Moody's a retrogradat bănci din Germania, Austria şi Grecia

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iunie 2012

Euro s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că instituţia pe care o conduce este gata să acţioneze în cazul înrăutăţirii perspectivelor economice. La ora 10.40, pe piaţa din New York, euro avea un curs de 1,2493 dolari, mai mare cu 0,3% faţă de ziua precedentă.

Euro s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că instituţia pe care o conduce este gata să acţioneze în cazul înrăutăţirii perspectivelor economice. La ora 10.40, pe piaţa din New York, euro avea un curs de 1,2493 dolari, mai mare cu 0,3% faţă de ziua precedentă.

BCE, gata să acţioneze dacă perspectivele economice se înrăutăţesc

Euro se apreciază

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a redus, marţi seara, calificativele unor bănci din Germania, Austria şi Grecia, considerând că acestea se confruntă cu riscuri dacă actuala criză din zona euro se înrăutăţeşte.

Ratingul pe termen lung al "Commerz-bank" AG, a doua mare bancă a Germaniei, a fost redus cu o treaptă, de la "A2" la "A3", cu perspectivă negativă, ceea ce înseam-nă că ar putea urma alte retrogradări. Calificativele băncilor "Landesbank Baden-Wuert-temberg" şi "Norddeutsche Landes-bank" GZ au fost reduse de la "A2" la "A3", cu perspectivă stabilă, în timp ce ratingul diviziei germane a "UniCredit" SpA din Italia a fost retrogradat cu o treaptă, de la "A2" la "A3", cu pers-pectivă negativă.

Calificativul "DekaBank Deutsche Girozentrale" şi "Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank" a pierdut o treaptă, ajungând la "A1", cu perspectivă stabilă.

Potrivit Moody's, calitatea activelor celor şase bănci din Germania va fi afectată în cazul înrăutăţirii crizei din zona euro sau dacă economia mondială încetineşte şi mai mult.

Moody's a anunţat că a amânat pentru finele lunii iunie acţiunile de rating pentru cea mai mare bancă din Germania, "Deutsche Bank" AG, şi pentru subsidiarele acesteia, întrucât atunci se vor finaliza revizuirile altor societăţi financiare globale cu operaţiuni semnificative pe pieţele de capital.

În Austria, Moody's a redus cu două trepte ratingul pe termen lung al "Erste Group Bank"AG, de la "A1" la "A3", iar calificativul "UniCredit Bank Austria" AG - de la "A2" la "A3", ambele cu perspectivă negativă. Calificativul "Raiffeisen Bank International" AG a fost coborât de la "A1" la "A2", cu perspectivă stabilă.

În cazul băncilor austriece, acţiunile de rating vin pe fondul vulnerabilităţilor cauzate de condiţiile operaţionale din Europa Centrală şi de Est şi Comunitatea Statelor Independente, potrivit Moody's, care critică, totodată, capacitatea limitată de absorbţie a pierderilor de către băncile germane şi austriece.

Agenţia arată că perspectiva negativă atribuită ratingului "Erste" reflectă franciza băncii mai puţin diversificată în Europa Centrală şi de Est, care face această bancă mai vulnerabilă la evoluţiile negative din anumite state, cum ar fi condiţiile operaţionale nesigure şi dificile din România şi Ungaria, unde "Erste" are operaţiuni majore.

Moody's arată că retrogradarea "Raiffeisen Bank International" reflectă vulnerabilitatea băncii la deteriorarea suplimentară a calităţii activelor în actualul mediul volatil de pe pieţe.

Guvernatorul Băncii Centrale a Aus-triei, Ewald Nowotny, este de părere că operaţiunile băncilor austriece în Europa emergentă se derulează pe pieţe stabile, cu perspective bune de creştere. "Retrogradarea ar trebui văzută în contextul reevaluării întregului sector bancar european, în perspectiva crizei datoriilor din unele state. Această decizie nu reprezintă o surpriză şi nu ar trebui supraestimată", a subliniat Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene.

Ewald Nowotny a reafirmat că autorităţile de supraveghere bancară au luat deja măsuri pentru limitarea riscurilor, precum introducerea unui sistem de avertizare urgentă în cazul creditelor excesive.

Menţionăm că Moody's a mai retrogradat diviziile din Grecia ale băncilor franceze "Credit Agricole" SA şi "Société Générale" SA, pe fondul unei posibile ieşiri a Greciei din zona euro. Agenţia a coborât ratingul "Emporiki Bank of Greece" (divizia "Credit Agricole") şi "Geniki Bank" (divizia "Société Générale") la "Caa2", de la "B3", cu perspectivă negativă.

Retrogradările fac parte dintr-un proces mai amplu privind revizuirea ratingurilor băncilor din Europa.

BCE menţine dobânda la nivelul minim record

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, ieri, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 1%, conform aşteptărilor analiştilor.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că oficialii instituţiei sunt gata să acţioneze dacă perspectivele de creştere din zona euro se înrăutăţesc, însă a sugerat că BCE nu are în vedere o nouă tranşă de credite ieftine, subliniind că nu este sarcina BCE să acopere lipsa de acţiune a altor instituţii.

Amintim că, în decembrie 2011 şi februarie 2012, BCE a injectat peste 1.000 de miliarde de euro în sistemul bancar din zona euro, prin două operaţiuni de refinanţare pe termen lung (LTRO).

"Monitorizăm toate evoluţiile şi suntem gata să acţionăm", a spus Draghi, adăugând: "Economia se confruntă cu un risc crescut de decelerare". Preşedintele BCE a mai afirmat: "Creşterea economică în zona euro rămâne slabă, incertitudinile tot mai mari afectând încrederea şi alimentând amplificarea riscurilor la adresa perspectivelor economice".

BCE a menţinut prognoza pentru economia zonei euro în acest an, anticipând o evoluţie cuprinsă între -0,5% şi +0,3%. Pentru anul următor, BCE estimează o creştere de 0-2%, revizuită în scădere faţă de previziunea de 0-2,2% lansată în martie.

"Erste": Situaţia este mult mai bună decât pare la prima vedere

Situaţia este mult mai bună decât pare la prima vedere, spun reprezentanţii "Erste Group", ca răspuns la decizia Moody's de retrogradare a băncii austriece.

Aceştia au transmis: "Decizia Moody's privind modificarea ratingurilor băncilor austriece este în linie cu repoziţionarea generală a ratingurilor tuturor băncilor europene generată de criza prelungită din zona euro. Modificarea ratingului are un impact limitat asupra Erste Group întrucât beneficiem de lichiditate solidă, susţinută de o bază de depozite foarte mare şi stabilă. Erste Group şi-a îmbunătăţit capitalul propriu în primul trimestru la 12,8 miliarde euro şi şi-a asigurat deja integral nevoile de finanţare pentru 2012".

"Nu este o noutate pentru noi faptul că americanii consideră Europa Centrală şi de Est ca reprezentând un risc. ECE rămâne cea mai dinamică regiune din Europa şi cu un potenţial de creştere pe termen mediu şi lung peste cel al zonei euro, iar Erste este bucuroasă să fie prezentă în regiune.

BCR are 100% suportul Erste Group şi vom face tot ceea ce este necesar pentru a o asigura cu mijloacele necesare pentru a creşte şi a beneficia de potenţialul pe termen lung al pieţei şi pentru a sprijini creşterea economică a României". (C.P.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb