Morgan Stanley se aşteaptă ca băncile centrale să-şi păstreze rezervele de aur

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 august 2011

Morgan Stanley se aşteaptă ca băncile centrale să-şi păstreze rezervele de aur

Băncile centrale, care recent au devenit cumpărători neţi de aur, ar urma să-şi păstreze rezervele de aur chiar dacă vor avea nevoie să strângă lichidităţi pentru a contracara criza datoriilor, se arată într-un raport realizat de analiştii de la banca de investiţii Morgan Stanley. "În condiţii de austeritate vom vedea o nouă deteriorare a datoriei. Creşterea riscurilor indică mai degrabă spre o păs-trarea a rezervelor de aur decât spre vânzare", a declarat Peter Richardson, economist şef pentru metale la Morgan Stanley Australia Ltd, citat de Agerpres.

Recent, uncia de aur a atins valori record pe măsură ce creşterea datoriilor guvernamentale şi deprecierea valutelor a stimulat cererea pentru valori de refugiu. Băncile centrale sunt cei mai mari deţinători de aur, iar Thailanda, Coreea de Sud, Kazahstan, Mexic şi Rusia şi-au sporit rezervele de aur în acest an.

"Băncile centrale din Europa nu îşi vor vinde aurul deoarece, deşi ar fi o modalitate pentru a strânge lichidităţi, cu siguranţă nu ar fi suficient pentru soluţionarea datoriilor lor", a declarat Duan Shihua, de la firma chineză de brokeraj Haitong Futures Co, adăugând: "În plus, niciuna din băncile centrale nu are încredere în monedele altor state".

Potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului, în 2010 băncile centrale au devenit cumpărători neţi de aur (o premieră în ultimii 20 de ani) adăugând 87 de tone la rezervele lor. În al doilea trimestru al acestui an, băncile centrale au adăugat 69,4 tone de aur la rezervele lor, ceea ce ridică achiziţiile derulate în primele şase luni din 2011 la 192,3 tone.

În luna august 2009, băncile centrale din Europa au convenit să limiteze vânzările de aur timp de cinci ani. Banca Centrală Europeană şi alte 18 bănci au convenit să limiteze vânzările combinate de aur la maxim 400 de tone pe an până în luna septembrie 2014. Potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului, băncile centrale din Germania, Italia, Franţa, Olanda şi BCE se numără printre primii 20 de deţinători de aur.

"Acordul băncilor centrale din Europa este cu atât mai important cu cât singura instituţie care a vândut aur a fost Fondul Monetar Internaţional", a declarat Peter Richardson. În perioada cuprinsă între luna octombrie 2009 şi luna decembrie 2010, FMI a vândut 403,3 tone de aur pentru a-şi consolida finanţele. Peste jumătate din aurul vândut de FMI a fost cumpărat de băncile centrale.

Duan Shihua, de la firma chineză de brokeraj Haitong Futures Co: "Niciuna din băncile centrale nu are încredere în monedele altor state".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb