MORGAN STANLEY: Cuprul, petrolul şi zahărul - alegerile de top pentru plasamentele în materii prime

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 10 februarie 2010

Cuprul, petrolul şi zahărul sunt alegerile de top pentru plasamentele în materii prime, iar preţurile acestor trei mărfuri vor urca în baza cererii de pe pieţele emergente, potrivit "Morgan Stanley".

Hussein Allidina, directorul departamentului de cercetare din cadrul băncii, afirmă: "Petrolul este, de departe, cel mai important pariu al nostru în rândul materiilor prime. Cuprul rămâne cea mai bună alegere dintre metalele de bază".

Hussein Allidina arată că cererea în creştere pentru materii prime (datorită redresării economice), respectiv problemele care vor apărea în livrări, vor stimula preţurile materiilor prime.

Spre exemplu, spune domnia sa, creşterea economică estimată la 6,5% pentru pieţele emergente va fi de bun augur pentru piaţa ţiţeiului şi este posibil ca Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) să fie nevoită să majoreze cotele de producţie în cea de-a doua jumătate a anului curent.

În opinia lui Allidina, preţul petrolului tranzacţionat pe piaţa din New York poate creşte la 95 de dolari barilul la finele lui 2010, în baza redresării cererii. Mai mult, spune Allidina, scăderea stocurilor de profil şi refacerea economiei globale vor face ca preţul ţiţeiului brut să atingă o medie de 100 de dolari/baril în 2011. Ieri, la New York, petrolul avea o cotaţie de peste 72 de dolari/baril.

Mohammad Ali Khatibi, reprezentantul Iranului la OPEC, declara, săptămâna aceasta, că livrările mondiale de petrol acoperă cererea în prezent, iar în primele şase luni din 2010 nu vor apărea probleme. OPEC nu şi-a mai modificat cotele de producţie din decembrie 2008.

Hussein Allidina mai arată că, în privinţa zahărului, creşterea de preţ va fi generată de un deficit pe piaţa de profil, care va dura până la finele anului agricol (30 septembrie).

Potrivit companiei de consultanţă "Kingsman" SA din Elveţia, deficitul global de zahăr ar putea spori cu 43% în sezonul ce se încheie în 30 aprilie, astfel încât să ajungă la 11,9 milioane de tone metrice. Estimarea anterioară, lansată de companie în octombrie, prevedea un deficit de 8,3 milioane de tone.

La data de 1 februarie, preţul zahărului brut a ajuns la nivelul maxim al ultimilor 29 de ani, după ce a crescut de peste două ori în 2009, faţă de 2008. Ascensiunea a fost generată de reducerea recoltelor de profil din Brazilia şi India, cei mai importanţi producători de zahăr. În prezent, cotaţia zahărului depăşeşte 27,28 cenţi livra la Bursa din New York.

Preţul cuprului urmează un trend crescător în prezent şi este de aproximativ 6.520 dolari tona metrică pe piaţa din Londra.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb