"Moody"s" pune sub supraveghere ratingurile marilor bănci greceşti

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 martie 2010

"Moody"s" pune sub supraveghere ratingurile marilor bănci greceşti

Calificativele "National Bank of Greece", "EFG Eurobank", "Alpha Bank", "Piraeus" şi "Emporiki" ar putea fi retrogradate

Agenţia de evaluare "Moody"s Investors Service" a pus sub supraveghere, ieri, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile datoriilor şi depozitelor a cinci bănci elene: "National Bank of Greece" SA, "EFG Eurobank Ergasias" SA, "Alpha Bank" AE, "Piraeus Bank" SA şi "Emporiki Bank of Greece" SA.

De asemenea, agenţia a pus sub supraveghere, pentru o eventuală retrogradare, calificativul BFSR (care evaluează soliditatea financiară) pentru băncile menţionate, cu excepţia "Emporiki". BFSR măsoară soliditatea financiară proprie a unei bănci, fără un sprijin din afară.

"Moody"s" consideră că aceste bănci (cele mai mari din Grecia) se confruntă cu presiuni sporite asupra performanţelor lor financiare şi a solvabilităţii fundamentale, ca rezultat al crizei datoriei locale, dar şi al problemelor de pe unele pieţe din Europa de Sud-Est, unde operează acestea.

Toate ratingurile atribuite "National Bank of Greece" şi diviziilor sale ("NBG Finance" Plc şi "National Bank of Greece Funding" Ltd) au fost plasate sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, inclusiv calificativul "C" pentru soliditatea financiară (BFSR), ratingurile "A1" pentru depozite şi datorii, ratingul "A2" pentru datoriile subordonate. Ratingul pe termen scurt "Prime-1" nu a fost pus sub supraveghere şi este menţinut datorită situaţiei solide a fondurilor băncii.

Toate ratingurile "EFG Eurobank" şi ale diviziilor sale ("EFG Hellas" Plc, "EFG Hellas Cayman Islands" Ltd. şi "EFG Hellas Funding" Ltd.) au fost plasate sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, inclusiv calificativul "C-" pentru soliditatea financiară (BFSR), ratingurile "A2/Prime-1" pentru depozite şi datorii, ratingul "A3" pentru datoriile subordonate. Situaţia este similară pentru ratingurile "Alpha Bank" AE (cu excepţia celor privind datoria garantată de guvern) şi ale diviziilor sale ("Alpha Credit Group" Plc, "Alpha Group Jersey" Ltd), dar şi pentru "Piraeus" şi diviziile acesteia ("Piraeus Group Finance" Plc şi "Piraeus Group Capital" Ltd).

În cazul "Emporiki", ratingul "D" pentru soliditatea financiară nu a fost afectat de acţiunea agenţiei şi îşi menţine perspectiva negativă.

Toate celelalte ratinguri ale băncii şi ale diviziilor sale ("Emporiki Group Finance" Plc) au fost puse sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile "A2/Prime-1" pentru depozite şi datorii, ratingul "A3" pentru datoriile subordonate.

Proteste la Ministerul de Finanţe

Clădirea Ministerului de Finanţe din Atena a fost asediată, ieri, de cei care protestează faţă de noile măsuri de austeritate anunţate de oficialii eleni. Aproximativ 200 de membri ai sindicatului PAME, afiliat Partidului Comunist, au intrat în clădirea ministerului. Unii manifestanţi au blocat drumurile din centrul oraşului.

Miercuri, guvernul elen a anunţat noi măsuri de austeritate, care prevăd reducerea cheltuielilor bugetare şi majorări de taxe în sumă de 4,8 miliarde de euro.

Grecia vinde obligaţiuni

Grecia a mandatat, ieri, un sindicat bancar pentru vânzarea unei emisiuni de bonduri în euro, cu maturitatea la zece ani, încercând să obţină astfel maximum 5 miliarde de euro. Băncile implicate în vânzarea de titluri, care a început ieri, sunt "Barclays Capital", "HSBC Holdings" Plc, "Nomura Holdings" Inc., "National Bank of Greece" şi "Piraeus Bank". Randamentul titlurilor este de 6,39%.

Fond de sprijin pentru reducerea datoriei

Parlamentul grec a anunţat, recent, crearea unui fond de sprijin, care ar uma să contribuie la reducerea datoriei publice. Iniţiativa a urmat anunţului guvernului privind noul pachet de austeritate. Potrivit preşedintelui Parlamentului, Philippos Petsalnikos, "va fi lansată o campanie pentru colectarea - pe bază de voluntariat - a unor sume destinate exclusiv finanţării statului grec şi reducerii datoriei publice".

BCE nu vrea ca Grecia să apeleze la FMI

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-ClaudeTrichet, a salutat, ieri, noul pachet de măsuri anunţat de Grecia în vederea reducerii deficitului bugetar. În plus, domnia sa nu crede că Grecia ar trebui să apeleze la un sprijin FMI. "Nu cred că ar fi adecvată implicarea FMI în sprijinirea Greciei", a spus oficialul BCE.

Menţionăm că, ieri, BCE a decis să-şi păstreze dobânda de referinţă la nivelul minim record de 1%, la care se află din luna mai 2009. Decizia este conformă aşteptărilor analiştilor.

Tot ieri, BCE a hotărât să înăsprească termenii privind creditarea pe termen de trei luni, iar acum instituţia va oferi finanţare la o dobândă variabilă, la fel ca înaintea declanşării crizei.

Germania vrea insule greceşti în schimbul ajutorului financiar

Deputaţii germani propun Greciei să-şi vândă o parte din insule, în schimbul unui eventual ajutor pentru finanţarea datoriei, informează tabloidul Bild.

"Noi vă dăm bani, voi ne daţi Corfu", scrie Bild.

Deputatul liber-democrat Frank Schaeffler afirmă, citat de publicaţia amintită: "Statul grec trebuie să renunţe la participaţia sa la unele societăţi şi să vândă proprietăţi funciare, de exemplu insule nelocuite".

Marco Wanderwitz, deputat creştin-democrat, a spus, la rândul său: "Dacă UE şi, deci, Germania ar ajunge să sprijine financiar Grecia, atunci ar trebui ca aceasta să consimtă, în schimb, la garanţii. Câteva insule ar putea fi suficiente".

Potrivit Ministerul Turismului de la Atena, Grecia numără circa 6.000 de insule, majoritatea nelocuite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb