Moscova acuză Ucraina că pune în pericol acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră

I.A.
Internaţional / 25 aprilie 2023

Moscova acuză Ucraina că pune în pericol acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră

Ministerul rus al Apărării a acuzat ieri Ucraina că încearcă să îi atace navele din Marea Neagră, ceea ce, potrivit acestuia, ameninţă perspectivele menţinerii acordului privind transportul exporturilor sale de cereale, potrivit news.ro.

Ministerul rus al Apărării a afirmat într-o declaraţie postată pe canalul său de Telegram: "Acţiunile teroriste ale regimului de la Kiev pun în pericol următoarea prelungire a acordului privind cerealele dincolo de 18 mai anul acesta".

Ministerul Apărării susţine că o analiză a traseului parcurs de dronele navale ucrainene, lansate la 23 martie şi 24 aprilie şi vizând baza de la Sevastopol a Flotei ruse de la Marea Neagră, a arătat că acestea au provenit din zona portului Odesa din Crimeea, care face parte din cele trei porturi ucrainene din care este permisă plecarea navelor cu cereale ucrainene pe coridoarele securizate din Marea Neagră.

Ministerul rus al Apărării a anunţat ieri că a respins o tentativă a forţelor ucrainene de a ataca baza de la Sevastopol a Flotei ruse de la Marea Neagră cu ajutorul a trei drone amfibie. Tentativa a avut loc în cursul nopţii de duminică spre luni, în jurul orei 3:30, ora Moscovei, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Konaşenkov a declarat: "Forţele de diversiune antisubmarin au distrus toate ambarcaţiunile fără echipaj ale inamicului în apropierea Golfului Sevastopol".

Anterior, guvernatorul din Sevastopol anunţase că Flota rusă a Mării Negre a respins în cursul nopţii un atac cu drone asupra portului Sevastopol din Crimeea.

Guvernatorul Mihail Razvojaev a scris pe aplicaţia de mesagerie Telegram: "Conform ultimelor informaţii: o dronă de suprafaţă a fost distrusă, a doua a explodat singură".

Ucraina nu anunţă şi nu revendică aproape niciodată atacurile cu dronă asupra obiectivelor ruse.

Rusia încearcă să profite de pârghia acordului pentru cerealele pe Marea Neagră

Rusia a ameninţat în repetate rânduri că va renunţa la participarea sa la acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, care urmează să expire la 18 mai, una dintre puţinele pârghii care i-au mai rămas pentru a negocia cu Occidentul.

Duminică, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev declarase că dacă G7, grupul celor mai puternice economii democratice, va trece la interzicerea de principiu a tuturor exporturilor de mărfuri către Rusia, Moscova va răspunde prin rezilierea acordului pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, ceea ce ar fi de natură să sporească şi mai mult presiunea asupra tranzitului acestora prin ţările vecine, inclusiv prin România.

Moscova a avut în repetate rânduri obiecţii faţă de termenii acordului pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră - singurul progres diplomatic semnificativ în cele 14 luni de conflict din Ucraina, obţinut prin medierea Turciei şi a ONU.

În condiţiile în care acordul se apropie de termenul la care ar urma să fie prelungit (18 mai), Moscova a ameninţat că va renunţa la iniţiativă, dacă Occidentul nu ridică anumite restricţii care să îi faciliteze exporturile de produse agricole şi îngrăşăminte. Aceste exporturi nu sunt interzise în sine, dar sancţiunile asupra sectorului bancar şi al asigurărilor, de pildă, sunt piedici pentru Rusia pentru a-şi obţine veniturile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb