Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului a fost respinsă de Parlament

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 12 iunie 2015

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului a fost respinsă de Parlament

Actualizare 14:28 Gorghiu: O moţiune de cenzură în toamnă împotriva Guvernului lipsit de legitimitate va avea succes

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat vineri că rezultatul înregistrat la moţiunea de cenzură înseamnă "lipsă de respect şi sfidare din partea lui Ponta şi a colegilor din PSD" faţă de românii din ţară şi străinătate şi a afirmat că PNL va mai avea un asemenea demers în toamnă, care, cu siguranţă, va avea succes.

"Este un rezultat care, din punctul nostru de vedere, înseamnă mult. Înseamnă lipsă de respect şi sfidare din partea lui Ponta şi a colegilor din PSD faţă de românii din ţară şi din străinătate care, din păcate, nu vor putea să-şi exercite dreptul de vot, aşa cum prevede Constituţia. (...) Nu este niciun fel de problemă, Ponta va pleca. Că nu a plecat astăzi, va pleca mâine, zilele următoare. Finalul carierei domniei sale este clar, este aşteptat şi vă mărturisesc că nu vom sta cu mâinile încrucişate chiar dacă astăzi nu a avut succes moţiunea noastră de cenzură, o moţiune de cenzură în toamnă împotriva Guvernului lipsit de legitimitate cu siguranţă va avea succes", a precizat Gorghiu.

Liderul PNL a adăugat că dezbaterea din Parlament, chiar dacă nu a avut ca finalitate "picarea Guvernului Ponta", a însemnat un semnal de alarmă "extrem de puternic".

"Veţi vedea că votul prin corespondenţă va deveni realitate. Va pica Ponta în foarte scurt timp, căci nu mai are altă variantă de alegere şi noi, cei din PNL, vom promova această lege, care le va oferi românilor posibilitatea să voteze de oriunde se află", a susţinut ea.

Cât priveşte depunerea unei noi moţiuni de cenzură, Gorghiu a spus că deocamdată nu s-a decis nimic.

"Nu am decis deocamdată nimic, eu şi domnul copreşedinte Vasile Blaga vom pune această temă în discuţia şedinţei de conducere, dar vă asigur că toamna va însemna o nouă moţiune de cenzură din partea PNL. Suntem partid de opoziţie şi opţiunea noastră categorică este aceea de a îndepărta un Guvern toxic pentru România. Nu am stabilit niciun fel de calendar deocamdată", a conchis copreşedintele liberal.

---

Actualizare 13:43 Ponta, după ce Blaga i-a cerut să demisioneze ca premierul Moldovei: "România nu are nevoie de criză"

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, i-a răspuns co-preşedintelui PNL Vasile Blaga, care l-a îndemnat să-şi dea demisia "ca premierul Moldovei", spunând că România nu are nevoie de o criză politică, precum cea din statul vecin.

"Sunt convins că nu vreţi acelaşi lucru pentru România. Cred că putem să ferim România de o furtună care nu are decât o singură origine: dorinţa şi foamea de putere a celor care au pierdut puterea prin votul oamenilor", a spus Ponta, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

---

Actualizare 13:01

Moţiunea de cenzură depusă de liberali împotriva Guvernului a fost respinsă de Parlament, cu numai 194 de oficiali care au votat favorabil, neîntrunindu-se astfel totalul necesar de 278 de voturi "pentru".

Împotriva moţiunii au fost înregistrate doar 13 voturi, iar 7 voturi au fost anulate, exprimându-şi votul, în total, 214 parlamentari.

---

Actualizare 12:19 Blaga lui Ponta: "Învăţaţi de la premierul Moldovei care şi-a dat demisia"

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat vineri că votul în favoarea moţiunii de cenzură este o soluţie de maximă urgenţă pentru interesul naţional al României şi i-a transmis premierului Victor Ponta să înveţe de la prim-ministrul Moldovei care a demisionat.

"Premierul Moldovei şi-a dat demisia declarând că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. România este astăzi o ţară aflată în plină criză, generată şi amplificată de premier, a cărui legitimitate este făcută praf în fiecare zi de către domnia sa. Guvernarea României este aflată în plină disoluţie. Dl prim-ministru sfidează pe toată lumea, propriii votanţi şi susţinătorii PSD, şi refuză să facă un gest normal în orice ţară democratică - să îşi dea demisia", a spus liderul PNL.

El a susţinut că Ponta şi ministrul Justiţiei "recurg la ameninţări faţă de cetăţenii care doresc să protesteze". Blaga a amintit că liberalii au renunţat la lanţul uman din jurul Parlamentului.

"Dl Ponta arată ca un politician disperat, a cărui grijă este una singură - să îşi păstreze puterea, are un singur gând, indiferent care sunt costurile, să rămână agăţat de scaunul de la Palatul Victoria", a adăugat Blaga.

Copreşedintele PNL a declarat că premierul a blocat dreptul la vot românilor din diaspora la prezidenţiale.

El a susţinut că situaţia din prezent este tulbure, cu efecte devastatoare pentru credibilitatea ţării.

"Am ajuns în situaţia aberantă în care premierul Victor Ponta, care spunea că dreptul la vot este o lozincă, să invoce votul românilor să rămână la putere. Ar fi fost bine pentru ţară ca această moţiune să nu mai aibă sens şi dl Ponta să îşi fi dat demisia, dar nu a făcut-o. Demisia dintr-o funcţie publică atunci când faci rău ţării este un gest care arată responsabilitate şi un caracter puternic şi am văzut ieri o astfel de situaţie în Guvernul domniei sale, numai că pentru dl Ponta binele României nu este o unitate de măsură, îl interesează fiecare zi în care mai rămâne în funcţia de prim-ministru la Palatul Victoria. În asemenea condiţii votul în favoarea moţiunii de cenzură devine o soluţie de maximă urgenţă, o soluţie în favoarea interesului naţional al României. Învăţaţi de la premierul Moldovei, dle prim-ministru", a declarat Vasile Blaga.

---

Actualizare 12:13 Ponta: "Eu nu o să votez cu PNL să dau jos Guvernul PSD, doar nu sunt prostănac"

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, le-a transmis parlamentarilor social-democraţi că, după ce nu va mai fi preşedintele partidului, nu va vota cu PNL pentru a schimba un Guvern PSD, adăugând că "doar nu sunt prostănac".

"Cu o singură excepţie, v-aţi ales lideri cu care vă puteţi mândri. Vreau să vă asigur că atunci când nu voi mai fi preşedintele PSD - c nu voi mai fi la un moment dat, toate funcţiile sunt trecătoare - în niciun caz nu o să votez cu PNL să dau jos Guvernul PSD, că doar nu sunt prostănac", a spus Ponta parlamentarilor social-democraţi, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

Declaraţia a fost susţinută după ce Mircea Geoană, fostul lider PSD, s-a adresat Parlamentului şi a criticat actualul Guvern, el anunând anterior că va vota moţiunea de cenzură împotriva Executivului.

---

Actualizare 11:47 Alina Gorghiu: "A fost o greşeală a PNL când l-am votat pe acest premier"

Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declaraz că cere scuze pentru votul partidului,precizând că a fost o greşeală a PNL când l-a votat pe acest premier.

Alina Gorghiu a lansat un apel la parlamentarii PSD folosind un citat din Victor Ponta (versiunea 2012): "Mă adresez parlamentarilor majorităţii: fac un apel să se comporte ca nişte oameni responsabili, nu ca nişte oi închise într-un staul". "Domnilor din PSD, ştiu că nu-l mai vreţi pe Victor Ponta preşedinte al partidului. Azi puteţi pierde guvernarea, dar puteţi recâştiga respectul. Nu fiţi spectatori, fiţi parlamentari. Nu fiţi siamezii lui Victor Ponta", a mai spus Gorghiu.

---

Actualizare 11:30 Ponta către opoziţie: "Va veni timpul când veţi vedea că e gravă schimbarea guvernului de procuror"

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, le-a transmis parlamentarilor din opoziţie că nu îi acuză că aşteaptă ca Guvernul să fie schimbat prin acţiunea unui procuror, dar i-a atenţionat că "va veni timpul" când vor înţelege că acest lucru ar fi foarte grav şi un prost precedent pentru democraţie.

"Nu acuz opoziţia de faptul că, nefiind în stare să dea jos Guvernul, aşteaptă ca o altă putere a statului sau un procuror să o facă în locul său. Vreau doar să vă spun un lucru şi mi-e teamă că o să mă citaţi în viitor: dacă dumneavoastră credeţi că este un bun precedent pentru democraţia din România ca un guvern să nu se schimbe în Parlament sau prin alegeri, ci să se schimbe prin voinţa unui procuror cred că este foarte grav, cred că e o mare greşeală şi cred că vă va veni timpul când vă veţi da seama de acest lucru", a spus Ponta parlamentarilor opoziţiei, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

Legat strict de textul moţiunii, premierul a arătat că acesta nu se referă la activitatea Guvernului, ci a Parlamentului, care, prin legi care urmează să fie adoptate, va reglementa dreptul la vot în viitor şi va asigura condiţii exercitării fără probleme a acestui drept.

El a amintit totodată că problema alegerilor locale, invocată în moţiune, a fost reglementată recent de către parlamentari prin adoptarea Legii 115/2015, care a abrogat vechea Lege 67/2004.

"Sper că nu cereţi organizarea de alegeri pe vechea lege", a spus Ponta opoziţiei.

Şeful Guvernului a apreciat totodată că, în prezent, nu există o alternativă la actualul Cabinet, iar votul care urmează să fie exprimat la moţiunea de cenzură va arăta că nu există nici o altă majoritate.

El a amintit şi de situaţia de la alegerile prezidenţiale din 2009, câştigate de Traian Băsescu, când şi PNL a acuzat votul din diaspora, arătând însă că "liberalii de schimbă în fiecare zi între ei".

---

Actualizare 11:23 Antonescu: "Neorganizarea alegerilor parţiale, un motiv suficient pentru a cădea Guvernul"

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, vineri, la Parlament, unde se dezbate moţiunea de cenzură, că va vota "pentru", el arătând că este un motiv suficient pentru căderea Guvernului neorganizarea alegerilor parţiale în circumscripţii din România, aşa cum obligă legea.

"Votez pentru moţiune", a declarat presei senatorul PNL, care a opinat că Guvernul "trebuie să cadă".

El a arătat că este "un motiv suficient" pentru a cădea Guvernul faptul că acesta, obligat de lege într-un termen clar să organizeze alegeri în circumscripţii din România, nu a făcut acest lucru.

---

Actualizare 10:58 Proteste organizate de liberali în mai multe oraşe, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură

Mitinguri pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Ponta vor avea loc, vineri, în mai multe oraşe din ţară, unde liberalii au anunţat că vor fi pichetate sediile prefecturilor.

Deputatul PNL Cezar Preda a declarat, vineri dimineaţă, potrivit surselor din presă, că în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură sunt programate acţiuni de protest în toate municipiile reşedinţă de judeţ, în majoritatea oraşelor, acestea fiind programate să înceapă la ora 11.00.

---

Actualizare În plen sunt prezenţi 364 de parlamentari din 554

La şedinţa de plen care va dezbate moţiunea de cenzură de astăzi sunt prezenţi 364 de parlamentari din 554, lipsind 190 de oficiali.

---

Actualizare 10:17 Ponta: "Sigur că am emoţii, e moţiune de cenzură"

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că are emoţii în această zi în care la Parlament se dezbate o moţiune de cenzură a Opoziţiei împotriva guvernului pe care îl conduce.

"Sigur că am emoţii. E moţiune de cenzură", a declarat Ponta, la Palatul Parlamentului. El urmează să participe, în plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, la dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!".

La rândul său, vicepremierul Gabriel Oprea, prezent şi el la Parlament, a reiterat că moţiunea de cenzură nu are şanse să treacă.

---

Actualizare 09:22

Liberalii nu au strâns destule voturi pentru moţiunea de cenzură, susţin surse din partid, care ne-au spus că PNL a reuşit să strângă în total doar 230 de voturi în favoarea moţiunii de cenzură, iar numărul total de voturi necesar pentru aprobare este de 278.

Parlamentarii Puterii (PSD, UNPR, PC-PLR) au anunţat că se vor abţine de la vot, iar analiştii pe care i-am consultat susţin că moţiunea nu poate dărâma Guvernul decât cu un vot pozitiv din partea UNPR.

(Elena Deacu)

---

Moţiunea de cenzură care va fi dezbătută astăzi în Parlament are şanse minime de reuşită, conform preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor. Acesta susţine că aritmetica simplă se opune speranţelor deşarte. În plus din declaraţiile sale reiese că nu toţi membrii partidului pe care îl conduce vor vota în favoarea acestei moţiuni. Într-o declaraţie acordată postului de radio RFI, a admis că vor fi şi abţineri, precizând totuşi că niciun coleg nu va vota împotrivă: "Nu vom vota împotriva moţiunii de cenzură, ăsta este lucrul cel mai important. Probabil că unii vor vota moţiunea, alţii se vor abţine, aici rămâne la latitudinea fiecărui membru din grupurile noastre. Dacă am fi avut împreună cu PNL-ul acele voturi prin care se poate schimba Guvernul, atunci nu am fi ezitat nici un moment să mergem şi în situaţia în care nu suntem de acord cu anumite subiecte din moţiunea de cenzură, spre un vot negativ şi spre o altă majoritate. Dar, din păcate, lipsesc peste 58 de voturi pentru a schimba în acest moment Executivul". Întrebat dacă voturile lipsă ar putea veni de la unii parlamentari ai Puterii, liderul Uniunii a declarat: "Exclus! Eu îi cunosc pe colegii mei, ei vor gestiona această situaţie, aşa cum am gestionat şi noi când eram la guvernare, noi am inventat o modalitate de a gestiona astfel de situaţii, ei au preluat. Care era modalitatea: nu participam la vot. Asta era în perioada Guvernului Boc. Asiguram cvorumul şi nu participam la vot. Asta a fost invenţia coaliţiei de atunci".

Liderul UDMR s-a referit şi la recentele discuţii legate de oportunitatea unei demisii a premierului Victor Ponta: "Dincolo de prezumţia de nevinovăţie, care trebuie să funcţioneze şi în cazul premierului, şi în cazul unui simplu cetăţean, totuşi aici există o responsabilitate în plus, pentru că atât premierul, cât şi Executivul vor intra într-o situaţie imposibilă din punct de vedere politic, din punct de vedere al relaţiilor politice internaţionale şi în relaţiile cu finanţatorii externi. Eu cred că cea mai mare problemă din acest punct de vedere care se conturează pentru România este o izolare treptată, o izolare extrem de diplomatică (...). De aceea spuneam eu că o soluţie ar fi fost renunţarea la funcţia de premier şi, bineînţeles, dacă există o majoritate, majoritatea există, atunci coaliţia putea să meargă mai departe".

De altfel, după votul în care deputaţii au respins cererea DNA de a permite urmărirea penală a premierului, lucrurile au devenit clare în ceea ce priveşte majoritatea parlamentară actuală, una în continuare foarte solidă, care anulează orice şansă de reuşită a unei moţiuni a opoziţiei.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Să așteptăm terminarea procedurilor. Cu clasa politică nu știi niciodată.

    1. S-a dus vremea "Surprize, Surprize" in politica este vremea - Stupide, Stupide..... 

    Panarama politica a epocii Basescu se intoarce. Eu vreau liniste, nu ma intereseaza politica vreau sa vad un guvern care conduce linistit 4 ani si vreau ca DNA sa se ocupe de guvernarea precedenta, care si-a incheiat mandatul ceea ce vad ca nu se intampla. In rest, intre PSD si PNL nu exista nici un fel de diferente, toti sunt o adunatura de hoti , curve, canalii, parveniti, inculti etc. asa ca nu vad de ce m-ar avantaja de exemplu schimbarea lui Ponta cu Predoiu sau a lui Predoiu cu Ponta. Vreau in schimb sa nu mi se traga din doua in doua zile semnale de alarma legate de "finantatorii straini" pe care deasemenea nu dau 2 bani.

    Priministru aista a vostru di se nu fase ca al nostru? parca tot cu furtu/copy pasti, se ocupa?! 

     

    *** 

    Premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, a demisionat  

    * ACTUALIZARE 11:22 

    Chiril Gaburici şi-a dat demisia din funcţia de prim-ministru, anunţul fiind făcut acum câteva minute în timpul unei conferinţe de presă, scrie protv.md. 

    * Chiril Gaburici a fost audiat în dosarul legat de diplomele sale de studii

     

    1. Va ajunge în închisoare pentru fals de documente oficiale iar după aceea trebuie să meargă să își dea Bac-ul din nou (pe care nu l-a terminat). Situațiile nu sunt deloc similare.

      Puisor de Ilici,

      Fa ca Gaburici.... 

    "Eu nu o să votez cu PNL să dau jos Guvernul PSD, doar nu sunt prostănac" 

    Esti din aceeasi clasa cu prostanacul. 

    1. va veni si timpul când cei ce au initiat aceasta actiune prost pregatita si confuza,o sa incaseze multe boate ls sertata.

    " sa dea primul cu piatra cel ce este fara de pacat"-zice Biblia.__Cine statea alaturi de Basescu atunci cand se taiau salarii si pensii, se dadeau oamenii afara de la serviciu si se inchideau Spitale si Scoli?--Ia zi Blaga de ce nu le ziceai "treimii Spurcate"-Blonda, Chiorul si Piticul--"Opriti-va , nu e bine ce faceti"!--si de ce nu mai sustine PNL Cota Regresiva de impozitare _aia cu 16, 12,8%.--Eu la europerlamentare am votat cu PNL si nu cu PDL , eu am votat la prezidentiale cu Iohannis si nu cu fostul PDL.__De ce sa cada Guvernul dupa ce s-a redus TVA la ALIMENTE?.---Eu vreau sa spuneti foarte clar cu ce proiecte economice in favoarea celor cu Venituri Modeste -si de la stat si de la privat-veniti dumneavoastra ca partid.--->Daca vreti la putere trebuie sa aveti niste proiecte clare, ca sa nu se mai repete episodul cu BOC "cel NEPOPULIST" care spunea:"Trebuie sa distrugem Statul Social, asistential si sa creiem statul MINIMAL"---adica un stat PITIC si prost condus dupa chipul si asemanrea lui.---->Vedeti ca umbra lui ZEUS=Basescu va mai BANTUIE inca. Multi dintre voi ati fost oameniii lui de incredere.-->Vreau sa vad proiecte economice clare si planuri puse la punct nu vorbe ,ca DE VORBE VOI TOTI POLITICIENII sunteti FOATE BUNI!!!

    1. Opun și eu o părere sinceră. Le-a dat o lecție Crin Antonescu celor de la PDL cu manevrele lor făcute cu DNA-ului. Iată declarația lui, singura care a contat în mocirla de acolo.

       

      "Orice motiune are o sansa, despre aritmetica au vorbit altii. Chiar daca trece, chiar daca nu, o motiune isi are rostul. Genereaza o dezbatere, verifica Opozitia. Votez pentru motiune deoarece acest guvern, oricum i-am discuta prestatia, trebuie sa cada nu atat pentru ca nu avem inca o lege a votului pentru diaspora, asta nu e in primul rand vina Guvernului, dar faptul ca Guvernul, obligat de lege intr-un termen clar sa organzieze alegeri in circumscriptii si colegii, refuza, e un motiv pentru a cadea."

    .... hoti , curve, canalii, parveniti, inculti ....... 

    Ati uitat golanii; domnilor, ma suparati! 

    Va rog, eu nu le am cu gramatica, nu inteleg sensul; eu le am cu sexul: Care este diferenta intre mine si curva politica Rus?.

    Ce daca eu sunt pe centura si el pe autostrada? care autostrada, ca am auzit ca a facut numa planuri nu si ceva concret, asa ca mine. 

    Motiunea de cenzura vs Lovitura sub centura 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb