Moody's ne-ar vrea mai activi în reforme

A.A.
Ziarul BURSA #Politică / 28 ianuarie 2011

Emil Boc

Emil Boc

Suprapunerea ciclului electoral cu cel economic ar putea avea impact asupra disciplinei guvernamentale

Probabilitatea creşterii ratingului României ar putea spori dacă ar exista o motivaţie mai puternică din partea Guvernului Boc pentru reforme şi nu dictată de Fondul Monetar Internaţional, consideră Moody"s. Alexander Kockerbeck, vicepre-şedinte şi senior credit officer al "Moody's", consideră că o continuare consistentă a procesului de reforme structurale pentru a asigura un control mai bun al cheltuielilor guvernamentale ar fi pozitivă pentru rating. În plus, promovarea unei politici fiscale prudente care să întărească forţa financiară a Guvernului ar favoriza creşterea ratingului de ţară, analistul "Moody's" menţionând, însă, că îmbunătăţirea calificativului este mai probabilă dacă va exista o motivaţie mai puternică din partea Executivului pentru reforme şi nu dictată de factori externi.

Kockerbeck a spus: "Probabilitatea unui astfel de scenariu ar creşte într-un mediu politic robust care generează mai multă motivaţie endogenă pentru reforme şi stabilitate, şi care să nu fie dictată de FMI".

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, consideră că efectele creşterii TVA nu au fost notabile din cauza capacităţii reduse de administrare a Guvernului.

Suprapunerea ciclului electoral cu cel economic ar putea avea impact asupra disciplinei guvernamentale, în condiţiile în care în 2012 vor avea loc alegeri guvernamentale, mai spune oficialul Moody's, care recunoaşte totodată succesul de până acum al Guvernului în îndeplinirea ţintelor cu FMI, care a crescut credibilitatea pe pieţe.

Moody's este singura mare agenţie de rating internaţională care mai acordă României calificativ cu recomandare de investiţii, după ce Fitch şi Standard & Poor's au retrogradat România în toamna anului 2008 la un nivel speculativ (junk).

Guvernul va propune FMI ca privatizarea CEC să înceapă prin atragerea BERD şi IFC, după modelul BCR

Guvernul va încerca să majoreze capitalul CEC Bank prin atragerea unor investitori instituţionali, după modelul utilizat în urmă cu şase ani la privatizarea BCR, considerând neatractive condiţiile pieţelor internaţionale pentru vânzarea băncii în cadrul viitorului acord cu FMI. "Este prea devreme pentru privatizarea CEC Bank, dar Guvernul va insista în discuţiile cu FMI pe majorarea captialului băncii, probabil prin atragerea unor investitori instituţionali, după modelul de succes de la BCR", au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Potrivit aceloraşi surse, cele mai importante şi dificile negocieri pentru încheierea următorului acord cu FMI vor fi privatizarea, reorganizarea sau lichidarea companiilor de stat, unde instituţia internaţională va insista pe includerea unui număr cât mai mare de societăţi importante.

Statul a încercat să vândă CEC în urmă cu câţiva ani, însă procesul de privatizare a fost oprit în luna decembrie 2006, întrucât a fost depusă o singură ofertă, de la National Bank of Greece, cu o valoare considerată prea redusă. Banca elenă a oferit 560 de milioane de euro pentru preluarea CEC.

România are în derulare un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.

O misiune FMI - CE se află la Bucureşti pentru a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care se va analiza îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi vor fi negociate condiţiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va încheia în data de 8 februarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb