Moody's: Demisia lui Tsipras pune în pericol acordul de finanţare destinat Atenei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 august 2015

Moody's: Demisia lui Tsipras pune în pericol acordul de finanţare destinat Atenei

Alegeri anticipate în Grecia, în 20 septembrie

Rebelii din Syriza îşi fac un nou partid

Demisia premierului elen Alexis Tsipras ar putea creşte riscul ca Grecia să nu poată respecta cel de-al treilea acord de asistenţă convenit recent cu creditorii internaţionali, potrivit agenţiei de evaluare financiară Moody's.

Aceasta consideră: "Decizia premierului Alexis Tsipras de a demisiona şi de a cere organizarea de alegeri anticipate în data de 20 septembrie ar putea creşte îngrijorările legate de implementarea programului şi este posibil să pună în pericol viitoarele eliberări de fonduri către sectorul oficial".

În schimb, unii oficialii europeni au declarat, vineri, că anunţul privind demisia premierului grec şi organizarea de alegeri anticipate nu vor avea niciun efect asupra noului program de asistenţă financiară acordat Greciei.

Thomas Wieser, preşedintele grupului de lucru pentru Eurogroup (miniştrii de finanţe din zona euro), a precizat: "Acest pas (n.r. - demisia) era unul aşteptat şi pentru mulţi constituie un eveniment care era de dorit pentru a obţine o structură mai clară în Guvernul grec. În luna octombrie avem o reuniune cu privire la o posibilă restructurare a datoriei şi după alegerile din 20 septembrie sperăm să facem noi progrese cu programul de asistenţă".

La rândul său, ministrul finlandez de Finanţe, Alexander Stubb, a declarat că alegerile din Grecia nu vor avea niciun impact asupra noului program de asistenţă.

Alexis Tsipras a anunţat, joi seara, demisia Guvernului pe care îl conduce şi convocarea de alegeri parlamentare în 20 septembrie, în contextul impasului politic din ţară, respectiv după ce a pierdut majoritatea în Parlament.

Până la instalarea viitorului Guvern, Vassiliki Thanou-Christophilou, actualul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, va prelua funcţia de prim-ministru interimar.

La data de 14 august, Parlamentul de la Atena a aprobat, după o dezbatere care a durat o noapte întreagă, acordul tehnic cu creditorii internaţionali pentru noul plan de ajutor extern, în valoare de 86 de miliarde de euro. Documentul a fost adoptat cu 222 de voturi "pentru", 62 "împotrivă" şi 11 abţineri. Însă, circa 30 de deputaţi ai stângii radicale Syriza au votat împotriva acordului, sporind numărul de dezertări din tabăra premierului Tsipras, care nu mai are majoritate.

Rebelii de extremă-stânga din partidul lui Alexis Tsipras, Syriza, au ieşit din formaţiune vineri şi dau naştere unui nou partid, care va avea 25 de parlamentari. Noua formaţiune se numeşte Unitatea Populară şi va fi condusă de fostul ministru al energiei, Panagiotis Lafazanis, care s-a opus ferm acordului cu creditorii internaţionali.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Un alt gest iresponsabil si gratuit al lui Tsipras, ca si parasirea negocierilor, pe nepusa masa si anuntarea referendumului. Si acela, un gest complet gratuit, pentru ca se cunostea parerea grecilor, in primul rand, si, apoi, nici nu s-a tinut seama de rezultatul covarsitor al referendumului.

    Iresponsabilu l Greciei incearca sa fie mai dramatic decat iresponsabilul vesel al Romaniei, Ponta. 

    1. Foarte bine Tsipras. Ai facut ceea ce trebuia. Ai creat un miracol prin victoria zdrobitoare de la referendum. Ai pus bazele restructurarii datoriei prin obtinerea acordului creditorilor in scris, in textul oficial. Acum este momentul sa capitalizezi popularitatea pe care o ai si sa cresti procentul Syrizei inaintea perioadei mai grele ce va urma.

       

      Nu se cunostea parerea grecilor. Gresesti amarnic. Sondajele aratau 50%-50%. Dar a fost OXI 61%. Si s-a tinut seama de parerea grecilor. Nu ai fost atent. Nici la discursul lui Verhofstadt, nici la ce a spus Schauble, nici macar la textul acordului nu ai fost atent unde sunt incluse clauze pentru restructurarea datoriei. 

      Mult succes Tsipras. Poate vei ajunge mare om politic, cum ti-a urat Verhofstadt. 

      Nu inteleg cu ce-i ajuta pe greci manevrele astea agasante ale lui Tsipras.

      Asa zisa restructurare cu ce-l ajuta pe grecul de rand? 

      El trebuie sa suporte aceleasi masuri, aceeasi austeritate.

      Tsipras nu face decat sa amane aceste masuri, pe care nu le poate evita. 

      Datoria Greciei este prea mare ca sa poata fi platita. este la mintea cocosului ca pana la urma trebuia restructurata. Chiar si asa nu cred ca va fi platita!

      Asa ca "abilitatea" lui Tsipras este absolut gratuita!

      Masurile dureroase tot vor trebui luate! 

      1.2 si 1.3, aveti dreptate fiecare in parte. Datoria este prea mare, manevrele sunt agasante, austeritatea rea.

       

      Datoria este prea mare dar linia rosie peste care Germania nu ar fi trecut niciodata era haircut (adica taierea ei). Singura optiune posibila pentru greci, pe care au obtinut-o printr-un vot memorabil la referendum si printr-o unitate care a surprins Europa, era extinderea ei pe termen cat mai lung, usurarea dobanzilor, etc. Sa zicem, pe 30 de ani, pe 50 de ani, etc. 

       

      Cu ce ajuta? Inca putina austeritate tot vor avea grecii, au avut-o si pana acum si merita daca se ajunge la prelungirea atat de mare a termenelor . Iata de ce. 

       

      Vechile guverne taiau sperand ca va creste ceva in loc in 3-4 ani ca sa poata plati datoria care expira mereu la cativa ani. Aiurea. Niciodata, nicicum, niciunde pe planeta. 

       

      Acum, daca vei curata sistemul economic grec, poate creste ceva. Firmele straine ar putea investi daca stiu ca 10-20 de ani vor avea liniste si nu o noua criza a datoriilor peste alti 2-3 ani. Este scris in acord ca daca se indeplinesc niste masuri, creditorii vor restructura datoria (nu o vor taia). 

       

      In aceste conditii, austeritatea poate merita facuta si ar putea face economia greaca mai competitiva si atractiva daca scapa de sabia lui Damocles care mereu statea sa cada. 

      Acesta este contexul in care Tsipras ar putea deveni un mare om politic si si-ar putea salva tara. Deocamdata, trebuie sa rezolve situatia politica din Parlament prin noi alegeri. 

      Tsipras asta este ca Vadim al nostru; se va stinge incet, incet. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb