"MOODY"S": Băncile din Portugalia, Spania, Italia, Irlanda şi Marea Britanie, ameninţate de criza din Europa

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 mai 2010

Potrivit "Moody"s", deşi băncile din Portugalia şi Italia nu au fost afectate în mod semnificativ de criza financiară din ultimii ani, situaţia s-ar putea schimba dacă actuala criză fiscală se extinde în afara Greciei.

Potrivit "Moody"s", deşi băncile din Portugalia şi Italia nu au fost afectate în mod semnificativ de criza financiară din ultimii ani, situaţia s-ar putea schimba dacă actuala criză fiscală se extinde în afara Greciei.

Criza financiară din Europa ar putea ameninţa băncile din Portugalia, Spania, Italia, Irlanda şi Marea Britanie, în condiţiile în care riscurile de contagiune cresc, potrivit agenţiei de evaluare financiară "Moody"s Investors Service".

"Observăm că fiecare dintre sistemele bancare ale acestor state se confruntă cu probleme de intensitate diferită. Avertizăm că riscul de contagiune ar putea diminua diferenţele şi poate aduce ameninţări reale", anunţă "Moody"s".

Potrivit agenţiei, în cazul Portugaliei şi, într-o mai mică măsură, al Italiei, problemele datoriei suverane pot contamina sistemul bancar prin intermediul îngrijorărilor investitorilor referitoare la profilul de credit suveran. În aceste ţări, sistemele bancare au fost afectate mai puţin de căderea pieţelor imobiliare şi de expunerea la produse financiare structurate.

În Spania, Irlanda şi Marea Britanie, spun cei de la "Moody"s", sistemele financiare au fost afectatate de probleme propagate din interior, precum creşterea excesivă a creditării. Şi în aceste ţări băncile ar putea fi afectate de răspândirea problemelor suverane.

Agenţia subliniază că un factor cheie în a determina dacă riscurile de contaminare se menţin va fi opinia pieţei legată de succesul sau insuccesul pachetului de sprijin UE-FMI convenit recent pentru Grecia.

Zece bănci din Portugalia, plasate sub supraveghere

"Moody"s" a plasat sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile a zece grupuri bancare din Portugalia: "Banif - Banco Internacional do Funchal", "Millennium Banco Comercial Portugues" (prezentă şi în România), "Banco Espirito Santo" (BES), "Banco BPI", "Banco Portugues de Negocios" (BPN), "Banco Santander Totta" (BST), "Caixa Geral de Depositos" (CGD), "Espirito Santo Financial Group" (ESFG), "Banco Itau Europa" şi "Caixa Economica Montepio Geral" (Montepio).

De asemenea, calificativele acordate pentru stabilitatea financiară a băncilor portugheze (cu excepţia "Banco Portugues de Negocios", al cărei rating de soliditate financiară este deja la "E"), au fost plasate sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare.

Agenţia este îngrijorată că extinderea dificultăţilor economice şi accesul mai dificil pe pieţele de capital vor slăbi profilul de credit al băncilor.

Turismul din Grecia, ameninţat de protestele violente

Protestele şi manifestaţiile violente care au loc în Atena ameninţă turismul din Grecia, una dintre cele mai importante industrii elene şi speranţa majoră de diminuare a efectelor planului sever de aus­teritate pregătit de guvern pentru obţinerea sprijinului financiar de la UE şi FMI.

Analiştii arată că turiştii "se vor gândi de două ori" înainte să aleagă Grecia, iar dacă situaţia din această ţară nu va fi sub control, atunci vor fi probleme în turism. Miercuri, peste 20.000 de protestatari au ieşit pe străzile Atenei şi alţi aproximativ 14.000 la Salonic, manifestând violent în cadrul grevei generale declanşate de marile organizaţii sindicale elene ca protest faţă de planul de austeritate al guvernului. Tot miercuri, sediul unei sucursale a "Marfin Egnatia Bank" a fost incendiat, incident în urma căruia au decedat trei persoane. Au fost, de asemenea, incendiate magazine şi întreprinderi din centrul Atenei. Demonstraţiile în stradă au continuat şi ieri.

Turismul aduce aproape 16% din PIB-ul Greciei, care, potrivit estimărilor oficialilor de la Atena, va scădea cu 4% anul acesta şi cu 2,6% în 2011.

În Atena, gradul de ocupare a hotelurilor a scăzut cu 1,4% în anul financiar încheiat în martie, potrivit companiei de cercetare "STR Global" din Londra.

Euro a ajuns la 1,27 dolari

Moneda unică a scăzut, ieri, până la cel mai redus curs din ultimele 14 luni faţă de dolar, după ce Banca Centrală Europeană a decis să menţină dobânda cheie la recordul minim de 1%.

Euro a avut un curs de 1,2736 dolari la ora 7:58 a.m., pe piaţa din New York, faţă de 1,2814 dolari în ziua anterioară. Mai devreme, euro s-a depreciat până la 1,2719 dolari - cel mai redus curs de după martie 2009.

Potrivit "Standard Bank" Plc, moneda unică va ajunge la 1,20-1,25 dolari în următoarele luni, poa­te chiar la 1,15 dolari, dacă se va adânci criza datoriilor din regiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb