• Am o idee de afacere. Cum aflu dacă sunt eligibil pentru finanţare din fonduri UE? Primul pas. De unde încep?
O firmă de consultanţă specializată în domeniul în care clientul vrea să acceseze fonduri poate face o analiză a îndeplinirii condiţiilor şi poate indica linia de finanţare unde ideea de business se încadrează cel mai bine. De asemenea, băncile au echipe dedicate, care pot oferi îndrumările necesare la început de drum. La First Bank, avem o echipă specializată pentru acest tip de finanţări. Este important ca, încă din faza incipientă, beneficiarul să colaboreze cu banca, pentru a înţelege care sunt sursele de co-finanţare bancară pe care se poate baza, iar în funcţie de acestea să îşi dimensioneze bugetul proiectului.
• Nu ştiu să scriu proiectul şi vreau să apelez la o firmă specializată. Cât este comisionul? Poate fi inclus acest cost în bugetul proiectului?
De obicei, comisionul unei firme de consultanţă pentru scrierea proiectului se calculează procentual, din valoarea totală a viitorului proiect.
În proiectele de investiţii, consultanţa, care înseamnă sprijin pentru scrierea proiectului şi sprijin în managementul de proiect, poate fi decontată din bugetul proiectului, în anumite praguri a căror valoare depinde de la un tip de proiect la altul. De exemplu, în cazul proiectelor din mediul rural se poate ajunge până la 5% din valoarea proiectului, dacă este un proiect simplu, ce presupune doar achiziţii, sau poate urca până la 10% dacă vorbim de un proiect care include şi construcţii (aceste plafoane mai pot include însă şi alte tipuri de costuri). Există şi tipuri de proiecte pentru care cheltuielile de consultanţă nu sunt eligibile, cum se întâmplă de exemplu în cazul proiectelor de resurse umane.
• Care sunt soluţiile de finanţare?
Pentru perioada 2021 - 2027 sunt disponibile finanţări UE în valoare estimată de 7 miliarde euro pentru domenii precum: Dezvoltare regională (echipamente şi utilaje, construcţii, participare la târguri internaţionale), Mediu rural (utilaje agricole, capacitate de procesare, investiţii non-agricole), Redresare şi rezilienţă (susţinerea IMM-urilor afectate de pandemia COVID-19), Digitalizare (active necorporale, dezvoltare de produse şi servicii IT&C), Dezvoltare durabilă (echipamente pentru reducerea consumului de energie) şi Educatie & Ocupare (training pentru angajaţi, subvenţii pentru angajarea tinerilor).
Pentru mediul rural, se vor lansa în această toamnă apeluri de circa 910 milioane euro pentru proiecte care acoperă o arie destul de largă de activităţi, de la dezvoltare ferme agricole (inclusiv sere şi locaţii zootehnice), până la proiecte ce ţin de sfera de procesare (carne, lapte, conserve, etc.). În plus, 150 milioane euro sunt destinate investiţiilor non-agricole, producţie sau servicii dezvoltate în mediul rural.
• Cât pune un antreprenor de la el?
Între 10%-50%, în funcţie de programul de finanţare pentru care aplică. La aceste sume se adaugă TVA-ul şi alte cheltuieli ne-eligibile, care pot să mai apară pe parcurs. De exemplu, în unele proiecte de investiţii, nu sunt eligibile salariile, achiziţia de terenuri etc.
Procentul de contribuţie proprie diferă şi în funcţie de zona în care se implementează proiectul.
În cazul proiectelor pentru Programul Operaţional Regional (POR), comparativ cu celelelate regiuni ale României, contribuţia beneficiarului este mai mare în regiunea Vest, în timp ce în regiunea Bucureşti-Ilfov unele finanţări nu sunt disponibile pentru companii, acestea fiind considerate zone mai dezvoltate.
• Ce sumă pot obţine?
Tipul de proiect, regiunea, beneficiarul proiectului, sunt criterii care influenţează valoarea finanţării. De exemplu, proiectele pentru producţie agricolă pot obţine până la 1,5 - 2 milioane euro granturi. Pentru investiţii non-agricole în mediul rural, de exemplu un cabinet stomatologic, se pot obţine până la 200.000 euro.
Dacă ne referim la proiectele de producţie în mediul urban, granturile pot ajunge până la 6 milioane euro. Pentru această categorie, momentan, finanţările sunt închise, însă există posibilitatea reluării lor în viitor.
• Cum mă ajută banca?
Într-un proiect pe fonduri europene, contribuţia băncii este semnificativă, cu soluţii de finanţare, dar şi cu expertiză.
De exemplu, în etapa de pregătire a semnării contractului de finanţare, antreprenorul trebuie să prezinte dovada asigurării co-finanţării, moment în care cei mai mulţi antreprenori se îndreaptă către bancă, care îi poate ajuta cu acest document esenţial.
First Bank oferă credite punte (prefinanţarea grantului, până la rambursarea lui de către autoritate), co-finanţare (finanţează contribuţia proprie a beneficiarului la proiect, atât cheltuielile eligibile cât şi cele ne-eligibile), emite scrisori de garanţie bancară pentru avans, oferă consultanţă pentru anumite arii şi monitorizează buna desfăşurare a proiectului. Este un "ochi în plus" care ajută antreprenorul să nu facă greşeli care ar putea să-i genereze ulterior presiuni financiare nedorite.
La finalizarea proiectului, experţii băncii ajută în operarea investiţiei. Realizarea unor achiziţii cu ajutorul fondurilor europene reprezintă doar o etapă. Mai departe, business-ul are nevoie de capital de lucru: fonduri pentru salarii, pentru materii prime. Prin produsele şi serviciile sale, banca vine cu ajutorul necesar exploatării şi operării investiţiei.
În plus, este bine de ştiut că experţii băncilor participă la grupurile de lucru cu Autorităţile de Management ale programelor, sunt întotdeauna la curent cu noutăţile şi propun modificări sau completări ale programelor care să fie în folosul clienţilor.
• Ce obligaţii are beneficiarul unei finanţări europene?
Realizarea unui proiect pe fonduri europene presupune o responsabilitate mai mare din partea beneficiarului şi respectarea cu stricteţe a condiţiilor impuse prin program. Nerespectarea condiţiilor referitoare la achiziţii, de exemplu, poate atrage penalităţi de la 5-10%, până la 100% din valoarea achiziţiei, pentru abateri grave.
După implementarea proiectului, investiţia trebuie menţinută şi operată pentru o perioadă de 3-5 ani, în funcţie de program. De asemenea, beneficiarul trebuie să raporteze anual îndeplinirea indicatorilor asumaţi prin proiect. În anumite proiecte, acesta îşi asumă şi atingerea unui anumit prag al cifrei de afaceri sau al unui anumit nivel al indicatorilor financiari în maxim trei ani de la implementarea proiectului, menţinerea unui număr de locuri de muncă etc.
Totodată, documentele asociate proiectului trebuie păstrate (fizic şi digital), de obicei până la închiderea programului operaţional.
Mai multe informaţii despre produsele financiare destinate proiectelor europene sunt disponibile pe firstbank.ro/Fonduri-Europene.
Totodată, pentru orice informaţii despre accesarea fondurilor europene, echipa dedicată First Bank poate fi contactată via e-mail la adresa eufunds@firstbank.ro