ZIARUL BURSA

31 august 2021
Ediţia din 20.12.2024
Grafică de MAKE

SONDAJ CNBC: Unul din zece americani investeşte în criptomonede

A.V.Bănci-Asigurări / 31 august 2021

Monedele digitale, preferate pentru uşurinţa tranzacţionării Criptomonedele, aflate pe locul al patrulea în preferinţele de investiţii, după imobiliare, acţiuni, fonduri mutuale şi obligaţiuni 

Tot mai mulţi investitori fac plasamente în criptomonede, activele digitale fiind preferate pentru că sunt tranzacţionate uşor, potrivit sondajului CNBC/Momentive Invest in You. Sursa arată că mai bine de 10% dintre cei chestionaţi investesc în monede digitale, aceste active plasându-se pe locul al patrulea în preferinţele lor, după imobiliare, acţiuni, fonduri mutuale şi obligaţiuni.

Sursa mai notează că aproximativ 65% dintre investitorii în criptomonede au trecut către această clasă de active în ultimul an. În acelaşi interval de timp, preţurile unora dintre criptomonedele de top au fost volatile. Bitcoin, spre exemplu, a atins un maxim istoric de peste 63.000 de dolari în aprilie, dar a scăzut ulterior, după care, recent, a urcat la aproape 50.000 de dolari.

Piaţa de falsuri

Cătălin AvramescuEditorial / 31 august 2021

Cătălin Avramescu

Singurul lucru care mă miră este de ce a durat atât. Să recapitulăm. Prin Decembrie, anul trecut, începea circul. Adică ceea ce autorităţile din România au numit, pompos, "campania de vaccinare". Trec acum peste laudele tip Nicolae Ceauşescu pe care şi le aduceau guvernanţii unul altuia. Rezultatul îl vedem. Cea mai scăzută rată de vaccinare din Uniunea Europeană, după Bulgaria.

Acum s-a aflat că cifrele, chiar şi acestea jalnice, erau măsluite. Pe Internet se vindeau, ca la piaţă, certificate de vaccinare. Valide. Mecanismul arăta aşa. Omul se prezenta la cabinet, era introdus în sistem, care genera un cod QR corect pe un certificat de vaccinare. Doar că omul nu se mai vaccina. Doza era, probabil, aruncată la canal.

Gunoaie şi iarbă necosită, după prima zi de curăţenie în Cişmigiu

Gunoaie şi iarbă necosită, după prima zi de curăţenie în Cişmigiu

Sabin S. BrandiburuMiscellanea / 31 august 2021

Crengi rupte din copaci şi căzute pe spaţiile verzi, ambalaje goale şi alte gunoaie aduse de vânt sau aruncate de trecători, atât pe iarbă, cât şi în lac, pe suprafaţa căruia plutesc gunoaie şi resturi menajere, dar şi frunze, alge şi crengi. Este drept că cei dornici să se plimbe cu hidrobicicletele şi bărcuţele nu se lasă intimidaţi de aceste lucruri, deja gunoaiele din lacurile situate în parcurile din Bucureşti nu mai miră pe nimeni. În anumite zone ale parcului, iarba a crescut haotic, acoperind băncuţele vechi. Un exemplu de acest gen este cel din Rotonda Scriitorilor, unde câteva dintre băncuţele aşezate în dreptul busturilor cu scriitori români sunt acoperite cu iarbă şi nu se poate sta pe ele.

Aceasta este imaginea de ansamblu a parcului Cişmigiu, ieri, în jurul orei 15.00.

Achiziţie suspectă la ARR

ACEEAŞI MĂRIE, CU ALTĂ PĂLĂRIE Achiziţie suspectă la ARR

George MarinescuAnticorupţie / 31 august 2021

Achiziţie suspectă la Autoritatea Rutieră Română (ARR), instituţie publică ce a cumpărat recent o autoutilitară, pentru care, în anunţul de participare simplificat SCN1090248 din 30 iulie 2021, estima un preţ de 143823,53 lei, adică un pic peste 29.000 euro. Surse din cadrul ARR au declarat pentru ziarul BURSA că la procedura simplificată s-au înscris două firme: Nurvil SRL şi Autovil Trading SRL, ambele din Râmnicu-Vâlcea. Numai că, a doua societatea face parte din prima.

Conform informaţiilor oferite de site-ul gazetavâlceană.ro într-un articol publicat în 21 aprilie 2021, "compania Autovil este parte a Grupului Nurvil", situaţie juridică păstrată şi în prezent, potrivit surselor citate.

O iarnă grea va pune bomboane pe coliva economiei

OPINII O iarnă grea va pune bomboane pe coliva economiei

Cristian DogaruMacroeconomie / 31 august 2021

În condiţiile în care preţul gazelor a crescut de peste două ori faţă de anul trecut (de la 18 euro/MWh în primul trimestru din acest an, preţul gazelor la bursa din Viena, luat ca reper şi pentru valorile la care se tranzacţionează gazul pe plan intern, a sărit de 45 euro pentru ultimul trimestru), şocul pe care cei care se încălzesc cu centrale pe gaz îl vor simţi la începutul anului viitor va fi maxim. Rămâne de văzut cum se vor descurca cei care stau la bloc şi au încă gigacaloria subvenţionată, dar evoluţiile din ultima vreme din piaţa energiei lasă loc pentru eliminarea sau reducerea drastică a subvenţiilor şi în acest caz (Bucureştiul are printre cele mai mari subvenţii din ţară la încălzire).

Cristian Ghinea

SUPLIMENT FONDURI EUROPENE "Din PNRR pot fi alocate fie instrumente financiare, fie granturi pentru domenii ca digitalizarea, tranziţia verde sau retehnologizarea"

Fonduri Europene / 31 august 2021

(Interviu cu Cristian Ghinea, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene)  

Supracontractare de 143% pentru finanţarea alocată în perioada 2014-2020 România - stat pilot privind costurile necesare introducerii reţelei de gaz cu hidrogen la 70.000 de gospodării 500 milioane euro - pentru digitalizarea IMM-urilor "FNGCIMM nu a făcut intervenţie de equity şi garanţie de portofoliu ca să fie prins în PNRR" "Nu vom mai face programe pentru cei care sunt pregătiţi să fie sugative la stat"

PNRR - axat pe rezilienţă şi mai puţin pe redresare

SUPLIMENT FONDURI EUROPENE PNRR - axat pe rezilienţă şi mai puţin pe redresare

Fonduri Europene / 31 august 2021

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este un program foarte important pentru România, din banii alocaţi urmând a fi finanţate cu sume mari trei sectoare importante - Transporturi ( 7,6 miliarde euro), Educaţia (3,6 miliarde de euro) şi Sănătatea (2,45 miliarde de euro), restul sumelor urmând a fi alocate pentru digitalizare, tranziţie verde, acţiuni climatice, turism şi cultură, administraţiile publice locale precum şi pentru un pachet consistent de reforme.

Florin Jianu

SUPLIMENT FONDURI EUROPENE "Nevoia de finanţare a IMM-urilor - 5 miliarde euro, în perioada 2021-2027"

Fonduri Europene / 31 august 2021

(Interviu cu Florin Jianu, Preşedintele CNIPMMR)  

60.000 de companii au implementat, în perioada 2007-2020, proiecte cu fonduri europene "Granturile din PNRR sunt date în sectorul public, care nu a performat niciodată, în timp ce împrumuturile sunt date mediului privat, care este pus să suporte povara acestui plan" PNRR - discutat în septembrie de reprezentanţii mediului de afaceri cu cei ai Comisiei care se ocupă de planul trimis de autorităţile de la Bucureşti

Reporter: Sunt fondurile europene, la ora actuală, un mijloc pentru ca IMM-urile să se dezvolte sau vorbim despre ceva la care IMM-urile au din ce în ce mai greu acces?

Miruna Popa şi Ionuţ Bindea

SUPLIMENT FONDURI EUROPENE "Frigotehnica, investiţia ROCA Investments, va deveni un centru de excelenţă în frig în Europa Centrală şi de Est"

Fonduri Europene / 31 august 2021

(Interviu cu Miruna Popa, unul dintre cei mai tineri membri ai echipei ROCA Investments şi Ionuţ Bindea, Investment Manager şi Membru Board ROCA) 

Reporter: De curând aţi finalizat primul exit al unei companii din portofoliul dumneavoastră. Este vorba despre Frigotehnica. Ce înseamnă pentru ROCA Investments acest prim exit şi câte etape aţi parcurs de-a lungul acestuia?

Mihai-Liviu Moraru

SUPLIMENT FONDURI EUROPENE "Alocare de numai 50 milioane euro pentru start-up-urile din mediul rural"

Fonduri Europene / 31 august 2021

(Interviu cu Mihai-Liviu Moraru, Directorul General al AFIR) 

Submăsura 6.2 - Înfiinţare activităţi neagricole în mediul rural -, subfinanţată în următorii doi ani Prin măsurile forfetare, cele mai aşteptate de antreprenori, beneficiarii primesc 75% din valoarea contractată, imediat după semnarea contractului de finanţare Procedură de finanţare digitalizată în totalitate în cadrul AFIR

Reporter: Care este situaţia finanţărilor pe care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) le-a făcut în acest an?

Raluca Andreica, directorul general al Patria Credit IFN: "2020 a fost un an bun deopotrivă pentru legumicultură şi pentru finanţarea producătorilor locali. Legumicultorii au dus-o, paradoxal, mai bine ca urmare a pandemiei, deoarece au avut piaţă de desfacere pe fondul reducerii consumului din importuri. Iar noi am înregistrat creşteri de portofoliu şi de vânzări (de la un portofoliu de 16,6 milioane de euro la sfârşitul lui 2019 la 21,2 milioane de euro la sfârşitul anului 2020). Conform rezultatelor preliminare, în curs de auditare, profitul net a crescut cu 33% faţă de anul anterior, de la 841.000 de euro la 1,12 milioane de euro. Iar numărul creditelor pentru care s-au depus cereri de amânare la plata ratelor în baza OUG 37 a fost foarte mic: am înregistrat doar 74 de credite cu rate amânate şi doar 15 restante".

SUPLIMENT FONDURI EUROPENE / RALUCA ANDREICA, DIRECTORUL GENERAL AL PATRIA CREDIT: "Peste un milion de producători agricoli mici şi foarte mici au nevoie de microfinanţare"

Fonduri Europene / 31 august 2021

"Mall ţărănesc" - o variantă viabilă pentru micii producători 

Peste un milion de producători agricoli mici şi foarte mici au nevoie de microfinanţare ca să se dezvolte, subliniază Raluca Andreica, Directorul General al Patria Credit. Conform acesteia, la nivel guvernamental nu există o politică viabilă, orientată spre dezvoltare şi investiţii, pentru sectorul agricol de dimensiuni mici şi medii. Principalele con­strângeri care limitează dezvoltarea rurală includ accesul redus la finanţare, fragmentarea terenurilor, îmbă­trânirea populaţiei, lipsa tehnologiei şi a competenţelor, explică domnia sa.

Alexandru Potor

SUPLIMENT FONDURI EUROPENE "Resursele dedicate start-upurilor din mediul rural ar trebui să fie direcţionate prin intermediul strategiilor de dezvoltare locală"

Fonduri Europene / 31 august 2021

(Interviu cu Alexandru Potor, Preşedintele Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală din România - FNGAL) 

247 milioane euro - absorbiţi până acum în cele 8740 de proiecte derulate de grupurile de acţiune locală Finanţare de 5 milioane euro pentru sprijinirea elaborării strategiilor de dezvoltare locală FNGAL a solicitat 400 milioane euro din PNRR, MIPE i-a aprobat zero euro

Reporter: Care este situaţia privind proiectele gestionate de Federaţia Naţională a Grupurilor de Acţiune Locală (FNGAL) pentru perioada 2014-2020?

SUPLIMENT FONDURI EUROPENE 8,98 milioane euro pentru integrarea tinerilor pe piaţa muncii

Fonduri Europene / 31 august 2021

Agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă (AJOFM) din Iaşi, Hunedoara şi Bacău vor susţine peste 2500 de tineri cu vârste între 16 şi 29 de ani, care nu au reuşit să se integreze pe piaţa muncii din diverse motive (lipsa oportunităţilor de ocupare, lipsa competenţelor cerute etc.) şi care nu sunt cuprinşi în programe de educaţie sau formare, să intre pe piaţa muncii.

Creative Start - un proiect pentru dezvoltarea industriilor creative în regiunea Nord-Vest

SUPLIMENT FONDURI EUROPENE Creative Start - un proiect pentru dezvoltarea industriilor creative în regiunea Nord-Vest

Fonduri Europene / 31 august 2021

74 de start-up-uri au fost înfiinţate în domeniul industriilor creative, au fost create 164 noi locuri de muncă şi s-au pus bazele unui hub al cărui principal obiectiv îl reprezintă sprijinirea persoanelor care doresc să demareze o activitate pe cont propriu, prin proiectul Creative Start derulat din fonduri europene - pe Programul Operaţional Capital Uman - de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România în parteneriat cu Blocul Naţional Sindical.

SUPLIMENT FONDURI EUROPENE Proiectul #Antreprenorium, la final

Fonduri Europene / 31 august 2021

53 de firme cu 144 locuri de munca, ocupate de persoane cu domiciliul în regiunea Sud Muntenia au fost înfiinţate prin intermediul proiectului #Antreprenorium, anunţă Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii la finalizarea programului realizat de Asociaţia "Centrul de Consultanţă si Management al Proiectelor" EUROPROJECT în parteneriat cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.

SUPLIMENT FONDURI EUROPENE AFIR: 80% - rata absorbţiei pentru perioada 2014-2020

Fonduri Europene / 31 august 2021

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a efectuat pe primele şapte luni ale anului 2021 plăţi în valoare de 7,56 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie a fondurilor europene de 80%, conform situaţiei postată pe site-ul instituţiei publice. Menţionăm că valoarea plăţilor efectuate în conturilor beneficiarilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) este aferentă atât proiectelor de investiţii, cât şi plăţilor directe pentru agromediu şi climă.

Curs indecis pe bursele europene

BURSELE LUMII Curs indecis pe bursele europene

A.V.Internaţional / 31 august 2021

Pieţele din Europa au avut o evoluţie nesemnificativă ieri, după ce Comisia Europeană a anunţat că încrederea oamenilor de afaceri şi a gospodăriilor din zona euro a scăzut uşor în august, după ce a atins un nivel record în iulie.

Deutsche Börse

- Acţiunile companiei aeriene germane Deutsche Lufthansa AG au coborât cu 1,1%, la 8,65 euro la ora locală 16.26. Operatorul de transport intenţionează să recupereze călătoriile în interes de afaceri prin creşterea numărului de zboruri şi îmbunătăţirea serviciilor de catering, a afirmat Christina Foerster, membru al board-ului Lufthansa. În prezent compania transportă aproximativ 50% din pasagerii care zburau înaintea crizei provocate de pandemia de Covid-19 şi operează 88% din destinaţiile de dinaintea pandemiei.

- Titlurile lanţului de retail Metro AG au pierdut 0,5%, atingând 11,34 euro la ora 16.27, pe fondul scăderii încrederii consumatorilor din zona euro în economia regiunii.

- Indicele DAX a crescut cu 0,2%, la 15.879,07 puncte la ora 16.30.

BET continuă secvenţa cu noi maxime istorice

BVB BET continuă secvenţa cu noi maxime istorice

M.G.Piaţa de Capital / 31 august 2021

BET urcă la 12.463,67 de puncte 

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au continuat ieri raliul din acest an, iar BET (+0,60%) a închis prima şedinţă de tranzacţionare la un nou maxim istoric, de 12.463,67 puncte, evoluţie în convergenţă cu cele din pieţele externe.

Valoarea tranzacţionată a continuat să se situeze însă sub media acestui an, rulajul fiind de 43,35 milioane de lei, din care piaţa principală a BVB a avut un aport de 37,16 milioane de lei. Piaţa produselor structurate a dat şi ea 2,42 milioane de lei la rulajul zilei de ieri.

CFR Infrastructură efectuează închideri de linii, în detrimentul transportului feroviar de marfă

OPERATORII PRIVAŢI ACUZĂ: CFR Infrastructură efectuează închideri de linii, în detrimentul transportului feroviar de marfă

George MarinescuMacroeconomie / 31 august 2021

Operatorii privaţi de transport feroviar din ţara noastră sunt nemulţumiţi de starea infrastructurii feroviare şi de faptul că închiderea circulaţiei pe anumite tronsoane, pentru modernizarea căii de rulare, se face fără consultarea lor, ceea ce duce la întârzieri mari în transportul de marfă, se arată într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Cătălin Drulă de Organizaţia Patronală a Societăţilor Feroviare Private din România (OPSFRR), care numără 14 membri, ce deţin în prezent peste 70% din piaţa internă a transportului feroviar de marfă.

Carbochim - venituri în creştere cu 9,6%

DUPĂ PRIMELE ŞASE LUNI ALE ANULUI Carbochim - venituri în creştere cu 9,6%

M.G.Piaţa de Capital / 31 august 2021

Profit de 1,04 milioane lei pentru companie 

Carbochim Cluj (CBC) a obţinut, după primele şase luni ale anului curent, venituri totale de 17,15 milioane de lei, în creştere cu 9,6% faţă de cele aferente primului semestru din 2020, în timp ce profitul net a urcat la 1,04 milioane de lei, de la 0,69 milioane la finele primelor şase luni din anul anterior, se arată în raportul producătorului de materiale abrazive remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cheltuielile totale s-au ridicat la aproape 15,95 milioane de lei, în creştere cu 7,5% faţă de cele din primele şase luni ale lui 2020, cele mai importante fiind cele cu materiile prime, mărfurile şi consumabilele, ce au urcat cu 14,8%, la circa 5,28 milioane de lei, şi cele cu beneficiile angajaţilor, care au fost de 7,64 milioane de lei, în creştere cu 9,5%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Florian Bodog, fostul ministru social-democrat al Sănătăţii, trimis în judecată de DNA

Florian Bodog, fostul ministru social-democrat al Sănătăţii, trimis în judecată de DNA

I.Ghe.Anticorupţie / 31 august 2021

Senatorul social-democrat Florian Dorel Bodog, fost ministru al Sănătăţii, a fost trimis, ieri, în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care îl acuză de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale), fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracţiuni).

Împreună cu fostul ministru al Sănătăţii a fost trimisă în faţa instanţei şi Olivia Andreea Marcu (fostă Baciu), fostul consilier personal al ministrului Bodog, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.

Moţiunea de cenzură - între dorinţa PSD şi lipsa numărului de voturi necesare demiterii guvernului

Moţiunea de cenzură - între dorinţa PSD şi lipsa numărului de voturi necesare demiterii guvernului

G.M.Politică / 31 august 2021

Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Cîţu va fi depusă când social-democraţii vor fi siguri că ea va întruni cele 234 de voturi necesare pentru demiterea Executivului, au decis, ieri, la Neptun, cu unanimitate de voturi, liderii PSD în cadrul şedinţei Consiliului Politic Naţional.

"Domnul prim-ministru Cîţu ar fi trebuit să fie plecat de cel puţin o săptămână din fruntea guvernului ori prin demisie (...), ori prin demitere (...) de către cel care l-a susţinut în funcţia respectivă şi care şi-a dorit o guvernare a coaliţiei pierzătorilor, domnul Klaus Iohannis. Motivele principale pentru demiterea guvernului sunt explozia preţurilor, gestionarea dezastruoasă a campaniei de vaccinare - valul 4 al pandemiei ne-a prins iarăşi nepregătiţi - şi faptul că avem un prim-ministru penal, condamnat şi ţepar dovedit în urma documentelor pe care le-am citit şi văzut cu toţii. S-a ajuns mult prea departe. Au îngheţat toate veniturile românilor din zona privată şi publică - salariile, pensiile, alocaţiile - şi avem cea mai mare explozie de preţuri din ultimii 30 de ani, total necontrolată şi fără soluţii din partea actualului guvern. (...) Am avut o discuţie aplicată cu economiştii şi specialiştii din interiorul PSD care mi-au prezentat întreg tabloul economico-financiar din România şi m-am speriat de ce va urma în lunile de iarnă şi în martie 2022 când vom deconta scumpirile care se vor ţine lanţ şi presiunea din luna decembrie pe rata de schimb", a declarat, după şedinţă, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, care a menţionat că în acest moment opoziţia politică deţine 204 voturi din cele 234 necesare demiterii Executivului.

THR-Marea Neagră raportează o pierdere de 11 milioane de lei

ÎN PRIMUL SEMESTRU THR-Marea Neagră raportează o pierdere de 11 milioane de lei

M.G.Companii / 31 august 2021

Turism, Hoteluri, Restaurante - Marea Neagră (EFO), companie ce dispune de spaţii de cazare şi alimentaţie în Eforie Nord, Venus şi Saturn, a raportat o pierdere netă de aproape 11 milioane de lei, în primul semestru al anului, faţă de un profit net de aproape 3,27 milioane de lei, în primul semestru al anului 2020, se arată în raportul companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Profitul de anul trecut a fost efectul înstrăinării unor active din portofoliu, în condiţiile în care activitatea de bază a societăţii turistice a fost puternic afectată de măsurile impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei de Covid-19.

UE, mai strictă cu alimentele "periculoase"

UE, mai strictă cu alimentele "periculoase"

O.D.Miscellanea / 31 august 2021

Există alimente foarte gustoase, dar care pot devein periculoase pentru sănătate prin consumul pe termen lung, datorită anumitor substanţe pe vcare le conţin. Sunt dejB cunoscute problemele cauzate de consumul excesiv de fructe de mare. Uniunea Europeană a impus standarde alimentare mai stricte privind nivelul de plumb şi de cadmiu din alimentele pentru bebeluşi, anumite legume, fructe, cereale şi oleaginoase, condimente, vinuri şi sare, ca parte a unui plan mai amplu de prevenire a cancerului, transmite DPA. "Ca parte a activităţii noastre vizând îmbunătăţirea sănătăţii prin accesul la diete sănătoase şi activitate fizică, în baza Planului european de combatere a cancerului, ne-am angajat să reducem şi mai mult prezenţa în alimente a contaminanţilor cancerigeni", a declarat comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides.

Încălzirea globală, subiect de expoziţie

Încălzirea globală, subiect de expoziţie

O.D.Miscellanea / 31 august 2021

Problemele de mediu sunt tot mai des prezentate în opera oamenilor de cultură. Preocuparea este justificată. Zece artişti din ţara noastră şi din străinătate vor prezenta lucrări şi vor participa la discuţii, timp de o lună, într-o expoziţie hibrid, offline şi online, pe tema încălzirii globale.

Cifra de afaceri a Bermas urcă cu 16,5%, în prima jumătate a anului

Cifra de afaceri a Bermas urcă cu 16,5%, în prima jumătate a anului

M.G.Piaţa de Capital / 31 august 2021

Producătorul de bere Bermas Suceava (BRM) a raportat venituri din cifra de afaceri de 13,26 milioane de lei, pentru prima jumătate a anului, în creştere cu 16,5% comparativ cu cele din perioada ianuarie - iunie 2020, se arată în raportul semestrial al companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Vânzarea de aplicaţii "produce" miliarde de dolari

O.D.Miscellanea / 31 august 2021

Valoarea vânzărilor aplicaţiilor care pot fi instalate pe telefoanele inteligente a ajuns la un nivel greu de anticipat în urmăă cu un deceniu. Cifrele oficiale arată extraordinar, iar trendul este unul ascendent, dar acest lucru nu este neapărat un motiv de bucurie pentru toată lumea. Magazinul de aplicaţii mobile al Google a generat venituri de 11,2 miliarde de dolari în 2019, potrivit unei declaraţii depusă la autorităţile de reglementare, care oferă pentru prima oară o imagine mai clară referitoare la rezultatele financiare ale serviciului respectiv.

Elevii scapă de "meseria părinţilor"

O.D.Miscellanea / 31 august 2021

Toţi elevii sunt egali în faţa profesorilor, teoretic. Practic, nu prea, existând numeroase motive, iar unul dintre acestea tocmai a fost eliminat. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat decizia prin care şcolile nu vor mai cere din noul an de învăţământ informaţii despre profesia părinţilor, precizând că acestea nu îl ajută pe profesor în evaluare, care trebuie să fie obiectivă şi să măsoare progresul elevului, fără luarea în calcul a altor criterii. Cîmpeanu a relatat că şi copilul său, ca elev, a avut pe de o parte de suferit de la unii care nu îl plăceau pe tatăl lui ministru, a avut avantaje de la alţii care îl plăceau pe tatăl lui ministru: "Acele date nu au niciun fel de relevanţă pentru profesori. Elevul trebuie să fie apreciat indiferent că este un copil de ministru sau un copil de o altă profesie să spunem mai jos, pe o ierarhie pe care nu mi-o asum din perspectivă socială. Pentru a nu promova false ierarhii, pentru a promova un acces echitabil la educaţia al tututor copiilor. Pe de altă parte, aceste informaţii nu îl ajută pe profesor în evaluare pentru că evaluarea trebuie să fie obiectivă, standardizată, să măsoare progresul elevului şi niciun fel de alte criterii". Întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă, dacă au fost cazuri în care s-au făcut diferenţe între elevi pe baza profesiei părinţilor, ministrul Educaţiei a răspuns: "Dacă rămânem ancoraţi în realitate, ştim bine că da. Nu o să mă raportez la experienţele altora, dar am avut şi eu copil care a fost elev şi care a avut pe de o parte de suferit de la unii care nu îl plăceau pe tatăl lui ministru, a avut avantaje de la alţii care îl plăceau pe tatăl lui ministru. Toate aceste lucruri sunt incorente, nu sunt tolerabile, iar această reglementare ajută la o evaluare obiectivă a elevilor".

Piaţa globală a construcţiilor de depozite frigorifice, estimată la circa 23 miliarde dolari, în 2026

STUDIU GLOBAL INDUSTRY ANALYSTS Piaţa globală a construcţiilor de depozite frigorifice, estimată la circa 23 miliarde dolari, în 2026

A.V.Internaţional / 31 august 2021

Segmentul va avea o creştere anuală compusă de 17,2% între 2020 şi 2026 

Piaţa globală a construcţiilor de depozite frigorifice, care a totalizat 8,5 miliarde de dolari în anul 2020, este estimată să atingă 22,9 miliarde de dolari în 2026, în baza unei creşteri anuale compuse (CAGR) de 17,2% în intervalul 2020-2026, potrivit unui studiu publicat în iunie de Global Industry Analysts Inc., care subliniază că piaţa de profil va fi transformată semnificativ după pandemia de Covid-19.

Chainalysis: Bitcoin, la 36.000 de dolari până în vara lui 2022

Chainalysis: Bitcoin, la 36.000 de dolari până în vara lui 2022

Bănci-Asigurări / 31 august 2021

Philip Gradwell, economist-şef la Chainalysis, platformă de date blockchain, a lansat zece previziuni pentru Bitcoin, conform institutionalinvestor.com, iar acestea sunt:

1. Bitcoin se va menţine la un preţ de 36.000 de dolari, existând dovezi bazate pe date că investitorii sunt dispuşi să cumpere şi să deţină această monedă cripto la valoarea de 36.000 de dolari. De aceea, aşteptările arată că acest nivel de preţ se va menţine până în vara anului 2022.

2. Vom vedea eforturi solide pentru standardizarea investiţiilor în Bitcoin. Valurile iniţiale de investitori instituţionali care au cumpărat Bitcoin au fost dispuse să tolereze numeroasele disfuncţionalităţi şi riscuri din domeniu, dar următoarea tranşă de potenţiali investitori vrea să vadă aceste probleme remediate. Anul viitor vom asista la o muncă serioasă în industria criptomonedelor pentru realizarea standardelor, a unor criterii mature pentru Bitcoin.

3. Problema ESG (guvernanţa de mediu, socială şi corporativă) va fi abordată, poate chiar rezolvată. În condiţiile în care tot mai mulţi investitori mari cer măsuri, industria criptomonedelor va furniza o mulţime de date despre impactul energetic şi climatic al minării de criptomonede şi vor fi luate decizii pentru a reduce această amprentă. Industria de profil va lansa drumul spre soluţionarea problemelor ESG şi acest lucru ar trebui să crească încrederea investitorilor.

ONE United - afaceri în creştere puternică

ONE United - afaceri în creştere puternică

M.G.Piaţa de Capital / 31 august 2021

One United Properties (ONE), companie ale cărei acţiuni au debutat în luna iulie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a raportat pentru primul semestru din acest an afaceri la nivel consolidat de 433,9 milioane de lei, în creştere anuală de 96%, şi un profit net de 147,54 milioane de lei, mai mari cu 267% faţă de primul semestru din 2020, potrivit raportului ONE publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Majorarea afacerilor şi profitabilităţii a venit în urma creşterii cu 51% a veniturilor din dezvoltarea şi vânzarea de proprietăţi rezidenţiale, care au ajuns la 332,76 milioane de lei. Totodată, creşterea profitabilităţii s-a datorat majorării cu 46% a veniturilor nete din proprietăţi rezidenţiale, acestea atingând suma de 108,13 milioane de lei.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

PIAŢA VALUTARĂ  Euro a crescut la 4,9349 lei

Julia PandiBănci-Asigurări / 31 august 2021

Euro a crescut, ieri, cu 0,15 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9349 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:15, un euro era tranzacţionat la 1,1790 dolari, în depreciere cu 0,01%...

MACRO NEWSLETTER 31 august 2021

MACRO NEWSLETTER 31 august 2021

Macroeconomie / 31 august 2021

Încrederea consumatorilor din SUA a scăzut peste aşteptări în august 2021, conform datelor finale ale indicelui publicat de University of Michigan, până la 70,3 puncte, cel mai redus nivel din ianuarie 2012, de la 81,2 puncte în luna precedentă....

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo