Rezultatul alegerilor sugerează posibilitatea clarificării politicilor aflate în implementare, arată într-un comentariu asupra situaţiei din România agenţia internaţională de rating Moody's. Agenţia se referă în principal la majorarea pensiilor cu 40%, măsură modificată iniţial de Guvernul PNL şi apoi reintrodusă în lege, în toamnă, de majoritatea parlamentară PSD.
Raportul Moody's vine după ce rezultatele provizorii de la alegerile parlamentare arată o probabilă majoritate de centru-dreapta în Parlament, scenariul principal luat în calcul ce agenţiile de rating şi de investitori. Majoritatea ar putea fi totuşi fragilă şi va necesita negocieri continue între cele trei partide de guvernământ şi cel mai probabil discuţii continue cu PSD.
O majorare de 40% a pensiilor ar pune presiune suplimentară pe ratingul de ţară al României, iar ajustarea fiscală necesară pentru compensarea majorării de 40% ar avea consecinţe macroeconomice de lungă-durată asupra ţării noastre, avertiza agenţia de rating Moody's într-un alt raport de cercetare din septembrie adresat investitorilor.
Analiştii agenţiei notează în raport: "Deciziile de politică (policy choices - eng.) vor fi cheia pentru perspectivele României, în contextul în care ţara se confruntă cu provocări structurale considerabile atât pe frontul pe fiscal cât şi pe cel economic".
Pe lângă situaţia precară a finanţelor publice şi revenirea ceva mai lentă a economiei, România se confruntă cu presiuni bugetare însemnate care se trag din tendinţa de îmbătrânire a populaţiei şi tendinţa migraţiei nete nefavorabile. Amintim că agenţia S&P a menţinut vinerea trecută rating-ul suveran al României la "BBB-" cu perspectivă negativă, agenţia atrâgând atenţia cu privire la importanţa implementării de politici fiscal-bugetare şi de venituri echilibrate pentru consolidarea finanţelor publice.
România a avut în fiecare an post-1989 un necesar de finanţare mai mare care nu s-a putut asigura doar din surse interne. Menţinerea ratingului la un nivel "recomandat pentru investiţii" este astfel condiţie obligatorie pentru asigurarea finanţării tuturor cheltuielilor angajate prin bugetul de stat şi evitarea austerităţii după majorarea galopantă a cheltuielilor bugetare din ultimii ani.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2020, 17:55)
Ii trag ca gaia matu" cu 40% , procentul era valabil mai acu vreo doi ani ! De ce nu raporteaza la valoarea punctului de pensie din 2015 , ca sa obtina un procentaj si mai dolofan , cu care sa sperie vestul ?Pe scurt , nimeni nu a cerut , sustinut , promis ,etc majorarea PENSIILOR ACTUALE cu 40% ! Din majorarea promisa de 40% cred ca s-au livrat deja 20-25% .Asteptam si restul , sper ca guvernantii sa fie mai rapizi ca moartea !