Gunoaie şi iarbă necosită, după prima zi de curăţenie în Cişmigiu

Sabin S. Brandiburu
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 31 august 2021

Gunoaie şi iarbă necosită, după prima zi de curăţenie în Cişmigiu

Crengi rupte din copaci şi căzute pe spaţiile verzi, ambalaje goale şi alte gunoaie aduse de vânt sau aruncate de trecători, atât pe iarbă, cât şi în lac, pe suprafaţa căruia plutesc gunoaie şi resturi menajere, dar şi frunze, alge şi crengi. Este drept că cei dornici să se plimbe cu hidrobicicletele şi bărcuţele nu se lasă intimidaţi de aceste lucruri, deja gunoaiele din lacurile situate în parcurile din Bucureşti nu mai miră pe nimeni. În anumite zone ale parcului, iarba a crescut haotic, acoperind băncuţele vechi. Un exemplu de acest gen este cel din Rotonda Scriitorilor, unde câteva dintre băncuţele aşezate în dreptul busturilor cu scriitori români sunt acoperite cu iarbă şi nu se poate sta pe ele.

Aceasta este imaginea de ansamblu a parcului Cişmigiu, ieri, în jurul orei 15.00.

Dacă ar fi fost o zi normală din ultima perioadă, atunci nu aş fi fost uimit, dar ieri am aflat cu bucurie că primarul Capitalei Nicuşor Dan a dat drumul la curăţirea acestei frumoase şi boeme grădini. Sentimentul de satisfacţie mi-a dispărut imediat ce am intrat în parc, unde mă aşteptam că zeci de oameni să readucă la viaţă Cişmigiul.

În parc nu era mai curat, ce-i drept nici mai murdar decât în restul zilelor, iar în tot parcul nu mai era urmă de muncitor de la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), deşi edilul Bucureştiului a dat un ultimatum de zece zile pentru finalizarea lucrărilor, anunţând că, de ieri dimineaţă, toată săptămâna vor fi prezenţi muncitori care vor face curăţenie în Cişmigiu.

Urme de "curăţenie" lăsate în parc

Mergând de la Rotonda Scriitorilor către Cetate, pe o alee lăturalnică, se află o "groapă de gunoi" improvizată, unde cei responsabili de curăţarea parcului au aruncat toate resturile vegetale şi menajere pe care le-au adunat din parc. Un morman de resturi care nu doar că strică imaginea parcului, ci emite şi mirosuri neplăcute, stă dospind în soare, lăsând în urma sa un gust amar acelora care au ghinionul să treacă pe lângă el.

Deşi acele resturi au fost adunate din parc, cei responsabili nu au dus până la bun sfârşit treaba şi au lăsat resturile în mijlocul parcului.

Din fericire, accesul către aleea respectivă nu este unul facil, dat fiind faptul că la intrarea din aleea principală eşti întâmpinat de noroi şi gropi, din cauza cărora oamenii nu pot intra pentru a vedea mormanele de resturi.

Nicuşor Dan, împreună cu 40 de angajaţi ai ALPAB, instituţie în cadrul căreia acesta deţine şi funcţia de Director interimar, au mers în parcul Cişmigiu pentru a da startul programului de curăţare a parcului.

După demiterea directorului de la ALPAB, primarul Nicuşor Dan a promis că, într-o săptămână, parcul Cişmigiu va arăta "aşa cum trebuie să arate un parc". Ieri, la începutul lucrărilor de curăţare, edilul a mărit termenul finalizării lucrărilor la zece zile. Totodată, acesta a declarat că programul de curăţare a parcului Cişmigiu este "un test" pentru ALPAB şi că, în funcţie de rezultatele obţinute, se va decide dacă serviciile de curăţare şi întreţinere vor fi externalizate sau nu.

În şedinţa CGMB de săptămana aceasta, Primarul General a introdus pe ordinea de zi mai multe proiecte prin care se propune desfiinţarea celor două companii - Compania Parcuri şi Grădini şi Compania Întreţinerea Arborilor, scăderea tarifului practicat de acestea şi încetarea exclusivităţii pe care Compania de Parcuri o are pe întreţinerea parcurilor din Bucureşti, potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei.

Edilul a vorbit şi despre curăţarea statuilor din Capitală, arătând că, în acest moment, se aşteaptă un aviz de la Direcţia pentru Cultură în vederea demarării acestor lucări: "După cum am promis, 40 de angajaţi ai Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti sunt din această dimineaţă (n.r. ieri dimineaţă) în Parcul Cişmigiu şi vor lucra toată săptămâna pentru a face curăţenie în parc. Ei fac ceea ce n-a făcut Compania Municipală Parcuri şi Grădini, cei care aveau obligaţia contractuală de a întreţine parcurile bucureştene.

În funcţie de modul în care va lucra ALPAB în perioada următoare, vom decide dacă vom lucra în continuare în această formulă sau dacă vom externaliza serviciul de curăţenie şi întreţinere a parcurilor" a scris Nicuşor Dan pe pagina personală de Facebook.

Pesemne că la ALPAB ziua de luni este cu program scurt, dat fiind faptul că ieri, în jurul orelor 15:00, muncitorii aduşi de Nicuşor Dan îşi încheiaseră programul şi părăsiseră parcul.

Am făcut demersuri să vorbim cu reprezentanţii ALPAB, dar, până la închiderea ediţiei, nu ni s-a răspuns la niciunul dintre apelurile telefonice.

Cert este că, după prima zi de curăţenie, parcul arată la fel, iar trecătorii nu au observat nicio schimbare. Aleile sunt în continuare acoperite cu frunze şi resturi, lacul este la fel de murdar, spaţiul verde a rămas la fel de neîngrijit, iar arborii sunt la fel ca întotdeauna.

Au mai rămas nouă zile.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Dupa o zi de curățenie nu are cum sa arate la fel ... chiar dacă drumul pana la un parc cum ne-am dori cu toții este lung, el începe cu prima zi și cu primul sac de gunoi colectat. Deci articolul e în purul stil romanesc când și când se face sau se începe ceva, tot nu e bine, tot criticam, tot nu ne place ...

    1. La astia "da dreapta", harnici cum ii stim, prima zi de curatenie incepe in prima zi de toamna...ca asa au invatat ei ca "iarna faci car si vara sanie" :-)

      Prima zi de curatenie a durat doua ore. Cele doua ore mi-au placut. Restul zilei nu mi-a placut, indiferent de stil -stil romanesc sau stil sud-african. In schimb, comentariul tau, da, e-n pur stil prostesc, sa te afli-n treaba.

      Poate explici și de ce e in stilul prostesc (comentariul tău intr-adevăr, nu mai are nevoie de explicații). Nu iți place cum arata parcul, du-te și da o mana de ajutor, nu mai scrie articolele de cacao cu bătaie politica ... am fost conduși si de stânga si am văzut ce curățenie au făcut. Cat a fost Firea la primărie nu te preocupa cum arata Cismigiul, acum când s-au apucat de treaba, ai intrat in panica ca sunt doar doua ore, ca de ce nu e luna. Pinguin PSD-ist ...

      Inca un istet "da dreapta" pe care l-a dat desteptatciunea fara din scoala...deci platesc impozite la stat, locale, etc si tu vrei sa mai fac si munca patriotica ca sa aveti voi ciuma "da dreapta" de unde fura. Hai sa facem altfel, nu mai platim nici un impozit, si tot ce se face e cu munca patriotica. Vrei autostrazi la Poiana Brasov, Sibiu, Cluj, iti sufleci mancile si lucrezi in weekend...nu din taxele pensionarilor sifonati voi banii pentru autostrazi virtuale

      Pai dacă vorbești de taxe, PSD-ul a fost campion la introdus taxe și accize și nefăcut nimic cu ele (de fapt furau orice). Întreabă-i ce au făcut cu taxele tale, de ce nu sunt drumuri. Faptul ca tot ce se întâmplă rău e de dreapta arata ce nivel de babuin ai. Si da, în străinătate, lumea iese la făcut curat, pana la urma ei trăiesc acolo ... tu așteaptă sa-ți ia Nicușor Dan gunoiu, pe contractele PSD-ului și continua sa plângi ca după o zi de curățenie usr-ista nu e cum trebuia sa fie după 10 ani de guvernare PSD-ista.

      Asa cum am banuit esti doar o vuvuzea "da dreapta" fara scoala...in 2004 PSD a incheiat contractul autostrazii Transilvania, pret fix 2.4 miliarde USD, termen de dat in folosinta 8 ani...ati venit voi astia "da dreapta" prin furt la guvernare si a negociat basescu-petrov contractul ca i s-a parut prea scump:-).Suntem in 2021 deci 17 ani au trecut si nu avem autostrada cu basescu-petrov si iohnnis-pnl "da dreapta" cu drula in frunte care in doi ani de "record de investitii" nu a dat in folosinta un Km de autostrada

      Tine-o lunga cu "da dreapta" și cu ce bine a făcut PSD-ul ca a plătit miliarde de dolari pe autostrăzi care nu exista ... dacă ești pasionat de furt, poate le explici cititorilor care e faza cu CE Rovinari, cu Oficiul de Calcul și de ce te aleargă aia prin presa în calitate de căpușă, dacă tot iți place sa faci investigații ...

      Sunt pasionat de cat au furat astia "da dreapta"...ati facut aproape toata datoria Romania in trei guvernari...1996-2000 Conventia Democrata, PNTCD+PNL+PD, PDL basescu-petrov 20 miliarde euro si PNL-citu 35 miliarde euro. Ati falimentat Hidroelectrica cu "baietii destepti" ai PDL basescu-petrov. A trebuit sa vina PSD sa o decapuseze sa o faca rentabila si sa fie acum numai buna de muls iar. Unde ati pus mana voi astia "da dreapta" totul e ruina sau vandut la straini. Nu sunt bani de pensii, salarii si alocatii pentru ca redeventele la petrol si gaze sunt aprope zero, corporatiile nu platesc nici un impozit si guvernul e darnic cu ajutoare de stat si la trimis trupe la "mama dracului" si unde te uiti numai pensii speciale ca doar kovesi nu putea merge in concediu in Austria decat cu garda SPP platita din banii mei

      Sunt pasionat de cat au furat astia "da dreapta"...ati facut aproape toata datoria Romania in trei guvernari...1996-2000 Conventia Democrata, PNTCD+PNL+PD, PDL basescu-petrov 20 miliarde euro si PNL-citu 35 miliarde euro. Ati falimentat Hidroelectrica cu "baietii destepti" ai PDL basescu-petrov. A trebuit sa vina PSD sa o decapuseze sa o faca rentabila si sa fie acum numai buna de muls iar. Unde ati pus mana voi astia "da dreapta" totul e ruina sau vandut la straini. Nu sunt bani de pensii, salarii si alocatii pentru ca redeventele la petrol si gaze sunt aprope zero, corporatiile nu platesc nici un impozit si guvernul e darnic cu ajutoare de stat si la trimis trupe la "mama dracului" si unde te uiti numai pensii speciale ca doar kovesi nu putea merge in concediu in Austria decat cu garda SPP platita din banii mei

      Hidroelectrica: investigația a început după ce Base a ajuns președinte (nici nu exista DNA înainte, sub Năstase era doar corpul de control al lui Ponta). Au fost investigați directorii (toți numiți de PSD, toți condamnați), Dan Ioan Popescu, Codruț Seres, Energy Holding (înființată de finul lui Dan Ioan Popescu), etc. Deci PSD-ul a falimentat-o nu PNTCD-ul sau PDL cum aberezi tu.

      Pensiile speciale: PSD le-a creat pentru ei și refuza constant sa le desființeze (ei sunt cei mai mari beneficiari ai lor). Daca știi vreun USR-ist care are pensie speciala sa ne spui și noua. 

      Petrom-ul a fost privatizat de Năstase. Au venit și Shell și americanii dar n-au dat șpaga, asa ca PSD-ul a dat-o la rusi (OMV are acționariat rusesc) și cu redevențe minime. Dar chiar și asa, asta e cel mai mic rău făcut de ei, pentru ca la alte companii care se puteau privatiza (gen Roman la Brașov unde a venit Mercedes) au zis ca nu ne vindem țara, și s-a ales praful ... angajații șterg la fund moșii în occident acum.

      Deci lasă PSD-ul, ti-ai luat banii pe articol, da-te jos din bananier și spune-ne de ce ai fost investigat pentru capusarea CE Rovinari. Tot PSD-ul te-a învățat? 

    "Ei fac (angajatii ALPAB) ceea ce n-a făcut Compania Municipală Parcuri şi Grădini, cei care aveau obligaţia contractuală de a întreţine parcurile bucureştene" a spus Nicusor Dan. Dar a uitat sa mentioneze daca respectiva companie a avut buget alocat pe anul in curs si cati angajati mai are, avand in vedere ca se stia de la inceputul mandatului de primar ca va fi desfiintata. Externalizarea catre o firma specializata este considerata o solutie miraculoasa dar nu va costa oare mai mult? ALPAB ce rol va mai avea?

    S-au dus sa isi faca poze si au terminat treaba

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb