Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Cîţu va fi depusă când social-democraţii vor fi siguri că ea va întruni cele 234 de voturi necesare pentru demiterea Executivului, au decis, ieri, la Neptun, cu unanimitate de voturi, liderii PSD în cadrul şedinţei Consiliului Politic Naţional.
"Domnul prim-ministru Cîţu ar fi trebuit să fie plecat de cel puţin o săptămână din fruntea guvernului ori prin demisie (...), ori prin demitere (...) de către cel care l-a susţinut în funcţia respectivă şi care şi-a dorit o guvernare a coaliţiei pierzătorilor, domnul Klaus Iohannis. Motivele principale pentru demiterea guvernului sunt explozia preţurilor, gestionarea dezastruoasă a campaniei de vaccinare - valul 4 al pandemiei ne-a prins iarăşi nepregătiţi - şi faptul că avem un prim-ministru penal, condamnat şi ţepar dovedit în urma documentelor pe care le-am citit şi văzut cu toţii. S-a ajuns mult prea departe. Au îngheţat toate veniturile românilor din zona privată şi publică - salariile, pensiile, alocaţiile - şi avem cea mai mare explozie de preţuri din ultimii 30 de ani, total necontrolată şi fără soluţii din partea actualului guvern. (...) Am avut o discuţie aplicată cu economiştii şi specialiştii din interiorul PSD care mi-au prezentat întreg tabloul economico-financiar din România şi m-am speriat de ce va urma în lunile de iarnă şi în martie 2022 când vom deconta scumpirile care se vor ţine lanţ şi presiunea din luna decembrie pe rata de schimb", a declarat, după şedinţă, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, care a menţionat că în acest moment opoziţia politică deţine 204 voturi din cele 234 necesare demiterii Executivului.
Liderul social democrat a precizat că înlocuirea guvernului este necesară în condiţiile în care 72% dintre români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită din punct de vedere economic. Marcel Ciolacu a spus că, dacă moţiunea de cenzură va trece de Parlament, PSD va propune ca viitorul premier să fie deputatul Alexandru Rafila.
Preşedintele PSD a oferit detalii şi cu privire la iniţiativele legislative pe care senatorii şi deputaţii social-democraţi le vor susţine în sesiunea parlamentară ce va începe în următoarele zile. Astfel, aleşii PSD vor depune mai multe amendamente la legea consumatorului vulnerabil în domeniul energiei.
"În ultimele zile în spaţiul public s-a discutat mai mult despre facturile personale, de acasă, dar scumpirea energiei şi gazelor afectează şi agenţii economici din ţara noastră. Scumpirea energiei înseamnă importuri mai mari, creşterea deficitului comercial - care şi aşa până acum este cu 20% mai mare comparativ cu anul trecut - şi o presiune sporită pe euro şi pe rata de schimb", a precizat Marcel Ciolacu, care a menţionat că toată această stare de lucruri va duce la creşterea şomajului şi la probleme pentru investitorii şi capitalul românesc.
De aceea, social-democraţii propun un program de sprijin a antreprenorilor din ţara noastră şi un program strategic de stimulare a procesării în agricultură, pentru ca pe masa românilor să ajungă produse fabricate în ţara noastră.
Preşedintele PSD a mai spus că o prioritate legislativă zero la Senat, în calitate de cameră decizională, este legea "Fără penali în funcţiile publice", proiect de act normativ iniţiat de USRPLUS şi care a trecut de Camera Deputaţilor. Marcel Ciolacu a susţinut că, după votarea acestei legi şi după promulgarea ei, premierul Cîţu trebuie să organizeze referendumul în urma căruia este sigur că peste 90% dintre cetăţenii cu drept de vot se vor opune ca în funcţiile publice să ajungă politicieni cu probleme penale. Anunţul făcut de şeful PSD a venit în ziua în care colegul său de partid, senatorul Florian Bodog a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu săvârşit în vremea când deţinea funcţia de ministru al Sănătăţii.