Moody's a degradat cele mai mari bănci din Canada

Călin Rechea
Internaţional / 11 mai 2017

Un comunicat de presă de pe site-ul agenţiei Moody's Investors Service arată că ratingul pe termen lung al primelor şase bănci comerciale din Canada a fost redus cu o treaptă.

Noile ratinguri sunt A1 pentru Bank of Montreal, Bank of Nova Scotia, Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC), National Bank of Canada (NBC) şi Royal Bank of Canada (RBC), respectiv Aa2 pentru Toronto-Dominion Bank (TD).

Perspectiva ratingului este negativă pentru toate cele şase bănci, în condiţiile în care Moody's consideră că s-au înrăutăţit perspectivele mediului de afaceri în sistemul bancar din Canada, iar aceasta poate conduce la deteriorarea calităţii activelor şi creşterea senzitivităţii în faţa şocurilor externe.

În comunicatul de presă se mai subliniază că nivelul record al gradului de îndatorare din sectorul privat reprezintă un risc major pentru calitatea activelor şi profitabilitate.

Conform datelor prezentate de Moody's, raportul dintre datoriile sectorului privat şi PIB a crescut până la 185% în 2016, de la 179,5% în anul precedent.

Datoriile gospodăriilor au reprezentat factorul determinant al acestei creşteri, în condiţiile în care raportul dintre datorii şi venitul disponibil a avansat în T4 2016 până la 167,3%, un nou nivel record. Această creştere accelerată a datoriilor gospodăriilor a alimentat o bulă imobiliară fără precedent, în special în marile zone metropolitane.

Agenţia de rating avertizează, de asemenea, că măsurile macroprudenţiale nu au avut efectul dorit. "În ciuda măsurilor macroprudenţiale din ultimii ani, preţurile locuinţelor şi creditul de consum se menţin la recorduri istorice", se arată în comunicatul de presă de la Moody's, unde se mai precizează că şi creditul acordat companiilor a înregistrat o creştere rapidă, cu o rată medie anuală de 6,2% în ultimii 3 ani.

Deşi consideră că băncile din Canada au o capitalizare bună, iar lichiditatea este adecvată, Moody's avertizează că "rezistenţa bilanţurilor gospodăriilor, deci şi a portofoliilor bancare, în faţa unei contracţii economice serioase nu a fost testată niciodată la un astfel de nivel al gradului de îndatorare din sectorul privat".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb