozitelor persoanelor fizice şi juridice la băncile din Grecia a urcat în mai cu 278 milioane de euro, la 121,7 miliarde de euro (134,2 miliarde de dolari). În aprilie, depozitele au scăzut la 121,43 miliarde de euro.

Profitabilitatea băncilor elene este afectată de restricţiile asupra mişcărilor de capital, de creşterea ratei creditelor neperformante şi de noile măsuri de austeritate impuse în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia.

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank

şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb