Moody's: Băncile din Europa Centrală şi de Est rămân expuse la şocurile externe

F. A.
Internaţional / 9 decembrie 2013

În Europa Centrală şi de Est (CEE), precum şi în Comunitatea Statelor Independente (CIS), băncile regionale rămân expuse la şocurile externe, cum ar fi volatilitatea cursului de schimb şi a preţului materiilor prime, potrivit unui raport al agenţiei de evaluare financiară Moody's Investors Service.

Profilul de risc al băncilor din Comunitatea Statelor Independente este mai ridicat comparativ cu Europa Centrală şi de Est, dar calitatea activelor băncilor din CEE şi CIS este sub presiune, în timp ce gradul de redresare este scăzut, apreciază agenţia de evaluare financiară.

În 2014, avertizează Moody's, fundamentele financiare ale băncilor europene vor rămâne sub presiune în majoritatea statelor, în ciuda recentelor evoluţii pozitive. Deşi marile economii ale zonei euro au început să se redreseze, alte state încă se confruntă cu riscuri mai ridicate, în timp ce altele sunt mai puţin afectate de prelungita perioadă de turbulenţe de pe pieţele financiare şi de slăbiciunea economiei.

Carola Schuler, director în cadrul Moody's a declarat:"Autorităţile europene încă încearcă să iasă din criza financiară şi este nevoie de mai mult timp pentru restabilirea încrederii în sistemul bancar. Condiţiile economice sunt diferite în Europa şi, în acest context, presiunile asupra calităţii activelor, profitabilitatea şi capitalul băncilor vor continua să afecteze perspectivele multor bănci europene în 2014".

Pe termen lung, Mecanismul Unic de Supervizare al Băncii Centrale Europene va fi element pozitiv pentru ratingul băncilor, iar un regim de supervizare bancară mai bine armonizat va întări sistemul bancar european, apreciază Moody's.

Multe bănci din Europa de Est sunt deţinute parţial sau integral de instituţii de creditare din Europa Occidentală, care trebuie să-şi majoreze capitalul pentru a îndeplini noile cerinţe ale autorităţilor de reglementare şi pentru a-şi repara bilanţurile, afectate de criza datoriilor din zona euro. Temerile că aceste bănci se vor retrage pe pieţele lor interne au afectat semnificativ economiile din Europa emergentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7332
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3401
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0336
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.7388

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb